Var sigtet for 22 plejehjemsdrab: Kan minde om sag fra Randers

Den spektakulære sag fra Plejecenter Tirsdalen i Randers er ikke den første af sin slags. Især én anden er interessant at drage paralleller til.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Niels Svanborg dækkede i slutningen af 1990'erne Plejebosagen fra København, som kan minde om sagen fra Plejecenter Tirsdalen på flere punkter.

De kaldte den dødens gang. 2. salen på Plejebo i Saxogade i det centrale København. Her skulle en ansat bevidst have forgiftet og dræbt 22 beboere. 

Motivet skulle være, at hun ville stjæle penge fra de sagesløse ældre.

Men politiet kunne aldrig bevise det. 

Så ligesom andre sager om sundhedsdrab udviklede den sig spektakulært. 

I dag er det 25 år siden, at Danmarkshistoriens største drabssag tog sin begyndelse. 

I 1997 blev en plejehjemsansat sigtet for hele 22 drab begået mod beboere på Plejebo i København.

TV2 ØSTJYLLAND har udgivet en podcastserie om hele sagen kaldet 'Forgiftet på plejehjem'. Du kan høre alle afsnit herunder:

Både ligheder og forskelle

Sagen er blevet vækket til live af den verserende sag på Plejecenter Tirsdalen i Randers.

- Der er både ligheder og forskelle. Sagerne har det til fælles, at det er virkelig svært at føre bevis for drab, fordi der er ingen, som har set på, at medicinen er blevet givet.

- Der er heller ingen tekniske beviser, og en lighed er også, at der en usikkerhed om, at en bestemt mængde medicin faktisk også kan forårsage døden, siger journalist Niels Svanborg til TV2 ØSTJYLLAND.

Den verserende sag har ifølge politiet taget sit udgangspunkt fra en bestemt afdeling på Plejecenter Tirsdalen i Randers-bydelen Kristrup.

Brugte pressen meget aktivt

Niels Svanborg dækkede Plejebosagen i slutningen af 90'erne for Dagbladet B.T. 

Og han spærrede øjnene op, da han første gang hørte om sagen fra Plejecenter Tirsdalen i Randers.

- Den fik mig til at tænke tilbage, men der er også store forskelle på de to sager. Plejebosagen blev meldt voldsomt ud af politiet, der brugte pressen meget aktivt. Det er jo helt modsat i sagen fra Randers, hvor det er pressen, der må grave det hele frem.

Plejebosagen begyndte, da en lille, grøn sandstensfigur bliver meldt stjålet af en pårørende til en beboer på plejehjemmet i Saxogade på Vesterbro.

Politiets efterforskning førte til, at en 32-årig leder af afdelingen på anden sal blev anklaget for at stjæle for de ældre og lænse deres konti.

'En galning har frit spil'

Efter en gennemgang af dødsstatistik på plejehjemmet udviklede sagen sig dramatisk, og den 21. oktober 1997 blev den sigtede plejehjemsassistent fremstillet i et ni timer langt grundlovsforhør.

Nu var hun også sigtet for 22 drab.

- Politifolkene er sikre på, at hun er skyldig, og de er meget overbevisende i deres fremlægning af sagen. Vores dækning bærer præg af deres beskrivelser og beviser. Når de nu var så sikre, så var der nok noget om snakken, tænkte vi, lyder det fra Niels Svanborg.

Derfor flød medierne i de følgende dage og uger over med formuleringer som: 'En galning har frit spil' og 'Hun styrede dødsgangen med hård hånd'.

Sagen fra Nykøbing Falster Sygehus

Plejebosagen er ikke den eneste sag i nyere tid, hvor sundhedspersoner er anklaget for drab, imens de har været på job.

Den seneste, der har tiltrukket sig offentlighedens bevågenhed, er sagen fra Nykøbing Falster Sygehus, hvor en sygeplejerske, Christina Astrup Hansen, i første omgang var tiltalt for drab begået mod patienter.

Men i sidste ende blev hun udelukkende dømt for drabsforsøg.

Her er et overblik over den sag:

- Den 32-årige kvinde, Christina Astrup Hansen, var tiltalt for otte forhold - herunder tre drab og et drabsforsøg på Nykøbing Falster Sygehus.

- Hun blev anholdt 1. marts 2015 efter en nattevagt på sygehuset, hvor to patienter døde. En tredje havde været tæt på.

- Siden blev hun sigtet for at have dræbt endnu en patient.

- I byretten blev hun kendt skyldig 24. juni 2016, og hun blev idømt fængsel på livstid. Sygeplejersken har sagen igennem nægtet sig skyldig. Hun ankede derfor dommen til frifindelse i landsretten.

- Østre Landsret fandt det i 2017 bevist, at sygeplejersken havde givet fire patienter en blanding af morfin og diazepam.

- Tre af patienterne døde, men selv om indsprøjtningen potentielt var dødbringende, så kunne man ikke fastslå en sikker sammenhæng mellem den og patienternes død.

- Derfor blev sygeplejersken i landsretten alene dømt for drabsforsøg, hvilket resulterede i en straf på 12 års fængsel.

