Hjerteskærende og ikke godt nok: Sådan vil de redde Alex
Tilbud til socialt udsatte skal væk fra kommunerne og samles i regionerne. Sådan lyder ønsket fra en række politikere efter sagen om Alex Balógh.
Hvis landets socialminister vil samle indsatsen til Alex Balógh og andre svært udsatte borgere i Danmark endnu mere, er der fuld opbakning fra en række partier, der også gerne ser, at opgaven i langt højere grad flyttes fra kommunerne til regionerne.
Det gælder blandt andre SF, hvor socialordfører Charlotte Broman Mølbæk kalder sagen om Alex Balógh for 'hjerteskærende'.
Socialordføreren fremhæver Folketingets igangværende psykiatriplan, hvor en del nye tilbud er målrettet børn og unge. Hun håber, at det kan fange flere, så de ikke kommer så langt ud, som det er tilfældet med Alex Balógh.
Men for de mennesker, hvor skaden er sket, skal der helt andre boller på suppen, mener hun.
- I SF mener vi ikke, at kommunerne selv kan stå for opgaverne. Der skal laves en national plan for hvilke tilbud, vi har. Og meget gerne under regionerne. Det, håber vi, kan skabe en bedre sammenhæng mellem hjemløshed, misbrugsbehandling, psykiatri og andre sundhedsproblematikker, siger Charlotte Broman Mølbæk.
Boksebold i systemet
TV2 Østjylland har blandt andet i dokumentaren 'Hvem skal redde Alex?' afdækket, hvordan Alex Balógh, siden hun var barn, har været boksebold i systemet.
Hendes sag fik tirsdag landets socialminister til at lufte sine tanker om en kommende 'værdighedsreform' til efteråret, hvor hun vil gøre op med det, i hendes øjne, alt for opdelte behandlingssystem, hvor mennesker som Alex Balógh oplever at skulle gå fra dør til dør for at få hjælp, og hvor den samlede indsats er en mangelvare.
Det sagde ministeren
Der er afsat 100 millioner kroner på næste års finanslov og 200 millioner kroner året efter.
Socialminister Sophie Hæstorp Andersen (S) oplyser, at ambitionen er en reform på socialområdet til efteråret. Og her ønsker hun at gøre endnu mere op med det siloopdelte behandlingssystem, som er blevet stærkt kritiseret i forbindelse med sagen om Alex Balógh.
Hun ønsker med andre ord en mere helhedsorienteret indsats.
- Uanset, om man kommer med hjemløshed, en rusmiddelproblematik eller psykisk sygdom, så må det aldrig være sådan, at der ikke er nogen, der fanger én og hjælper én videre, siger Sophie Hæstorp Andersen, der også slår fast, at hun mener, regeringen allerede er kommet godt i gang med etableringen af nye dobbeltdiagnosetilbud i psykiatrien fra 1. september i år.
Den betragtning er Danmarksdemokraternes sundheds- og psykiatriordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl, fuldstændig enig i. Og han ser også gerne, at endnu mere samles under regionerne.
- Det er så komplekse udfordringer, så det må ligge på ypperste specialeniveau, at vi skaber nogle tilbud til de her grupper. Jeg tror ikke, det kan løses i kommunerne. I hvert fald ikke de små kommuner, siger Jens Henrik Thulesen Dahl.
- Enormt ked af det
Alex Balógh er langt fra unik. Gruppen af mennesker, der har så svære sociale, psykiske eller misbrugsrelaterede problemer, at de er meget vanskelige at få greb om i det nuværende behandlingssystem, tæller, ifølge VIVE, omkring 9000.
Sundheds - og psykiatriordfører for Liberal Alliance, Louise Brown, mener, vi i Danmark generelt har for lidt at tilbyde den gruppe.
- Da jeg så dokumentaren, blev jeg enormt ked af det. Det er tydeligt, vi har med et ungt menneske at gøre, der ikke føler sig set. Og det er desværre ikke et enestående eksempel i systemet, som det er nu, siger Louise Brown, der giver Alex-sagen prædikatet 'ikke godt nok'.
- Vi har lavet et system, der er til for systemet frem for at være til for borgeren. Og det skal vi have gjort op med, siger Louise Brown, der også gerne ser, at regionerne bliver tovholdere på en større del af indsatsen over for landets mest udsatte.
Ikke mere at tilbyde
Både SF, Danmarksdemokraterne og Liberal Alliance fremhæver det dobbeltdiagnosetilbud, som åbnede den 1. september 2024 i regi af regionerne.
Et tilbud, der på papiret skal kunne tage hånd om mennesker, der kæmper med både misbrug, psykiske lidelser og sociale udfordringer.
De tre partier mener, at det bliver en vigtig del af den samlede løsning på sigt.
Indfasningen er dog stadig i gang. Så i første omgang gælder det kun for borgere, der allerede er i behandling i psykiatrien, hvilket Alex Balógh ikke er, da psykiatrien for nylig vurderede, at behandlingsmulighederne for nu er udtømte.
Alex Balógh er nu indlogeret i et botilbud i Aarhus, hvor både hun og kommunen håber, at hun med tiden får så meget ro, at hun kan begynde i misbrugsbehandling.