Formand har fulgt området i mange år: Nye tal ryster ham
Det er uacceptabelt med så store forskelle i sundhed mellem land og by. Det mener Landdistrikternes Fællesråd.
- Det er slet ikke acceptabelt, siger Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.
Han er blevet præsenteret for de seneste tal, der viser, hvor store forskelle der er mellem de enkelte postnumre, når det handler om ambulancernes udrykningstid.
Opgørelsen fra Region Midtjylland viser nemlig, at 34 ud af 80 postnumre i Østjylland ikke lever op til regionens egen målsætning om, at 92 procent af ambulancerne ved livstruende situationer skal være fremme inden for 15 minutter.
Et mål, de dog lever op til, hvis man ser på gennemsnittet af hele regionen.
Eksempelvis er postnumrene Knebel og Ørsted på Djursland helt nede på, at kun 44,9 og 73,2 procent af ambulancerne er fremme indenfor 15 minutter.
- Her er der tale om et A- og et B-hold, alt efter om du bor i byen eller ude i landdistrikterne og et yderområde, mener Steffen Damsgaard.
Landdistrikternes Fællesråd har fulgt området gennem mange år og har kendt til forskelle, men ikke i det omfang, de nu bliver præsenteret for.
- Det overrasker, at der er så stor forskel. Det er man nødt til at agere på politisk, siger han til TV2 Østjylland.
Hvilke forskelle kan accepteres?
TV2 Østjylland har tidligere fortalt om Hans Christian Minke, der bor på Helgenæs.Han mener til gengæld, at det er okay, at ambulancen ikke kommer lige så hurtigt ud til ham, som til folk, der bor i de store byer.
- Det kan ikke nytte noget, at vi forlanger en ambulance på hvert et gadehjørne i hele Danmark. Selvom vi betaler den samme skat, så er geografien jo, som den er, siger Hans Christian Minke.
Men den holdning deler Steffen Damsgaard ikke.
- Det er klart, at vi godt kan leve med, at der er nogle bittesmå forskelle mellem responstiden, men slet ikke forskelle, som vi ser her, siger han.
Fortællinger har gjort indtryk
Flere østjyder har fortalt om deres erfaringer med hjertestop og ambulancer. Blandt andet Dorthe Thuborg Andersen på Djursland, hvis ven fik en hjerneskade efter et hjertestop.
Nu har hun den holdning, at hun hellere vil dø af hjertestop end genoplives i en ambulance, som har været længe undervejs.
- Det er jo skræmmende, at folk er nødt til at forholde sig til, at man ikke vil genoplives, simpelthen fordi ambulancen kommer for sent, siger Steffen Damsgaard.
Det er endnu en grund til, at han ønsker, at ambulancerne kommer hurtigere frem i yderområderne.
- Det handler om, at vi skal have et land i bedre geografisk balance. Det må også være en ambition, vi og alle har for, at man kan bo i hele landet, siger han.