Yderligere to omkomne efter ulykke: Nu kører der igen tog over Storebælt
Klokken 10.45 begyndte der atter at køre tog over Storebæltsbroen efter gårsdagens ulykke
Opdateret: Kl. 10.45 begyndte der igen at køre tog over Storebæltsbroen. Dog med forsinkelser på mellem 30 og 50 minutter.
Hvis du skal med tog fra det østjyske til Sjælland torsdag, skal du væbne dig med tålmodighed. Gårsdagens dødsulykke på Storebæltsbroen, der nu har kostet otte mennesker livet, får nemlig stadig konsekvenser her til morgen.
Oprydning efter ulykken har nemlig haft lukket togsporene over broen indtil kl. 10.45. Herefter er der blevet et spor åbnet over broen. Togene kører dog med forsinkelser på mellem 30 og 50 minutter.
Det oplyser DSB og Banedanmark.
- Arbejdet med at gøre sporene på Storebælt klar til at køre tog igen, er så omfangsrigt at vi først har kunnet køre tog over Storebælt torsdag fra klokken 10.45, lyder det på DSBs hjemmeside.
Men det bliver kun i et spor, at togene kører i første omgang.
- Togene begynder at køre over Storebælt - dog kun i ét spor. Derfor kører lyn-togene fortsat kun mellem Odense og Aarhus, oplyser DSB.
Togene mellem landsdelene kører nu igen, dog med ændringer og forsinkelser.
— DSB (@omDSB) January 3, 2019
Lyn-togene fortsat kun mellem Odense og Aarhus.
IC-togene kører så småt normalt igen, der vil dog kunne forekomme enkelte forsinkelser og aflysninger.
Læs mere her: https://t.co/yPbSdxDuPd https://t.co/rzYx6Jgee2
Fejl i Rejseplanen
Inden da kørte der fortsat togbusser over broen. Du kan få informationer om din tur på Rejseplanen.
Her fremgår det dog, at mange afgange helt er aflyst, og du ikke kan køre med, men det er en fejl.
- Der er en fejl på måden, som turene bliver vist i Rejseplanen. Alle tog kører, men der kan være ændringer på Fyn. Alle tog kan ikke køre frem til Nyborg. Og der kører jo så altså ingen tog over Storebælt, så passagererne skal over i togbusser, siger en af de presseansvarlige hos DSB Kommunikation til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Og det vil give forsinkelser og længere rejsetid end vanligt.
Helt præcist er det kørestrømsanlægget på broen, der er beskadiget på en 500 meter lang strækning i det ene spor og 200 meter i det andet spor, og det er den primære årsag til, at der først kørte tog fra klokken 10.45, forklarer Banedanmark i en pressemeddelelse.
Pres på færger og busser
De manglende tog på Storebæltsbroen fik onsdag sat pres på Molslinjens færger, og også i dag ventes der at være flere rejsende med her end normalt.
- Vi har oplevet det på Kombardo Ekspressen. Alle afgange i begge retninger er totalt udsolgt. Det er nok fordi, at hvis man skulle have været med toget, så tager man ikke nødvendigvis bilen. De tager en bus i stedet. Alle billetterne blev flået væk, sagde Jesper Maack, der er kommunikationschef for Molslinjen, onsdag om afgangene.
Torsdag lyder meldingen, at der dog ikke er helt samme tryk på som i går.
- Næsten alle kombardobusser er ledige endnu, og alle færger har stadig plads her til morgen, fortæller Jesper Maack til TV2 ØSTJYLLAND.
Onsdag oplevede også busselskaberne øget efterspørgsel på billetterne.
- Vi kan godt se, at der er en øget efterspørgsel på vores linje mellem København og Aarhus sammenlignet med normale ugedage på denne tid af året. Vi kører så normalt, som det nu kan lade sig gøre. Der er selvfølgelig forsinkelser, sagde Lotte Rystedt, der er presseansvarlig for Flixbus, onsdag til TV2 ØSTJYLLAND.
Otte personer har mistet livet
Togulykken skete onsdag morgen, da dele af et tag fra et godstog rev sig løs og ramte passagertoget. Godstoget, der transporterede øl, og lyntoget kørte i hver sin retning.
DSB oplyste i en pressemeddelelse klokken 10 onsdag, at seks mennesker har mistet livet i ulykken. Siden er to yderligere meldt omkommet.
Det har Fyns Politi netop offentliggjort på et pressemøde.
- Der er tale om fem kvinder og tre mænd. Der er ingen børn blandt de dræbte, siger chefpolitiinspektør Lars Bræmhøj torsdag morgen.
Han fortæller yderligere, at politiet et "ret sikre" på identiteten på fire af de dræbte, mens der endnu udestår endelig identifikation på de sidste fire.
- De dræbte er primært fra den første togvogn, siger Lars Bræmhøj.
Det var som følge af en hård opbremsning, da taget ramte toget, at passagerer er kommet til skade.
Der var 131 passagerer og tre medarbejdere om bord på toget, da ulykken skete.
De personer, som ikke er kommet til skade, blev onsdag formiddag evakueret og kørt til Nyborg Idrætscenter, hvor krisepsykologer var klar til at tale med dem.
Overblik over dødsulykke
Otte passagerer er omkommet i alvorlig togulykke onsdag morgen på Storebæltsbroen.
Torsdag morgen har Fyns Politi opjusteret antallet af dræbte fra seks til otte i togulykken på Storebæltsbroen onsdag.
Her kan du få et overblik over, hvad Fyns Politi og andre myndigheder har oplyst:
* Ulykken skete omkring klokken 07.35 onsdag på lavbroen på Storebæltsforbindelsen.
* Et lyntog på vej fra Odense mod Københavns Lufthavn blev ramt af dele fra et modkørende godstog og foretog en hård opbremsning på broen.
* Toget havde afgang fra Odense klokken 07.11.
* Der var 131 passagerer og tre medarbejdere om bord.
* Otte passagerer har mistet livet, mens togpersonalet er i god behold. De dræbte er fem kvinder og tre mænd. Ingen af de omkomne er børn.
* Politiet er "ret sikre" på identiteten af fire af ofrene. En endelig identifikation af de sidste fire mangler.
* Politiet er også sikker på, at der ikke er flere omkomne i toget.
* 16 passagerer er blevet kvæstet i ulykken.
* Blandt de kvæstede er 14 let tilskadekomne, mens to har "moderate skader". Alle menes at være uden for livsfare.
* Passagertoget blev ramt af en eller flere genstande på Storebæltsbroen, da det passerede et modkørende godstog.
* Ifølge Havarikommissionen var det tilsyneladende en tom trailer fra godstoget, der blev blæst af og forårsagede ulykken.
* Fyns Politi oprettede efter ulykken et krisecenter, hvor de passagerer, der ikke er kommet fysisk til skade, kunne få psykologhjælp.
* Ved middagstid onsdag blev centret lukket igen.
* Hos Falck Helpcare har DSB også oprettet et særligt nummer til krisehjælp. Her kan kunder og pårørende ringe for at få hjælp. Nummeret er 70 11 51 55.
* Desuden kan pårørende kontakte Fyns Politi og Odense Universitets Hospitals katastrofeberedskab på telefonnummer 96 97 00 00.
* Som følge af ulykken er togtrafikken over Storebæltsbroen indstillet til klokken 10 torsdag. Her vil det ene spor åbne.
Kilder: DSB, Fyns Politi, Ritzau, Banedanmark