Store mængder jord fra Nordic Waste kan ryge tilbage til Ølst

Der er fortsat et hav af ubesvarede spørgsmål, som Randers Kommune skal finde svar på i kølvandet på skandalen omkring Nordic Waste.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Situationen omkring den konkursramte virksomhed Nordic Waste i Ølst har nu bevæget sig fra en akut fase og ind i en ny fase, hvor en række mulige afværgeløsninger på vejen videre frem skal drøftes og vedtages politisk.

Sådan skriver Randers Kommune i en pressemeddelelse.

Det skal blandt andet afklares, om jorden på den totalsmadrede Gl. Århusvej skal køres tilbage på matriklen, ligesom det skal afklares, hvor al den jord, der lige nu ligger i Tirstrup, skal køres hen, hvordan microfilleren ved Nordic Waste skal indkapsles, og hvordan overfladevandet håndteres bedst muligt.

Det er blot nogle af de spørgsmål, som den politiske følgegruppe for Nordic Waste blev præsenteret for mandag aften, hvor de også fik fremlagt fire mulige scenarier for Alling Å's forløb.

Det er godt nyt, at vi kan bevæge os fra en akut fase og ind i en mellemperiode
Torben Hansen (S), borgmester, Randers Kommune

- Den fase i sagen, vi er ved at tage hul på, kræver, at vi tænker os grundigt om, og at løsninger drøftes, så vi kan træffe gode og velovervejede beslutninger. Vi er stadig et stykke fra en permanent løsning, men det er godt nyt, at vi kan bevæge os fra en akut fase og ind i en mellemperiode, siger borgmester Torben Hansen (S) i pressemeddelelsen.

Fire scenarier for Alling Å

  • Da jordskredet ligger stille, er man nu i en situation, hvor man kan begynde at forberede permanente løsninger for en genopretning af Alling Å.

  • Her ser man først og fremmest på muligheden for at genoprette åen i den oprindelige Ådal, men kommunen arbejder også med andre løsninger.

  • Et andet scenarie handler om at grave en helt ny Alling Å ind igennem bakken, og et tredje scenarie ser sådan ud, at man graver Alling Å uden om bakken.

  • Endeligt bringer kommunen en fjerde løsning i spil, hvor den del af Alling Å, der ligger før Nordic Waste, omdirigeres til Vissing Bæk.

  • Løsningerne er alle sammen dyre, og derfor vil alle de mulige løsninger blive præsenteret for følgegruppen, udvalg og byråd, der i sidste ende skal træffe beslutningen om, hvad den permanente løsning for Alling Å skal være, oplyser Jesper Kaas Schmidt, der er kommunaldirektør i Randers Kommune.

  • For alle scenarier gælder, at indtil det bedste scenarie er valgt, skal åen fortsat pumpes gennem rør.

  • Et såkaldt scenariekatalog, der beskriver løsningerne i detaljer, er under udarbejdelse.

Kilde: Randers Kommune.

Udover forløbet af Alling Å er der behov for at etablere en samlet løsning for håndtering af overfladevandet, der sikrer, at der ikke løber forurenet vand i åen og ud i området omkring den.

- Her og nu skal vi selvfølgelig håndtere de store mængder af overfladevand, vi fortsat har placeret i bassiner både ude ved Nordic Waste og i bassiner andre steder. Her er målet, at vi hurtigst muligt frigør Vandmiljø Randers' bassiner og i stedet anvender det nye bassin ved Assentoft, siger kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt.

- Dernæst skal bassinerne inde på Nordic Waste-grunden tømmes, for at mindske risikoen for jordskred. Det arbejde kan gå i gang, når bassinet på Virkevangen i Assentoft står klar.

Alt overfladevand skal ifølge Randers Kommune fremover renses i mobile renseanlæg, inden det køres væk fra Nordic Waste, og det kommer dermed også til at være for-renset vand, der kommer til Assentoft.

- Dernæst skal vi afklare, hvordan vi kan etablere græs, træer og natur ved jordskredet, som både kan understøtte, at overfladevand ikke bare løber hen over jorden og risikerer at forurene, og bidrage til at tage noget af vandtrykket af de dybere dele af jorden i området, siger Jesper Kaas Schmidt.

Vil du holde dig opdateret om Nordic Waste-sagen? Tilmeld dig TV2 Østjyllands nyhedsbrev

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her