Tricktyve på flugt standset af pløre
Plyndrede 76-årig for smykker og penge, men sad fast med flugtbilen på mudret markvej
Det er ikke kun lovlydige borgere, der fristes til at bande sensommerens mudder og pløre langt væk.
Det gør fire formodede tricktyve formentlig også, efter at deres flugt med et større pengebleøb og et pengeskab fuld af smykker endte for enden af en markvej ved Horsens med flugtbilens hjul begravet i mudder.
Det begyndte ellers lovende for en kvinde og tre mænd, da de tidligere på dagen vadede direkte ind hos en 76-årig mand på Nyvej i Randers og udgav sig for at være VVS-folk, der skulle "undersøge hans varmerør, fordi det dryppede i kælderen".
Den overrumplede mand nåede ikke at stoppe mændene og samtidig gik den fremmede kvinde i gang med holde ham hen i gangen og bedyre at alt var i den skønneste orden.
Forsvandt med pengeskab
Undervejs gik det op for den 76-årige, at noget var helt galt, og han bad "VVS'erne" og kvinden om at forsvinde.
Det ville de ikke lige med det samme, men til sidst lykkedes det ham at skubbe dem ud i gangen, og de forsvandt herefter hurtigt. Da den 76-årige fik lukket døren efter dem, opdagede han, at hans pengeskab manglede, og han kontaktede straks politiet.
Et par vidner så tricktyvene stikke af fra stedet i høj fart i en bil, og da de også havde noteret nummerpladen, blev nummeret sendt rundt til politiets patruljer.
Politihund løb to op
En patrulje fra Sydøstjyllands Politi opdagede kort efter bilen, der kørte på motorvejen ved Horsens Syd. Efter en kort eftersættelse sad flugtbilen fast for enden af en mudret markvej.
Kort derfra stod fire personer, som stak af over en mark, da de så betjentene. En politihund blev sendt efter dem og fangede en kvinde og en mand, som den bevogtede, indtil betjentene kom frem.
En tredje person blev fundet oppe i træ, hvor han forsøgte at gemme sig. Og den sidste person snusede en politihund sig frem til og fangede ham ved et buskads.
De fire personer blev alle anholdt og sigtet for tricktyveri. Det drejer sig om en 45-årig kvinde og tre mænd på 23, 26 og 27 år. De blev i dag, torsdag, fremstillet for en dommer ved Retten i Randersog varetægtsfængslet for fire uger.
En borger fandt det opbrudte pengeskab og et smykkeskrin fra tyveriet på en grusvej på Ørumvej i Hadsten.
Især ældre er udsatte
Vicepolitiinspektør Lennart Glerup fra Østjyllands Politi opfordrer især ældre mennesker til at tænke sig ekstra om, inden de lukker fremmede ind i deres hjem.
- Flere tricktyve benytter sig af det trick, hvor de udgiver sig for at være fra kommunen eller andre offentlige myndigheder for at komme ind i ældres hjem. Derfor opfordrer vi ældre mennesker til ikke at lukke fremmede ind, de ikke har en foregående aftale med. Bed eventuelt om at se ID og kontakt straks politiet, hvis man har mistanke om, at der er noget, der ikke stemmer, siger Lennart Glerup.
Sådan kan du sikre dig mod tricktyveri i hjemmet
Luk kun personer ind, du kender. Personer, som du ikke kender, har ikke noget at gøre i dit hjem, men kan fremsige deres ærinde uden at træde inden for døren. Vær skeptisk over for deres ærinde – og spørg dig selv, om det kan have sin rigtighed?
Dørspion og sikkerhedskæde
Brug dørspion og sikkerhedskæde, og åben aldrig døren helt op. Har du ikke dørspion eller sikkerhedskæde, anbefaler vi at få det monteret på din hoveddør.
Faste aftaler og kodeord
Lav faste aftaler med hjemmehjælpere, håndværkere og andre. Bed om legitimation, og aftal eventuelt et kodeord.
Værdigenstande
Lad ikke værdigenstande ligge fremme – især ikke synligt i entréen. Lad ikke din pung ligge i jakkelommen eller i en taske i gangen. Undlad at have mange kontanter på bopælen.
Telefonopkald
Ringer en person og udgiver sig for at være dit barnebarn eller anden slægtning, der gerne vil låne penge, er det en god idé at ringe dit barnebarn eller slægtning op, og sikre dig, at det nu også er dem, der har ringet til dig.
Sådan gør du, hvis du har været udsat for et tricktyveri
Anmeld hurtigst muligt et tricktyveri, også hvis tyvene har forsøgt at snyde dig, men ikke er lykkedes med deres foretagende.
Ring 1-1-2, hvis tyveriet er i gang eller netop er sket.
Ring 1-1-4, hvis der er gået et stykke tid siden, tyveriet er sket.
Hvis dit hævekort er blevet stjålet, så kontakt banken, og få det spærret med det samme. Ring dernæst altid til politiet, før du kontakter forsikringen eller familiemedlemmer.
Kilde: Østjyllands Politi