Udsatte familier forstår ikke egne dumme beslutninger
Ifølge interesseorganisationen Broen tager flere familier dumme økonomiske beslutninger simpelthen fordi de ikke ved bedre
Socialt udsatte familier tager dårlige beslutninger med deres økonomi, fordi simple logikker ikke altid slår igennem på samme måde. Det mener Erik Haumann, der er sekretariatsleder hos Broen Danmark, der er en interesseorganisation, der hjælper socialt og økonomisk trængte børn.
Regeringens kontanthjælpsloft har ellers gjort det endnu vigtigere for de trængte familier at tage gode beslutninger i privatøkonomien, men så simpelt er det ikke.
- De familier, der ligger ned i forvejen, er blevet trykket på maven og får nu endnu mindre. Derfor gør de nogle ting for at overleve, som for eksempel at tage et kviklån, som er at tisse i bukserne for at holde varmen, siger Erik Haumann til TV2 Østjylland.
Ifølge ham mangler mange af de trængte familier en grundlæggende forståelse for, hvad der er god og dårlig økonomisk tænkning.
- De tager dumme beslutninger, men der er mange af familierne, der ikke har redskaberne til andet. De ved ikke, hvad ÅOP (årlig omkostning i procent, red.) betyder, og de kan ikke gennemskue det. For at generalisere er det familier, der kan finde på at købe deres dagligvarer i den lokale døgnkiosk, selv om det er meget dyrere, og de kan ikke lave en madplan en uge frem, for de har ikke redskaberne til det, siger Erik Haumann.
Han nævner, at der selvfølgelig findes masser af undtagelser, men at mange udsatte familier har store problemer med ting som at købe billigt ind og spare, hvor man kan.
- Eksempelvis i familier, hvor der er et alkoholmisbrug, bruger de penge på bajere fra tanken og ikke fra Fakta, hvor de er billigere. Mange af dem ryger, og så køber de kæledyr for at holde ensomheden på flugt. Det er ofte det, man ser, siger Erik Haumann.
For ham er problemet også, at mange af familierne ikke har noget billede af på noget tidspunkt at blive selvhjulpne.
- Vi får lidt mere at lave efter kontanthjælpsloftet, men ikke meget, for dem, der bliver ramt, hjælper vi jo i forvejen. De svageste har ikke skolegang, og de har måske et misbrug. Måske starter man på VUC, men så er der sørme lang vej. Helt banale problemstillinger som at komme op om morgenen og smøre madpakker til børnene bliver uoverskuelige. Sådan er virkeligheden bare, siger Erik Haumann.