Nordic Waste vil iværksætte uvildig undersøgelse af jordskred
Det er fortsat et åbent spørgsmål, hvem der kommer til at betale den enorme regning for at forhindre miljøkatastrofen.
"Der skal ikke herske tvivl om, at Nordic Waste ser med største alvor på det voldsomme jordskred, der finder sted på vores grund i Randers. Vi deler og forstår til fulde den bekymring, som borgere i og udenfor Randers Kommune føler."
Sådan skriver Nordic Waste i en pressemeddelelse mandag eftermiddag.
Virksomheden har derfor nu hyret rådgivningsvirksomheden GEO til at analysere årsagerne bag jordskredet.
"GEO, der har ekspertise inden for plastisk ler, og som kender området ved Ølst indgående, vil udføre et undersøgelsesprogram bestående af diverse feltforsøg. Herunder boringer, stabilitetsmålinger med videre. Undersøgelserne kan blive iværksat, så snart jordskredet er i ro, og nedbørsmængderne er aftaget - formentlig i marts eller april. Alle resultater fra undersøgelsen vil blive delt med offentligheden," skriver Nordic Waste videre.
Kan have enorme konsekvenser
Jordskredet ved virksomheden i Ølst nær Randers tog fart omkring den 9.-10. december, efter at man nogle dage forinden konstaterede, at en gigantisk mængde jord var begyndt at røre på sig. Muligvis fordi, det ligger på et lag af ler.
Nordic Waste håndterer forurenet jord, som bliver leveret fra andre dele af landet - blandt andet via Randers Havn, og derfor har man frygtet - og frygter stadig - at forureningen ender i Alling Å, som snor sig igennem området.
Det er det, myndighederne kæmper mod tiden for at undgå, fordi konsekvenserne af sådan en miljøforurening kan være enorme.
Forleden meldte Randers Kommune ud, at den ikke vil stå tilbage med regningen.
- Vi skal selvfølgelig have hver eneste bøjede femøre tilbage, som vi har brugt på at forhindre en miljøskade i Alling Å, sagde borgmester Torben Hansen (S).
Nordic Waste kaldte den 12. januar hændelsen for "en uforudsigelig tragedie", men ellers har folkene bag været tavse, siden de med kort varsel forlod matriklen den 19. december. Pressen har ihærdigt forsøgt at få svar på, hvordan den forholder sig til det økonomiske aspekt.
I mandagens pressemeddelelse skriver Nordic Waste, at den allerede har brugt "ufatteligt mange penge", og at ingen ved, hvor mange penge der skal bruges fremadrettet.
"Vi har med en sag at gøre, hvor der er mange ubekendte. Skyldes ulykken de ekstreme mængder nedbør i 2023? Er årsagen, at dele af den naturlige lerkappe har revet sig løs? Eller er der andre ting, der har spillet en rolle? Faktum er, at ingen ved det med sikkerhed," står der.
TV2 Østjylland har forsøgt at få en kommentar fra Randers Kommune, men kommunikationschef Karen Balling svarer i en sms, at man tager Nordic Wastes udmelding til efterretning. Derudover har de ikke flere kommentarer.