Nemt at udskifte udvalgsformænd
I Randers Kommune ser Bjarne Overmark fra Beboerlisten, der er formand for børn- og skoleudvalget, ud til at slippe med skrækken i denne omgang, efter flere partier i byrådet har været utilfredse med udtalelser, som han er kommet med i løbet af debatten om skolelukningerne.
Ifølge Roger Buch, der er forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, er det nemt at udskifte en udvalgsformand, hvis det er det, som medlemmerne af udvalget ønsker.
- Udvalgsformændene kan man bare udskifte. Det er udvalgets medlemmer, der vælger deres formand, og der kan man altså vælge at skifte udvalgsformanden ud. Man behøver ikke have en saglig begrundelse. Det kan være ren politik, og hvis man politisk ikke synes om sin udvalgsformand, så kan man bare skifte ham ud, siger Roger Buch.
Se: Politisk slagsmål i Randers
Han fortæller dog, at det ikke er noget, man ser særlig ofte, da det kan have store konsekvenser for blandt andet samarbejdet i byrådsalen.
- Grunden til, at det sker så sjældent, det er lige præcis på grund af konsekvenserne. Reelt set sker der det, at den konstitueringsaftale, man har lavet i forbindelse med kommunalvalget, bliver opløst, hvis man laver sådan en fyring af en udvalgsformand. Dermed bliver der en meget dårlig stemning, og der er mulighed for, at dem, der bliver udskiftet, kommer i klemme og prøver at skabe problemer andre steder, siger Roger Buch.
Han fortæller, at det sker et par gange i hver valgperiode rundt omkring i landet.
I indslaget øverst på siden kan du høre Roger Buch fortæller mere om konsekvenserne af at udskifte en udvalgsformand.