Ingen vil betale regning: Patienter som Magnus kan miste hjemmebehandling

For 16-årige Magnus Erland og hans mor betyder muligheden for hjemmebehandling, at de begge kan passe job og skolegang trods Magnus' sygdom. Men nu kan hjemmebehandlingen forsvinde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Magnus får intravenøs behandling derhjemme. Det betyder at han selv kan passe sin skole, og at hans forældre kan passe deres arbejde. Det ville være et stort tab for familien, hvis behandlingen igen skulle være på sygehuset.

Magnus Erland på 16 år har et handikap og får med jævne mellemrum behandling via drop. Førhen skulle hans forældre rive en dag ud af kalenderen for at køre ham til sygehuset for at blive indlagt.

Men de senere år har både forældrene og Magnus selv kunnet fortsætte deres arbejde og hverdag, selv når Magnus fik behandling. I stedet for indlæggelse er der kommet en sygeplejerske tre gange om dagen og har givet medicinen via drop derhjemme.

- Det har betydet alt, siger Magnus' mor, Charlotte Erland, og tilføjer:

- Magnus kan passe sin skolegang, og han kan være i sin aflastning. Så kommer de der og giver ham den intravenøse behandling, han skal have, og så har han kunnet passe sine ting.

Muligheden for behandling i hjemmet ser dog ud til at kunne forsvinde igen. For kommunerne og Region Midtjylland kan ikke blive enige om, hvem der skal betale regningen.

Magnus er multihandikappet og får ofte såkaldt intravenøs behandling - altså medicin gennem drop. For familien giver det tid og livskvalitet at kunne få behandlingen hjemme.

Regionens ansvar

Striden har stået på i et stykke tid. I december sidste år fik kommunerne et svar fra sundhedsministeren, der gav dem medhold i, at det er regionerne, der har ansvaret for den såkaldt intravenøse behandling med drop.

Det er derfor også regionerne, der skal betale.

- IV-behandling er lægeforbeholdt virksomhed. IV-behandling vil derfor skulle ordineres og iværksættes på sygehus under ansvar af lægen. Et sygehus kan ikke udskrive patienter med behov for IV-behandling uden enten selv at stille med det relevante personale eller at indgå aftale med kommunen om, at den pågældende opgave kan løses af personalet i hjemmesygeplejen, skriver sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i sit svar til kommunen.

Ifølge regionsrådsmedlem Annette Roed (S) er det ikke regionen som har ændret praksis, men de kommuner som ikke længere vil betale for en hjemmesygeplejerske. 

Aftale opsagt

Blandt andre Randers og Aarhus kommuner har allerede opsagt den aftale, de hidtil har haft med Region Midtjylland. De to kommuner mener, at det udelukkende bør være regionens ansvar at betale for hjemmebehandlingen.

- Jeg læser klokkeklart, at ministeren skriver, at det er regionens ansvar. Både økonomisk og generelt. Der er ikke noget i min verden at komme efter, siger Jette Skive (DF), der er ældrerådmand i Aarhus Kommune.

Men i Region Midtjylland holder man fast i den gamle aftale, hvor regningen for hjemmebehandlingerne blev fordelt mellem kommunen og regionen, sådan at regionen betalte for medicin og udstyr, og kommunen sørgede for en hjemmesygeplejerske.

- Vi gør sådan set ikke noget anderledes, end vi plejer. Det er jo ikke os, der har opsagt aftalerne. Vi tager det ansvar som aftalen foreskriver, nemlig at vi står for den lægelige behandling. Og den lægelige behandling foregår på sygehusene, fordi det er dét vores set-up er skruet sammen omkring, siger Annette Roed (S), der sidder i regionsrådet i Region Midtjylland.

Hvis behandlingen ikke længere kan foregå i hjemmet, skal Magnus og hans mor rive en dag ud af kalenderen for at køre på sygehuset og få ham indlagt.

Må koste mere

Hos familien Erland ønsker de brændende, at tilbuddet om hjemmebehandling til Magnus kan fortsætte.

- Jeg er målløs over at de kan finde på overhovedet at snakke om at ændre på sådan en god ordning, som fungerer, siger Charlotte Erland.

Hun ønsker, at uenighederne mellem region og kommuner bliver løst.

- For min skyld må de skændes det, de vil. Bare de vil lade ordningen blive. Jeg kan slet ikke forstå, at man kan finde på at fjerne den gode ordning. Det må da koste meget mere at have min søn indlagt på sengeafdelingen, end hvis han er i eget hjem.

Regionsrådsmedlem Annette Roed (S) medgiver, at prisen for behandling på sygehuset muligvis er højere end dét, det koster at give medicinen hjemme. Derfor åbner hun også op for at få kigget på aftalerne mellem region og kommuner:

- Selvfølgelig vil vi kigge på at få lavet nogle gode aftaler. Vi har stærk interesse i at gøre det bedste for borgerne, siger hun.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her