Sexdømte får påbud: Men politiet holder ikke øje med det

Nu skal en arbejdsgruppe se nærmere på, om der skal bedre styr på de påbud, som sexdømte får i forbindelse med deres straf

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Da han forgreb sig mod børnehavebørn i Beder, så Martin Svejgaard Johansen sådan her ud. Nu har han skiftet navn og sidder i forvaring efter at have krænket børn igen. Han har ellers påbud mod at få besøg af børn i sit hjem. Foto: Lars Høj / TV 2

Mange krænkere af børn får en række påbud, som følger dem, når de er færdige med at afsone deres dom. Udover en plet på børneattesten, kan det være forbud mod, at børn opholder sig i deres hjem.

Hvis den sexdømte overtræder påbuddet, kan det give fængselsstraf. Men i dag gør politiet ikke noget aktivt for at holde øje med påbuddene.

- Som det er i dag, vil det kræve en mistanke om overtrædelse af påbuddet, før vi gør noget, siger Kim Christiansen, der er politidirektør i København Vestegns Politi.

Sexdømt havde påbud: Slog til igen

Udtalelsen kommer fra Københavns Vestegns Politi, fordi en mand ved navn Morten Bundgaard i januar blev dømt ved retten i Glostrup  for at voldtage en pige og krænke pigens lillesøster adskillige gange.

Vi var ikke klar over, at han flyttede til vores område. Som reglerne er i dag, udveksles sådan oplysninger ikke mellem myndigheder.
Kim Christiansen, politidirektør

Han boede i Hedehusene ved Roskilde, men i 2007 blev han dømt i en anden sag, hvor han krænkede 13 børnehavebørn fra Beder i den institution, hvor han var pædagogmedhjælper.

Efter den første dom fik han påbud mod at invitere børn ind i sit hjem. Alligevel lykkedes det ham at krænke børn igen - denne gang et søskendepar igennem tre år fra 2013 til 2016.

Kim Christiansen, politidirektør ved Københavns Vestegns Politi, beklager dybt, at politiet ikke behandlede den første henvendelse i den nye pædofilsag som en egentlig anmeldelse. Først et halvt år senere blev manden anholdt. Foto: TV 2 Lorry

I dag får politiet ikke besked fra andre myndigheder, når en person med sådan et påbud flytter til deres politikreds.

- Vi var ikke klar over, at han flyttede til vores område. Som reglerne er i dag udveksles sådan oplysninger ikke mellem myndigheder, siger politidirektør Kim Christiansen og fortsætter:

- Men nu bliver der nedsat en arbejdsgruppe med Rigspolitiet og Kriminalforsorgen til at kigge på det her og for at se, om vi gør det godt nok.

Reagerede ikke trods henvendelse

I den konkrete sag var der allerede i april 2016 en mor til pigernes veninde, som henvendte sig til politiet.

Ifølge domsudskriften fortalte hun til politiet, at hendes femårige datter havde besøgt en enlig mand i området sammen med de to søstre, og at de havde set hans tissemand.

Påbud til sexdømte efter §236 i straffeloven 

Sexdømte kan få et påbud efter straffelovens § 236, hvis de har begået en seksualforbrydelse mod et barn.

Påbuddet kan se forskelligt ud alt efter den konkrete sag, men det kan eksempelvis være forbud mod:

- At opholde sig eller færdes i et nærmere afgrænset område i nærheden af gerningsstedet.

- Uden politiets tilladelse at lade børn under 18 år tage ophold i sin bolig.

- At kontakte børn på nettet, som man ikke kender i forvejen.

Først et halvt år senere, da samme kvinde igen henvendte sig til poltiet, blev Morten Bundgaard anholdt.

Vi skulle have taget den første henvendelse som en egentlig anmeldelse, og det gjorde vi ikke. Det beklager jeg dybt.
Kim Christiansen, politidirektør

- Vi skulle have taget den første henvendelse som en egentlig anmeldelse, og det gjorde vi ikke. Det beklager jeg dybt, siger politidirektør Kim Christiansen.

Den manglende reaktion skete, selvom Morten Bundgaard ikke måtte have besøg af børn.

Intet overblik over antallet af påbud

TV2 ØSTJYLLAND har både via Rigsadvokaten, Rigspolitiet og Danmarks Statistik forsøgt at få et tal på, hvor mange tidligere sexdømte, der har påbud mod at få besøg af børn. Det har ikke været muligt at få tallene, da det kun opgøres, hvor mange der overtræder påbuddet.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik er det sket 27 gange fra 2013 til 2016, at en sexdømt har overtrådt et påbud om ikke at få besøg af børn eller tage ophold i hjem med børn.

Det tal siger ikke noget om, hvor mange der i Danmark reelt har fået et påbud i forbindelse med en sag, hvor de er blevet dømt for at krænke et barn.

Ved du mere om sagen fra Beder eller Hedehusene, som vi bør vide, kan du kontakte redaktionen ved at skrive til soal@tv2oj.dk.

Christian Roland er far til et af de børn, som blev seksuelt krænket af Martin Svejgaard Johansen, der efterfølgende har skiftet navn til Morten Bundgaard. Hør ham fortælle, hvordan han tog nyheden om, at sønnens krænker er dømt påny.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her