Offentliggør voldsom video: Uopmærksom lastbilchauffør hamrer ind i bro
Erhvervschauffører er oftere uopmærksomme i trafikken. For at vise, hvor galt det kan gå, har Rådet for Sikker Trafik netop offentliggjort voldsom video af en ulykke på motorvejen ved Randers.
En Falck-medarbejder kigger ned ad motorvejen. Og så går alvoren op for ham. En lastbil er med fuld fart på vej mod ham.
Lastbilchaufføren har overset Falck-medarbejderens tavlevogn og får først i sidste sekund drejet udenom. Falck medarbejderen er nået i sikkerhed på græsset, da lastbilchaufføren mister kontrollen og skrider på tværs af vejen.
Kort efter hamrer lastbilen ind i en bropille. Lastbilchaufføren overlevede uheldet.
Du kan se en video af ulykken øverst i artiklen.
Fik frakendt kørekort og bødestraf
Føreren af lastbilen blev ved Retten i Randers i 2018 kendt skyldig.
Her lyder dommen, som TV2 ØSTJYLLAND har set, at chaufføren blev kendt skyldig for at have været skyld i et færdselsuheld med person- og materielskade til følge.
Der bliver blandt andet lagt vægt på, at chaufføren ikke holdt afstand og var uopmærksomhed i situationen, hvor han burde have set tavlevognen, der viste, at der var vejarbejde i gang.
Chaufføren blev idømt en bødestraf på 2.500 kroner og en frakendelse af kørekortet. Han måtte dog beholde kørekortet, hvis han ikke inden for tre år igen laver en overtrædelse, der ville give en frakendelse af kørekortet.
Lastbilchauffører er mere uopmærksomme
Situationen fra Randers med den uopmærksomme chauffør er langt fra unik. Det fortæller Jesper Søndergaard Hemmingsen, der er specialkonsulent for Rådet for Sikker Trafik.
- Rigspolitiet har lavet en undersøgelse, der viser, at tungvognschauffører (førere af lastbiler, busser og lignende, red.) tre gange så ofte er uopmærksomme. Det er næsten 15 procent af tungvognschauffører, der er uopmærksomme. Det er ret markant, at der er så stor en forskel, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Han fortæller, at det kan være svært at sige, hvorfor tungvognschaufførerne er mere uopmærksomme, men en af årsagerne kan være, at de fleste har det som arbejde, hvor de bruger mange timer på vejene.
- Vi kan se, at folk, der kører erhvervsmæssigt, får sagt til sig selv, at de er bedre bilister end gennemsnittet, fordi de kører mere. Derfor har de oftere tendens til at bryde reglerne som for eksempel ikke at bruge sele eller snakke i telefon, imens de kører. Det er bare ikke særlig smart, siger Jesper Søndergaard Hemmingsen.
Specialkonsulenten fortæller, at der skal sættes ind på mange forskellige områder for at komme problemet til livs.
- Vi skal finde ud af, hvad der gør, at de oftere er uopmærksomme, for eksempel om det kan være noget strukturelt. Så skal vi undersøge, hvad vi kan gøre for at få dem til at ændre de dårlige vaner. Og så helt almindelig oplysning om, at det har store omkostninger at bryde reglerne, selvom man føler sig sikker, siger Jesper Søndergaard Hemmingsen.
Rådet for Sikker Trafiks video om uheldet.