Frikadelle-gate blusser op igen: Politikere vil have svine-påbud væk

Politikerne i Randers Kommune skal nu debattere, om det meget omdiskuterede svinekøds-påbud i institutionerne skal trækkes tilbage

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Svinekød er på vej tilbage på den politiske dagsorden i Randers Kommune.

Byrådsbeslutningen om, at der skal være svinekød på menuen i kommunens institutioner fik både national og international opmærksomhed tilbage i 2016, og blev døbt 'frikadelle-gate'.

Og nu tages der igen tages fat på diskussionen.

Det er en sag, som de færreste byrådsmedlemmer i Randers er glade for at skulle finde frem igen.

- Jeg så egentlig gerne, at den sag lige så stille fadede ud og blev glemt, for det er ikke en vindersag for Randers sådan rent imagemæssigt, siger Daniel Madié (C), byrådsmedlem i Randers Kommune.

Som en kommentar til frikadellesagen placerede en kunstner dengang denne skulptur i det offentlige rum i Randers. / Foto: Helle Villholth

Og han står ikke alene.

- Det er meget ærgerligt, at vi er blevet kendt for det, og at vi ikke lige kan sætte barren lidt højere. At vi rent faktisk sidder og stemmer om svinekød i en byrådssag, siger Charlotte Broman Mølbæk (SF), byrådsmedlem Randers Kommune.

Venstre uforstående over forslag til ændring

I Venstre forstår man ikke, hvorfor debatten skal tages igen, og beslutningen eventuelt rulles tilbage.

- Det er lidt ærgerligt, for det er egentlig mit indtryk, at det fungerer ret fint ude på de institutioner, vi har. Vi har faktisk ikke hørt noget brok om den ordning, vi vedtog, siger byrådsmedlem og gruppeformand for Venstre i Randers Kommune, Christian Brøns.

Velfærdslisten rejser debatten

Men nu kommer der igen blus på debatten om svinekødet i de randrusianske institutioner. Velfærdslisten har nemlig stillet forslag om, at Randers Kommune afskaffer sit påbud om, at der skal serveres svinekød som en del af menuen i kommunens institutioner.

- Jeg synes, at der er vigtigt, at vi får sendt det signal, at vi i Randers har fået et nyt flertal, og at vi igen tror på, at forældrene godt selv kan finde ud af at beslutte, hvad deres børn skal have at spise. Og det, tror jeg, er et vigtigt signal at få sendt oven på det meget, meget negative billede af Randers, der blev malet oven på frikadelle-skandalen sidst, siger Kasper Fuhr Christensen, byrådsmedlem i Randers Kommune for Velfærdslisten.

Det er Kasper Fuhr Christensen, som nu rejser debatten i byrådssalen om, hvorvidt man skal fjerne påbuddet om, at der skal serveres svinekød.

Opbakning til forslag

Og han har opbakning til sit forslag fra et flertal i Randers Byråd, hvis ellers byens Socialdemokratiske borgmester, Torben Hansen, lever op til sit løfte i valgkampen, hvor han blev spurgt om det skulle ændres. Den 2. november svarede han:

- Ja, for vi tror, at de forældre, der sidder ude i forældrebestyrelserne og bestemmer over deres egen bestyrelse, sagtens kan håndtere de udfordringer, der er.

I dag ønsker Socialdemokraterne ikke at kommentere sagen, før den har været behandlet i Børn- og Familieudvalget. Men det gør byrådets øvrige partier.

- Jeg tror, at det har haft negativ betydning for Randers’ omdømme. Det har ikke kun været i de nationale medier, det har også været i de internationale, og jeg synes faktisk, at det er en pinlig sag, så det vil være rigtig godt, hvis den kan trækkes tilbage, siger Frida Valbjørn Christensen, byrådsmedlem i Randers Kommune for Enhedslisten.

V og DF ærgrer sig

Allermest ærgerlig over, at svinepåbuddet nu bliver udfordret, er partierne bag ideen: Venstre og Dansk Folkeparti.

- Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, for der sidder forældre rundt om i institutionerne, som også er medlem af en forældrebestyrelse, der ikke vil tage den konflikt, det kan være at diskutere, om der skal være svinekød eller ej i en institution i Randers, siger Frank Nørgaard (DF), der er byrådsmedlem i Randers Kommune.

Venstres Christian Brøns mener, at det handler om dansk madkultur:

- Vi har også bare oplevet, at den danske madkultur går ud. Og der mener vi sådan set, at vi som politikere har et ansvar for at sikre, at der også er dansk madkultur i vores institutioner.

Frikadelle-sagen skal første gang drøftes i byrådet den 29. januar.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her