Ekspert: Drop vaccineskeptikere - de er umulige at overbevise
Tusinder af vaccinetider står ledige, og ubrugte vacciner bliver nogle gange smidt ud. Vaccineskeptikere bliver væk, og kan være umulige at nå, mener ekspert.
Over 100.000 vaccinetider i Region Midtjylland over denne og den kommende uge har stået ledige, og der skal fra sundhedsmyndighedernes side nu arbejdes på at få endnu flere fra den resterende gruppe til at lade sig vaccinere.
Det er blandt andet vaccineskeptikere, der holder sig væk, fordi de ikke stoler på vaccinerne eller de offentlige sundhedsmyndigheder.
Men den gruppe er så svær at nå, at man måske helt skal droppe indsatsen. Sådan lyder det fra leder af HOPE-projektet ved Aarhus Universitet, adfærdsforsker Michael Bang Petersen.
- Vores forskning viser, at det er meget svært for sundhedsmyndighederne at nå dem. De har en meget lille tillid til sundhedsmyndighederne, og når du ikke har tillid afsenderen, så er budskabets indhold i bund og grund lige meget, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
- Det er meget svært for sundhedsmyndighederne at nå de her personer, og det betyder, at man måske skal fokusere ressourcerne på nogle andre grupper.
Han siger, at man i et frivilligt vaccinationsprogram bliver nødt til at acceptere, at nogle bruger deres frihed til at vælge vaccinerne fra.
Også selvom det for vaccinerede medborgere kan virke provokerende.
- De, der har ladet sig vaccinere, gør det i høj grad for samfundets skyld. De gør det for at beskytte sårbare og for at få samfundet tilbage til normaliteten. Og på den måde kan jeg sagtens forstå dem, der kan sidde med følelsen af, at der er nogen, der ikke er villige til at påtage sig et samfundsansvar, siger Michael Bang Petersen.
- Men det er også vigtigt at sige, at en pandemi er en ret voldsom krise, hvor der vil være masser af konflikt. Og da gruppen af vaccineskeptikere er så lille i Danmark, gør vi måske samfundet gavn ved bare at sige ’skidt pyt’.
Michael Bang Henriksen mener, at man i stedet burde satse mere på at få forældre til at vaccinere deres store børn og unge mennesker. Eksempelvis de 12-15- og de 25-35-årige ser han større mulighed for at få vaccineret.
- Hér kan man gøre en indsats som sundhedsmyndighed, få information ud til dem, gøre det nemmere for dem at blive vaccineret. Det er så at sige nemmere at få flere til at vaccinere sig i disse grupper end i den hårde gruppe af vaccineskeptikere.
Knap én million borgere i Region Midtjylland har påbegyndt en vaccination, og flere end 600.000 er allerede færdigvaccinerede.