Frækt tyveri: Stjal tavle til minde om frihedskæmpere

Randers Roklub er oprørte over, at en mindetavle med stor affektionsværdi er forsvundet

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Sådan ser den stjålne tavle ud.

Randers Roklub har været udsat for et særdeles ubehageligt tyveri.

En mindetavle til minde om tre tidligere medlemmer og modstandsfolk er nemlig blevet stjålet i forbindelse med et indbrud.

- Det er en mindetavle vedrørende nogle faldne rokammerater, der blev skudt under 2. verdenskrig. De blev skudt i 1943 nede omkring Aarhus, og de blev begravet nær Esbjerg, og efter krigen blev de fundet og stedt til hvile i Randers, hvor to af dem hørte hjemme, siger Jan Gammelgaard, kasserer i Randers Roklub, til TV2 ØSTJYLLAND.

I 1945 besluttede alle klubbens medlemmer at donere en hel krone til, at der kunne oprettes en mindetavle til minde om de tre faldne, Oluf Kroer, Sven Johannesen og Kai Hoff. Og mindetavlen har siden overlevet lidt af hvert, men altså ikke et tyveri.

En krone var en del dengang til sådan en mindetavle, og den blev sat op i det gamle klubhus. Klubhuset nedbrændte i 1984, men mindetavlen overlevede, og den flyttede med hen til det nye klubhus i 1986. Der har den hængt siden - indtil den altså nu er blevet stjålet. Tavlen er lavet af enten kobber eller bronze, og Jan tror, at den er blevet stjålet med henblik på omsmeltning.

- For klubben har den stor historisk værdi, og vi er meget, meget kede af at miste den, siger Jan Gammelgaard.

De tre modstandsfolk og altså tidligere medlemmer af roklubben havde igennem krigen gjort sig stort bemærket som modstandsfolk.

Både Oluf, Sven og Kai var nemlig blandt de seks mand, der den 17. november 1943 stod bag sprængningerne af Langåbroerne. En sprængning der eftersigende gjorde, at Adolf Hitler spurgte sin rigsbefuldmægtige i Danmark, Werner Best, om hvorfor han dog ikke kunne holde styr på et lille land som Danmark.

Tre af bådene i Randers Roklub er opkaldt efter de tre modstandsmænd, og hver gang bådene er blevet kasseret på grund af metaltræthed, er de nye både ligeledes blevet opkaldt efter de tre mænd.

- Nu er håbet, at der sidder en tyv, der ikke har samvittighed til at smelte den om, eller at nogle opdager det, hvis de forsøger at sælge den. Vi kan godt få lavet en ny mindeplade, men den har ikke den samme affektionsværdi. Men uanset hvad, skal der et nyt minde op, hvis det bliver nødvendigt, siger Jan Gammelgaard.

- Vi vil gerne have alt den hjælp, vi kan få, for at få den tilbage, siger han.

Se tavlen på billedet øverst i artiklen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her