Danmarks bedste strålekanon brudt ned: Kræftpatienter bliver sendt til udlandet
Et teknisk nedbrud ved AUH kan betyde, at danske kræftpatienter skal sendes til udlandet for at få behandling. Andre må nøjes med en mere skadelig behandling
Et vedligeholdelsesarbejde på Dansk Center for Partikelterapi ved AUH gik i weekenden grueligt galt.
Centerets strålekanon - kaldet cyklotron - pådrog sig en alvorlig skade, og det betyder nu, at kræftpatienter fra hele landet bliver nødt til at modtage behandling et andet sted.
- Det er et stort slag for os, og vi er dybt berørte over situationen. For når den ikke virker, bliver vi lagt fuldstændigt ned. Det, der er vigtigt for os nu, er, at vi afbøder konsekvenserne for vores patienter så meget som muligt, siger cheflæge og professor ved Dansk Center for Partikelterapi, Morten Høyer, til TV2 ØSTJYLLAND.
Det kommer minimum til at tage to uger at reparere den 80 tons tunge beskadigede cyklotron, men selvom det ikke lyder af meget, kan det få store konsekvenser for de berørte kræftpatienter.
Udover at være den eneste af sin slags i Danmark, så giver den nemlig en mere skånsom behandling end traditionel strålebehandling med røntgenstråler.
- Med cyklotronen behandler vi med protoner i stedet for røntgen. Protonerne har en mere koncentreret effekt på tumoren, og dermed laver de mindre skade udenom tumoren, end røntgenstråler gør, siger Morten Høyer.
Han understreger dog, at røntgenbehandlingen er lige så effektiv med hensyn til at gøre patienterne raske.
De fleste vil få mere skadelig behandling
Indtil videre er 35 patienter blevet flyttet til et andet center, hvor de vil modtage behandling med de mere skadelige røntgenstråler i stedet for protoner. Her er det dog kun de patienter, der skulle behandles i dag og i går, der er talt med, så tallet vil stige yderligere over de kommende uger.
Derudover vil nogle patienter blive sendt til udlandet for at modtage strålebehandling med protoner.
Ifølge Morten Høyer drejer det sig højst sandsynligt om to patienter, der skal til Uppsala i Sverige, fordi de vil have størst mulighed for at blive raske ved fortsat at modtage den mere skånsomme behandling.
Men langt de fleste vil altså i stedet modtage røntgenbehandling i minimum en tredjedel af deres behandlingsforløb, som normalt varer seks uger.
- Patienterne er jo taget til Aarhus, fordi de har hørt, at de kunne få en mere skånsom behandling her. Så de er meget berørte over ikke at kunne få den behandling, men de har også stor forståelse for den situation, vi står i, siger Morten Høyer.
Leverandøren forventer, at anlægget kommer til at stå stille de næste 2 uger, imens skaden udbedres, men det kan komme til at tage længere tid.