Hunden Merle hjælper børn med at læse
Læsehunde skal hjælpe børn til at blive bedre til at læse.
Merle lægger store, bløde hundeører til lidt flere bøger end de fleste.
Hun er nemlig læsehund og sørger for, at børn og unge med læsebesvær eller ordblindhed kan øve sig i at læse højt i trygge omgivelser - og ikke mindst rigtig godt selskab.
Læs også:
- Der er ikke så meget pres på, når man læser højt for en hund. Der er ikke nogen voksne, der sidder og siger ’nu skal du læse’ og at læse højt i klassen kan være lidt svært.
- Så kan man komme og læse højt for Merle, der ikke dømmer. Hun retter ikke, og så får det sådan en hyggestund ud af læsningen, siger Heidi Høi Petersen, der er frivillig i Foreningen Læsehunde, til TV2 ØSTJYLLAND.
En hyggestund
Det er foreningen Læsehunde, der står bag tilbuddet. Aktuelt har den over hundrede aktive hunde, der hjælper børn med ordblindhed og læsebesvær. Nationalbiblioteket for mennesker med læsevanskeligheder estimerer, at cirka 400.000 danskere er ordblinde.
Læs også:
- En læsehund skal være tålmodig og rolig. Det er snart det vigtigste - at kunne lægge sig ned og lytte. Hun er god til at læse børnene. Vi har haft en dreng, der havde ADHD, hvor hun simpelthen fandt ud af, hvis hun lagde sig ovenpå ham, så læste han meget bedre, siger Heidi Høi Petersen.
Udover at læse for Merle, får børnene også mulighed for at lege med hunden. De gemmer blandt andet godbidder på biblioteket, som Merle skal finde.
- Det er vigtigt at have leg med ind i det for at gøre det til en hyggestund. Det er vigtigt, at det ikke kun handler om læsning, men at vi også laver noget andet. For det handler om at finde glæden ved at læse, siger Heidi Høi Petersen.
Heidi Høi Petersen fortæller også, at hun kan mærke, at læsehunden før en forskel.
- Det er dejligt at se børnene voksne. Hun er måske en mut pige til at starte med, der ikke vil forlade mors arm til gang nummer seks, når vi slutter, hvor de siger 'farvel og tak mor, vi kan godt klare os selv'.
Mindre stressende
På Linnéuniversitetet i Sverige har man brugt otte millioner svenske kroner på at forske i læsehunde.
Læs også:
En af konklusionerne er, børn kan komme til at føle sig dårlige til at læse, når det skal ske for en lærer eller klassekammerater, som er bedre end dem. Men når rollerne byttes rundt, og de skal læse for den uvidende, nysgerrige hund, vokser selvtilliden og læselysten.
- Hvis barnet skal læse for en voksen eller føler, at det skal sammenlignes med sine kammerater i skolen, så kan det blive stressende. Men når barnet læser for hunden, så er barnet altid den bedste til at læse, fortæller Helene Ehriander, der er professor på institut for film og litteratur på Linnéuniversitetet.
- Mange børn, som har svært ved at læse, oplever meget stress. Og hunden kan løse det, og så kan barnet bedre læse.
- Hunden er ikke dømmende, og den stiller ikke nogen krav. Og det er derfor, den fungerer beroligende. Og der findes et hormon, der hedder oxytocin. Det er det, vi på dansk kalder kærlighedshormon, som virker beroligende, og som aktiveres, når vi rører ved hunden, siger Helene Ehriander.
Og ifølge professoren er der ingen tvivl om, at læsehundene virker.
- Der findes mange børn, som ikke havde den mindste læselyst, inden de begyndte at læse med hunde, og som har fået vældig stor læselyst.