Har du også undret dig over dabbing og fidget spinnere?
Fysiske tegn som dabbing er noget af det, vi kommer til at se mere af. Man kan nemlig sende beskeder til hinanden på måder, som voksne ikke kan finde ud af
I dag gik tusindvis af skolelever på sommerferie.
Udover dansk og matematik er skoleåret gået med flere forskellige diller.
Tidligere hed dillerne Ding-bat, yoyo og hønseringe. I år har det handlet om fidget spinnere, water bottle flip challenge og dabbing.
I fjerde klase på Assentoftskolen ved Randers ved alle eleverne, hvad dabbing er. Et dab kan ses på billedet herover.
- Det har vi lært på Youtube, siger Jacob Jokumsen, der går i 4.D. på Assentoftskolen.
Hvorfor man gør det, er eleverne ikke helt klar over.
- Jeg så det fra en fodboldspiller, siger Asbjørn Langvad Nebzen, der går i 4.B. på Vestervangskolen i Randers.
At dabbe stammer fra det amerikanske hip hop-miljø.
Ny dille
I øjeblikket er det fidget spinner, der er det helt store. Den roterende plastikdims er oprindeligt udviklet for at hjælpe personer med ADHD og autisme med at slappe af.
Men også noget så simpelt som en vandflaske har gået sin sejrsgang blandt unge. Man kaster en flaske med vand. Får den til at rotere. Og så skal den lande stående.
Ifølge legetøjsekspert og fremtidsforsker Jørn Martin Steenhold er der ikke den store forskel på, om det er yoyo, fidget spinner eller dabbing, der optager unge.
- Det har man altid gjort. Man bruger bare andre ting nu, fordi det er en anden tid, vi lever i. Men det handler om nøjagtig det samme. Man opøver færdigheder og viser overfor andre, hvor god man er, siger Jørn Martin Steenhold.
Flere tegn som dabbing
Ifølge ham er dabbing – semiotiske tegn – noget af det, vi kommer til at se mere af.
- Det har man i øvrigt altid gjort. Et kropsligt fysisk tegn kom langt før sproget og lyden, siger Jørn Martin Steenhold fra Scandinavian Toy Institut.
- Man kan nemlig sende beskeder til hinanden på sjove måder som en slags undergrundstegn, som voksne ikke kan finde ud af, siger Jørn Martin Steenhold.