Rod hos genboen: Henrik frygter brandfare og rotter
Hvor meget skrammel må man have liggende på sin grund i et villakvarter? Henrik Falkenfleth er ved at være godt træt af genboens rod.
Brandfare, risiko for rotter og affald, der spærrer for vejen.
Henrik Falkenfleth fra Randers er bekymret. Så bekymret, at han nu tre gange har kontaktet Randers Kommune.
For i flere år har han set til, mens affaldet har hobet sig op hos genboen. Først i haven, senere ud mod den fælles vej.
- Jeg bor ret naturskønt for enden af en blind vej, men de seneste år har jeg set, hvordan min genbo har samlet mere og mere på grunden. Han kan ikke komme til sin carport længere og parkerer derfor på vejen, og det vanskeliggør også min adgang til min egen carport, siger Henrik Falkenfleth til TV2 ØSTJYLLAND.
Men det er langt fra hans største bekymring.
Frygter brandfare og rotter
Genboens hus stikker da også noget ud, kigger man rundt på villavejen. Her er opmagasineret både biler, stilladser og andet materiale, som kan forveksles med affald.
I de tre år Henrik Falkenfleth har boet på adressen, har han flere gange konfronteret sin genbo, men det har ikke ført noget med sig, fortæller han.
- Jeg havde håbet, en dialog kunne klare det, men det har ikke ændret noget, siger Henrik Falkenfleth.
TV2 ØSTJYLLAND har tidligere beskrevet, hvordan en ejendom i et naturskønt område på Samsø har været genstand for en mindre losseplads igennem adskillige år. Uden kommunens indgriben.
Gentagne henvendelser til kommunen
Henrik Falkenfleth frygter, at villavejen i Randers er det næste sted, hvor affaldet får lov at hobe sig op, uden at myndighederne reagerer.
Selv har han boet i huset på Bækkelundsvej i tre år, men han ved, at genboen har haft affald stående meget længere end det.
- Hans rod udgør en risiko, og jeg har skrevet til Randers Kommune flere gange uden at få et eneste svar. Hvis jeg skal overholde loven, hvorfor i alverden skal kommunen så ikke overholde deres tilsynspligt, spørger Henrik Falkenfleth.
Han er nået dertil, hvor han ikke længere vil finde sig i rodet.
Genbo: Pas din egen biks
Den 85-årige genbo har boet på adressen i 44 år. Fra vejen kan man se en lang indgang til huset, hvor der kun lige er plads til at gå igennem.
Han er tidligere tømrer og har igennem årene samlet meget træ på ejendommen. Haven kan ikke længere ses, men han fortæller, at der står to gamle folkevogne gemt. Han mener, mange af tingene har stor værdi.
- Hvad jeg har på min ejendom, det skal ingen blande sig i. Han skal passe sin egen biks, siger Anders Bernhardt Skjødt, da TV2 ØSTJYLLAND besøger ham i huset.
Han har ikke planer om at fjerne noget fra ejendommen, men håber samtidig på, at sagen ikke udvikler sig til en nabostrid, siger han.
Ekspert: Du kan ikke blande dig i, hvad andre har på grunden
Det er vanskeligt for en kommune at gribe ind, selv hvis det flyder med rod på en ejendom. Tine Nielsen er fagekspert hos Videncentret Bolius, og hun får jævnligt henvendelser fra borgere om netop denne type sager.
- Du kan ikke blande dig i, hvad andre har på deres grund, medmindre det er forurenende eller til fare, siger Tine Nielsen, der dog kommer med ét konkret bud på, hvad der altid skal reageres på fra kommunal side.
- Rotter skal altid anmeldes, for der er der tale om sundhedsfare, siger Tine Nielsen.
I praksis betyder det, at man som husejer kan have rigtig meget stående på sin grund, uden at det behøver at få nogen konsekvenser.
- Der er ingen regler for det æstetiske, og kommunen har ingen lovhjemmel til at trænge ind. Men der er byggeloven, som siger, at en husejer skal holde sømmelig orden. Men det kan altid bøjes, siger hun.
Nu går Randers Kommune ind i sagen
Efter TV2 ØSTJYLLAND er gået ind i sagen, har Randers Kommune fremrykket et møde om netop denne type sager, siger formanden for Miljø- og teknikudvalget i Randers Kommune, Nick Zimmermann.
- Vi har før givet påbud til ejeren af ejendommen og bedt ham fjerne nogle olietønder, der havde lækket olie, men ellers er det vanskeligt for os at gøre noget. Vi kan gøre noget ved forurenende ting på grunden, men almindeligt rod kan vi ikke gøre noget ved, siger Nick Zimmermann.
Han fortæller, at Randers Kommune inden længe vil aflægge ejendommen et besøg.
Tilbage på Bækkelundsvej i det nordøstlige Randers håber Henrik Falkenfleth, at der bliver ryddet op snarest.
Hvorfor har du købt huset, hvis det rodede hos genboen allerede dengang?
- Jeg troede nok på, at dialog ville kunne løse det. Men nu synes jeg, Randers Kommune skal tage ansvar, siger Henrik Falkenfleth.