Mangel på sosu'er: - Vi skal sælge uddannelsen meget bedre
Efterspørgslen på sosu-assistenter bliver større, og antallet af elever på uddannelserne færre. Det vil man nu gøre noget ved i Randers
Mange ukendte ansigter og en blanding af uddannede sosu-assistenter og ufaglærte vikarer er, hvad ældre på landets plejehjem oplever på daglig basis.
Efterspørgslen på sosu-assistenter er på det højeste niveau siden 2008, viser en analyse, som DR har lavet, og samtidig søger færre elever ind på uddannelserne. Det betyder, at der er opstået mangel på faglært arbejdskraft indenfor faget.
Det vækker bekymring hos direktør for Randers Social- og Sundhedsskole, Maria Dyhrberg Rasmussen.
- Jeg er bange for, at situationen bliver værre, for vi kan se, at vi har færre elever, end vi har haft tidligere. Der er færre og færre elever, der søger ind på erhvervsuddannelserne, og dermed også sosu-uddannelserne, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Derfor arbejder sosu-skolen i Randers aktivt med at rekruttere elever. De fokuserer blandt andet på at styrke samarbejdet med folkeskolerne, UU-vejlederne og jobcentrene.
Skolerne har et ansvar
Maria Dyhrberg Rasmussen mener, at de skoler, der udbyder uddannelser indenfor faget, har et stort ansvar for at åbne unges øjne op for uddannelsen.
Hun er nemlig overbevist om, at det, uddannelserne tilbyder, matcher rigtig mange unges drømme.
- Det handler jo om omsorg, sundhed og velfærd, og det er emner, som optager rigtig mange af vores unge i dag, siger hun.
Hun oplever, at noget af det, der i dag afholder unge fra at søge ind på uddannelsen, er, at de er bange for at lukke nogle døre ved at vælge en erhvervsuddannelse.
- Vi har en opgave i at formidle, at man åbner rigtig mange døre ved at tage de her uddannelser. Man kan arbejde med ældre, på et sygehus eller med sårbare, og man har også mulighed for at videreuddanne sig, hvis man på et tidspunkt får lyst til det, siger Maria Dyhrberg Rasmussen.
Det er desuden muligt at kombinere uddannelsen til sosu-assistent med en studentereksamen, så man tager en såkaldt EUX-uddannelse.
Vigtigt for velfærden
Maria Dyhrberg Rasmussen kalder uddannelsen helt afgørende for, at velfærdssamfundet, som vi kender det i dag, kan fungere.
- Det er helt basis for, at det kan hænge sammen, sådan som man politisk set også har et ønske om, at det skal, at vores elever kommer ud og er uddannet til de her erhverv, siger hun.
For at skolen kan uddanne det nødvendige antal elever, er det vigtigt, at der er gode udsigter til en elevplads under uddannelsen, mener skoledirektøren.
Derfor er hun glad for, at både Randers-, Norddjurs-, Syddjurs- og Favrskov Kommune har taget flere sosu-assistentelever ind år, og at de ligeledes forventer at gøre det samme næste år.