Anklager i plejehjemssag: Sådan forgiftede kvinden de ældre
Medicinen, som den anholdte ifølge anklagerne har givet ofrene, har hæmmet deres centralnervesystem, og det har ført til dødsfaldet og flere indlæggelser.
De fire ofre i sagen fra Tirsdalens Plejecenter har fået flere forskellige slags medicin, der har efterladt dem i en stærkt bevidsthedssvækket tilstand.
Det fremgår af retsbogen fra grundlovsforhøret, som TV2 ØSTJYLLAND har fået aktindsigt i, efter politiet har ophævet de dobbeltlukkede døre.
Der er tale om stofferne Baclofen, Diazepam og Mirtazapin, som kvinden ifølge anklagerne har brugt til at forgifte ofrene med hensigt på at slå dem ihjel.
Medicinen og emballage fra medicin til både ofrene og andre beboere på plejehjemmet er ligeledes fundet i den mistænkte kvindes hjem.
Hun har ifølge anklagerne givet de fire beboere medicinen, selv om hun ikke har nogen lægelig begrundelse for det. Stofferne har været skyld i, at de ældre mennesker stærkt bevidsthedssvækkede måtte indlægges på sygehuset i Randers, lyder det.
To dage efter, hun blev indlagt, døde en ældre kvinde.
Brugt i tidligere forgiftningssager
De omtalte stoffer er set i tidligere forgiftningssager. Det gælder særligt Baclofen, fortæller den tidligere retsmediciner og statsobducent Jørgen Lange Thomsen.
Normalt bruges det af spastikere til at afslappe muskulaturen.
- Men hvis man tager for meget, bliver man bevidstløs og kan dø af det, siger den tidligere retsmediciner.
Diazepam er et beroligende middel til angst og urotilstande, og Mirtazapin bruges til behandling af depression.
- Hvis man blander medicinen, kan det virke forstærkende, og som med meget andet er ældre mindre modstandsdygtige, siger Jørgen Lange Thomsen.
Forgiftninger og vagtplan kædet sammen
Af retsbogen fremgår det, at den anholdte som den eneste ansatte har haft vagt dagen før samtlige indlæggelser.
Her kan man se, at hun med sin nøglebrik har skaffet sig adgang til plejehjemmets medicinrum - selvom hun ikke har tilladelse til at dosere medicin.
På den baggrund er den midaldrende kvinde, der er anholdt i sagen, foreløbig sigtet for et tilfælde af drab samt tre forsøg på manddrab og subsidiært kvalificeret vold begået i februar og marts i år.
Politiet holder kortene tæt
Den sigtede kvinde er omfattet af et navneforbud. Derfor er det ikke tilladt at offentliggøre hverken navn, præcis alder eller hendes stilling på plejehjemmet.
Det var også først fredag, at politiet løftede sløret for nogle af detaljerne, der var kommet frem under grundlovsforhøret 15. marts.
- Vi har brug for ro i forhold til efterforskningen, og selvom jeg har forståelse for den store interesse fra offentligheden, så ønsker vi af hensyn til den omfattende efterforskning og de lukkede døre i grundlovsforhøret, samt efterfølgende retsmøder, ikke at oplyse yderligere detaljer om sagen på nuværende tidspunkt, siger lederen af efterforskningen, Brian Voss Olsen, i forbindelse med afsløringen af sigtelserne mod den anholdte kvinde.
Kvinden sidder varetægtsfængslet frem til 8. juni.
Sagen og de seneste afsløringer har efterladt pårørende til ofrene dybt rystede.