Minister: - Alex står lige præcis i den situation, vi gerne vil undgå
Der bliver skruet op for indsatsen over for Alex Balógh og resten af landets mest udsatte, lover socialministeren.
Der må ikke være en forkert dør at gå ind ad.
Uanset, om man er psykisk syg, misbruger eller hjemløs.
Sådan lyder det nu fra social - og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S), der reagerer på historien om Alex Balógh fra Aarhus.
- Alex står lige præcis i en situation, vi gerne vil undgå, konstaterer hun over for TV2 Østjylland.
Hun slår fast, at hun vil gøre endnu mere op med det opdelte behandlingssystem, som hun sammenligner med 'Bermuda-trekanten'.
Og der venter, ifølge ministeren, en reform, hvor regeringen med ministerens egne ord vil have mere værdighed ind i politikken, når det kommer til landets mest udsatte.
Reform til efteråret
Der er afsat 100 millioner kroner på næste års finanslov og 200 millioner kroner året efter.
Sophie Hæstorp Andersen oplyser, at ambitionen er en reform på socialområdet til efteråret. Og her ønsker hun at gøre endnu mere op med det siloopdelte behandlingssystem, som er blevet stærkt kritiseret i forbindelse med sagen om Alex Balógh.
Hun ønsker med andre ord en mere helhedsorienteret indsats.
- Uanset, om man kommer med hjemløshed, en rusmiddelproblematik eller psykisk sygdom, så må det aldrig være sådan, at der ikke er nogen, der fanger én og hjælper én videre, siger Sophie Hæstorp Andersen, der også slår fast, at hun mener, regeringen allerede er kommet godt i gang med etableringen af nye dobbeltdiagnosetilbud i psykiatrien fra 1. september i år.
Svigt, piller og diagnoser
TV2 Østjylland har fulgt Alex Balógh i mere end et år.
Hun stod blandt andet frem i dokumentaren 'Hvem skal redde Alex?', hvor TV2 Østjylland afslørede, hvordan skiftende instanser i årevis var mislykket med at finde et varigt tilbud til den 31-årige kvinde, der på det tidspunkt boede på en skrænt i Skejby.
Og hvordan det uforvarende kunne gå ud over både ting og mennesker, når cocktailen af diagnoser, misbrug og frustration fik hendes temperament til at koge over, så hun over tid havde samlet mere end 700 sager hos politiet.
I kølvandet på dokumentaren udtalte både daværende socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og statsminister Mette Frederiksen (S) samt flere ordførere, at der er brug for en mere helstøbt løsning.
Og landets sundhedsminister, Sophie Løhde (V), lagde vægt på de kommende dobbeltdiagnosetilbud i psykiatrien, som netop har til hensigt at behandle borgere med komplekse problemer.
Et tilbud, der dog allerede er blevet mødt med skepsis.
Fra 'lille gavtyv' til 'pitbull'
I dokumentaren kunne man også møde Alex Balóghs adoptivforældre fra Lime på Djursland.
De kunne fortælle historien om, hvordan de for år tilbage adopterede to omsorgssvigtede børn i Ungarn - Alex Balógh og hendes tvillingebror.
Og de kunne fortælle om, hvordan Alex Balógh gennem årene forvandlede sig fra en lille uskyldig gavtyv med store, brune øjne til en grænsesøgende hjemløs, som skejer ud, misbruger medicin og kalder sig selv for 'pitbull', når den indre vrede løber løbsk for hende.
I dag er Alex Balógh, som TV2 Østjylland i løbet af denne uge har fortalt, indlogeret i et botilbud i Aarhus, hvor både hun og kommunen håber, at hun på et tidspunkt finder så meget ro, at hun kan starte i misbrugsbehandling.
Til gengæld vurderer psykiatrien, at alle behandlingsmuligheder for nu er udtømte.
Nyt dobbeltdiagnosetilbud
Da TV2 Østjylland i fjor første gang fortalte om Alex Balógh, fremhævede sundhedsminister Sophie Løhde (V) som en del af løsningen for hende og andre i samme situation, at regeringen i dens plan for at løfte psykiatrien er på vej med en række særlige tilbud.
1. september i år begyndte så indfasningen af de nye såkaldte dobbeltdiagnosetilbud i psykiatrien. Implementeringen kommer ifølge planen til at ske hen over de kommende år.
Tilbuddet er målrettet de mere end 9000 danskere, der ifølge Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, er så komplekse, at de historisk set har været svære at få til at passe ind i det etablerede behandlingssystem.
Fakta om det nye tilbud
Mennesker, der har en psykisk lidelse og samtidig er afhængige af rusmidler, fik fra 1. september 2024 et nyt, samlet behandlingstilbud.
Det nye tilbud er ifølge Sundhedsstyrelsen fleksibelt og lettilgængeligt, så det er nemt for patienterne at få behandling på det rigtige tidspunkt og af det rette omfang.
Det er ikke nødvendigt at have en diagnose, for at blive henvist – men der skal være en mistanke om, at en person både har en psykisk lidelse og problemer med brug af rusmidler. Der vil blandt andet være udgående funktioner, hvor personalet i psykiatrien kan tage ud i de miljøer, hvor patienten færdes.
Tiltaget er tiltænkt de 9000 mest udsatte borgere i Danmark og er et resultat af den tiårs-plan for psykiatrien, som regeringen vedtog i 2022.
Planen inkluderer oprettelsen af lettilgængelige, psykiatriske sundhedstilbud til børn og unge i kommunerne, forbedret støtte til mennesker med svære psykiske lidelser, oplysningskampagner og styrkelse af tværfaglige miljøer og forskning.
Aftalen inkluderer desuden hjælp til pårørende og støtte til unge med psykiske lidelser i job eller uddannelse samt fokus på tværfagligt samarbejde og deling af oplysninger.
Kilde: Sundhedsstyrelsen.
Men det kommer ifølge socialminister Sophie Hæstorp Andersen (S) ikke til at stå alene.
- Jeg kan ikke blive mere konkret. For det skal vi i gang med at forhandle med de andre partier i Folketinget, siger ministeren.
Du kan se dokumentaren 'Hvem skal redde Alex?' her: