Ansættelsesstop uden stop: - Det er symbolpolitik
Der skal spares i stor stil, og for to uger siden blev der indført et såkaldt kvalificeret ansættelsesstop i regionen. Men der ansættes alligevel.
Man skulle tro, at et kvalificeret ansættelsesstop betød, at der ikke skete flere ansættelser.
Men det lille ord "kvalificeret" gør en stor forskel.
Reelt bliver der nemlig fortsat ansat medarbejdere i Region Midtjylland, selvom der for to uger siden blev indført kvalificeret ansættelsesstop.
Det får Svend Felsby, overlæge på sengeafsnittet for bedøvelse og operation og tillidsmand for overlægerne på Aarhus Universitetshospital, til at kalde ansættelsesstoppet for 'komisk'.
- Når man kører sognerådspolitik i regionen, sker den slags. Det er ren symbolpolitik. Vi er der, hvor det handler om, om der er nogle rundstykker, der kan undværes, siger han.
Ansættelsesstoppet gælder for alle stillinger i regionen og frem til den 31. marts 2024. Derfor skal alle stillinger vurderes af ledelsen, inden de slås op, var meldingen den 26. oktober.
Ifølge Dansk Sygeplejeråds midtjyske kreds er der søgt 45 dispensationer til at ansætte nye sygeplejersker og radiografer på bare én uge på Aarhus Universitetshospital i Skejby. Dansk Sygeplejeråd har ikke haft mulighed for at stille op til interview med TV2 Østjylland onsdag.
Kræver en stor lup
Ansættelsesstoppet er meldt ud, fordi regionen ser ind i et merforbrug på 465 millioner kroner alene i 2023. Regionen understreger ordet 'kvalificeret', men det ved overlægen ikke, hvad betyder.
- Der er jo ikke nogen unødvendige stillinger. Med den store lup kan man nok finde nogle job, der ikke behøver at blive besat lige nu, men der er garantier til patienter, der skal overholdes. Det er ikke noget, man kan købslå sig ud af, sige Svend Felsby.
- Så man kan godt sige, at man skal lave ansættelsesstop - man kan jo kalde det symbolpolitik eller så meget andet - men det er latterligt. Der er lavet talrige sparerunder, og det er meget begrænset, hvad der kan barberes ned, siger overlægen.
Det er direktionen, der har besluttet at indføre ansættelsesstoppet.
Kort om ansættelsesstoppet:
Stillinger der bliver ledige, skal i videst mulige omfang ikke genbesættes.
Er det afgørende for driften, at genbesætte stillingen med det samme så kan der søges dispensation til opslag af stillingen hos hospitalsledelsen/et koncernledelsesmedlem, som afdelingen har reference til.
Ansættelse af vikarer, eller forlængelse af tidsbegrænsede ansættelser kræver også godkendelse hos hospitalsledelsen/ et koncernledelsesmedlem som afdelingen refererer til.
Nye stillinger, der ikke tidligere har været besat, kan som udgangspunkt ikke oprettes i perioden, medmindre det godkendes af ovennævnte.
Kilde: Region Midtjylland
Ifølge overlægen er regionen klemt fra to sider. Dels er man ramt af underfinansiering i forhold til de øvrige regioner, og samtidig er der garantier, som skal overholdes inden for blandt andet kræftudredning.
Aarhus Universitetshospital henviser til regionen vedrørende udtalelser om ansættelsesstoppet.
Region Midtjylland har dog ikke ønsket at stille op til interview, men oplyser, at dispensationerne søges og gives helt efter bogen, og at det er hospitalet, der bestemmer, hvilke stillinger, der skal slås op.
Det har konstitueret direktør i Region Midtjylland Jonas Dahl fuld tillid til.
- Der er ingen tvivl om, at det er med bekymring, at vi ser på et kvalificeret ansættelsesstop. Men vi er bare nødt til at kigge på, at vi har et merforbrug i indeværende år på 465 millioner kroner. Man kan ikke bruge penge, man ikke har i kassen, sagde Jonas Dahl i forbindelse med offentliggørelse af ansættelsesstoppet til TV2 Østjylland.
Sundhedsøkonom advarer
Ansættelsesstoppet fik sundhedsøkonom Jes Søgaard til at advare om længere ventetider, der i sidste ende kan gå ud over patientsikkerheden.
- Hele systemet bliver forsinket, og det kan være livstruende for patienterne. Derfor går det ud over patientsikkerheden, siger Jes Søgaard til TV 2.
Han påpeger desuden, at personalet i forvejen er presset på flere afdelinger og hyppigere oplever ikke at leve op til de standarder, de burde, fordi der ikke er kollegaer nok.
Også regionerne Nordjylland, Syddanmark og Sjælland har indført forskellige former for ansættelsesstop.