René er mand i 'kvindefag': Kan blive udsat for lidt af hvert

Tre mandlige studerende vil have flere mænd på sygeplejerskeuddannelsen.De mener, at det vil gavne patienterne og miljøet på skolen. Sosu-hjælper er enig

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er for få mandlige sygeplejersker. Sådan lyder det fra tre mænd, der går på sygeplejerskeuddannelsen i Randers.

- Nogle gange tror jeg, at en mandlig patient godt kan have brug for at tale med en mandlig sygeplejerske. De har måske ikke altid brug for en kvinde, der viser en masse omsorg, men mere en mand, der blot fortæller, hvilken behandling de skal igennem, siger sygeplejerskestuderende Peter Jeppesen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Den tanke bakkes op af en kvindelig sygeplejerske og leder.

- Jeg kunne rigtig godt tænke mig, at der var nogle flere mænd. Det giver et godt sammenspil til både kollegaer og borgere, fordi mænd og kvinder tænker ikke ens, siger Vivi Marvin, der er teamleder i Præstehaven i Hørning.

I Præstehaven i Hørning arbejder der tre mænd og over 40 kvinder, og teamlederen kan mærke, at især de kvindelige patienter sætter pris på en mandlig sygeplejerske.

- Vi har nogle damer, der synes, at det er lidt hyggeligt, når de får besøg af mandligt personale. Så skal de lige shines op med noget læbestift, siger teamleder Vivi Marvin.

Vi har nogle damer, der synes, at det er lidt hyggeligt, når de får besøg af mandligt personale. Så skal de lige shines op med noget læbestift.
Vivi Marvin, teamleder i Præstehaven i Hørning.

En af de tre mænd, der arbejder i Præstehaven, er René Sørensen. Han er social- og sundhedshjælper, og han kan godt mærke, at han som mand er i undertal. For i lighed med sygeplejerskerne, er der undertal af mænd blandt social- og sundhedshjælperne.

- Der er nogle, der er rigtig glade for, at der kommer en mand ind, selvfølgelig er der det. Man kan blive udsat for lidt af hvert, siger han, med henvisning til Vivi Marvins bemærkning om, at nogle af beboerne synes, det er ekstra hyggeligt med det mandlige personale.

Tidligere har han arbejdet som brugsuddeler, men han har ikke fortrudt, at den karriere er lagt på hylden.

René Sørensen er social- og sundhedshjælper. Han kan godt mærke, at han som mand er i undertal.

- I starten kunne folk ikke forstå mit karriereskifte, men det der har været vigtigt for mig er, at jeg gerne vil ud og arbejde med mennesker, det har altid været en vigtig del af mit liv, siger René Sørensen.

Uddannelsen er rettet mod kvinder

Ifølge de tre mandlige sygeplejestuderende fra Randers er uddannelsen og promoveringen af uddannelsen skyld i, at færre mænd end kvinder søger ind på uddannelsen.

- Da vi begyndte på uddannelsen skulle vi have uniformer, men der var ikke mandeuniformer, så vi blev pålagt at bruge kvindeuniformer, siger Peter Jeppesen, der er sygeplejerskestuderende i Randers.

FAKTA

I 2016 blev der uddannet 2538 kvindelige sygeplejersker i Danmark og kun 136 mænd. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

- Sådan som undervisningen har set ud i de tre år, vi har været i gang, har det altid været en kvinde, der er sygeplejerske, og en mand, der er patient, i vores fagmateriale. Det kunne man godt udfordre, siger Jonas Martinussen, der også er sygeplejerskestuderende i Randers.

Lea Skewes er kønsforsker ved Aarhus Universitet. Hun mener, at der skal mere fokus på de maskuline kvaliteter ved sygeplejeerhvervet. Se mere her: 

 

Mangler mandehørm

Udover at de tre studerende mener, at det vil være godt for patienterne med flere mandlige sygeplejersker, så kunne de også godt selv bruge mere mandehørm på skolen.

- Der kan være meget fnidder og private ting, som man skal lægge ører til, tilføjer Jonas Martinussen.

Se et indslag om sygeplejerskestuderende René Sørensen øverst i artiklen. 

VIDEO: Se et indslag om de tre mandlige sygeplejerstuderende herunder. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her