Kilde: Ritzau

Blev pludselig løsladt

I dag kan Niels Svanborg godt se, at det var forkert.

- Pressen gik for langt. Vi skulle ikke have konkluderet så hårdt. Vi skulle ikke have fremstillet en sigtet som skyldig og dømt, når hun ikke var det.

- Vi så ikke på mennesket og familien bag, som skal kunne leve videre efterfølgende, hvis hun er uskyldig. Det er svært, når pressen har dømt en.

Og det er netop, hvad den her sag ender med.

Efter først at være blevet varetægtsfængslet i byretten og siden Landsretten blev den sigtede kvinde løsladt i Højesteret.

Fik store konsekvenser

Og efter flere års efterforskning og forsøg fra politiet på at bevise kvindes skyld, blev hun endeligt renset i 2000, hvor kvinden blev tildelt en for den tid rekordhøj erstatning.

- Når jeg kigger tilbage i dag, kan jeg da sagtens se, at vi skulle have grebet tingene an på en anden måde. Vi journalister skal bevare vores objektivitet, især når en person endnu ikke er dømt, siger Niels Svanborg.

Og det fik konsekvenser for kvinden. Det fortæller tidligere nyhedsredaktør på Ekstra Bladet, Hans Bjerregaard.

Da sagen havde nået sin afslutning, skrev han sammen med den nu rensede plejehjemsassistent en bog om Plejebosagen.

- Man kan lige forestille sig, at et menneske, der har haft en helt normal hverdag, pludselig bliver anklaget for noget, der er så helt grænseoverskridende stort. Nogle af de her folk, hun blev sigtet for at have myrdet, var jo nogle, hun kendte rigtig godt, fortæller Hans Bjerregaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Kunne ikke vende tilbage

Han fortæller, at den sigtede havde en lille datter, der gik i børnehave, og hende blev hun splittet fra i en periode, hvor hun var i fængsel.

Selv efter hun bliver renset, var det ikke nemt at være hende.

- Hun var simpelthen så rasende, først på politiet, men også på de medier, der havde skrevet om hendes sag. Jeg vil tro, det har rystet hendes tiltro til myndigheder og medier.

- Allerede dengang var hun klar over, at hun skulle skifte fag, for uanset hvor renset hun blev, kunne hun jo ikke træde ind på et plejehjem.

I sagen fra Plejecenter Tirsdalen nægter den tiltalte sig skyldig.

Retssagen mod hende begynder den 4. januar. 

Anklagerne mod kvinden

1) Manddrab
Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have dræbt en kvindelig beboer med lægemidlet Baclofen. Beboeren blev indlagt og afgik ved døden den 1. marts.

2) Forsøg på manddrab
Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en mandlig beboer ved at give ham lægemidlerne Baclofen og Mirtazapin, hvilket medførte, at beboeren blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.

3) Forsøg på manddrab
Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en mandlig beboer ved at give ham lægemidlerne Baclofen, Diazepam og Mirtazapin, hvilket medførte, at han blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.

4) Forsøg på manddrab
Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en kvindelig beboer ved at give hende lægemidlerne Baclofen og Diazepam, hvilket medførte, at hun blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor hun fik behandling og overlevede.

5) Forsøg på manddrab
Ved den 2. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en kvindelig beboer ved at give hende lægemidlerne Baclofen og Diazepam, hvilket medførte, at hun blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor hun fik behandling og overlevede.

6) Forsøg på manddrab
Ved den 2. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en mandlig beboer ved at give ham Baclofen og Mirtazapin, hvilket medførte, at han blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.

7) Forsøg på manddrab
Ved den 3. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en mandlig beboer ved at give ham Baclofen, Diazepam og Mirtazapin, hvilket medførte, at han blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.

8) Forsøg på manddrab
Ved den 13. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en kvindelig beboer ved at give hende lægemidlerne Baclofen og Diazepam, hvilket medførte, at hun blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor hun fik behandling og overlevede.

9) Tyveri af medicin
Ved i perioden fra den 3. december 2021 til den 14. marts 2022 fra Plejecenter Tirsdalen under udførelsen af sit arbejde som social- og sundhedhjælper, gentagne gange at have stjålet medicin ordineret til beboerne, herunder blandt andet to pakker Combar, en pakke Mirtazapin Hexal, 2,5 diazepam-tabletter samt en pt. ukendt mængde Baclofen-tabletter.

10) Tjenestemisbrug
Ved i perioden fra den 3. december 2021 til den 14. marts 2022 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper at have misbrugt sin stilling, idet tiltalte som beskrevet i forhold 9 fra sin arbejdsplads stjal medicin, ligesom tiltalte som beskrevet i forhold 1-8, i den hensigt at dræbe, fejlbehandlede de angivne patienter, hvilket medførte deres død eller umiddelbar risiko herfor.

11) Medicin uden recept
Ved den 14. marts 2022 cirka kl. 13.20 på egen bopæl at have været i besiddelse af 2,5 tabletter diazepam uden at være i besiddelse af gyldig recept hertil.

Anklagemyndigheden ønsker desuden at fratage kvinden retten til at virke som social- og sundhedshjælper.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her