Restauratør i center: Det er mere end almindeligt svært
En restaurant ejer vil ikke åbne sine restauranter i Randers Storcenter. Det er for svært at få til at løbe rundt, siger han.
Selvom et politisk flertal er imod kravet om, at man skal booke bord mindst 30 minutter før tid, når man vil på cafe, restaurant eller værtshus, ser det indtil videre ud til, at det er den virkelighed, vi allesammen står op til onsdag morgen.
Kravet om bordbestilling er medvirkende til, at Mark Vilhelmsen ikke vil åbne sine restauranter i Randers Storcenter.
Onsdag slår centeret ellers dørene op for første gang efter en flere måneder lang nedlukning.
- Dels er der afstandskrav, reservation og så er der krav om coronapas, der gør det mere end almindeligt svært at drive en forretning herude, siger Mark Vilhelmsen, indehaver af Restaurant Nok, Vilhelms Deli og Armlænet i Randers Storcenter, til TV2 ØSTJYLLAND.
Lever af strømmen af kunder
Særligt kravet om at have reserveret et bord mindst en halv time før et restaurant eller bar-besøg er blevet kritiseret kraftigt fra flere sider. Der tegner sig også et politisk flertal for at afskaffe reglen, men det er endnu ikke sket.
I Randers mener restauratøren, at de samlede krav for at åbne vil fjerne en for stor del af kundegrundlaget:
- I et center som det her, der lever vi af kundestrømmen herude, og der er langt i mellem, at vi har en reservation. Vores kunder er typisk ude at handle, og så går de ind og spiser, fordi de er herude, siger Mark Vilhelmsen.
Forskel på centerrestaurant og à la carte
Men siden i fredags har 40.000 været inde og lave en reservation. Kunne det ikke være, at jeres kunder også ville omstille sig ret hurtigt og begynde at gøre det samme?
- Der er bare utrolig stor forskel på, om du driver en restaurant i et center eller i en midtby. Hvis jeg havde en à la carte-restaurant inde i Randers-midtby, ville jeg ikke have et problem med det som sådan, for det er et besøg, du planlægger, og det er noget, du kan tage en vaccine efter.
- Herude kommer folk direkte ind fra gaden, og der har jeg stor tvivl om, hvorvidt folk nu også har de her coronapas eller vacciner, siger Mark Vilhelmsen.
Han mener, at der er forskel på at skulle have coronapas for at gå til frisøren og for at foretage et restaurantbesøg. Derfor ser han gerne kravet om coronapas til restaurantbesøg afskaffet hurtigst muligt:
- Problemet er, at for at vi har en rentabel forretning herude, skal vi have en 200 til 250 spisende gæster igennem. Så der er hele volumen – hvis vi ikke kan få det skaleret op, så kan tingene simpelthen ikke løbe rundt.