Tenna er en af over 1200, der har meldt sig til at vaccinere: - Nu skal vi videre
På kun lidt over et døgn har 1210 personer meldt sig klar til at hjælpe Region Midtjylland med at vaccinere mod COVID-19.
Det er i skrivende stund et døgns tid siden, at Region Midtjylland begyndte at søge sundhedspersoner, der kan hjælpe med at give folk et stik i armen, når engang vaccinen mod COVID-19 lander her i regionen. Allerede nu er der registreret 1210 tilmeldinger.
En af dem, der kun skulle bruge ganske kort tid på at overveje, om hun ville træde til, er 46-årige Tenna Miesen fra Tranbjerg. Hun er tidligere SOSU-assistent, og arbejder nu som på 12. år som vagtassistent hos vagtselskabet G4S.
- Jeg tænkte, det skal jeg da. Og så kontaktede jeg min leder for at høre, om det var okay, også i forhold til smitte, men det, syntes han, var helt fint, siger Tenna Miesen til TV2 ØSTJYLLAND.
Det bliver en noget anderledes opgave, end det hun beskæftiger sig med til dagligt, men hun skyder på, at hun i sit tidligere virke har vaccineret borgere omkring 600 gange, og det sidder heldigvis fortsat på rygraden.
- Jeg tænker, det nok skal gå. Men man skal selvfølgelig have styr på det, og jeg vil da også gå hjem og læse op på det uanset hvad, siger Tenna Miesen.
Brug for så mange som muligt
Region Midtjylland er overvældet over interessen for at hjælpe med at få den midtjyske befolkning vaccineret. Tilmeldingen åbnede tirsdag klokken 12.30, og klokken 16.30 kom pressemeddelelsen ud.
Men der er brug for de mange, der har meldt sig – og flere til.
- Det er jo en lang opgave. Det er jo ikke noget, vi løser i januar måned, det er periode over lang tid, og derfor vil vi gerne have så mange som muligt. Både nu i den aktuelle situation, men også henover året, siger Ditte Hughes, der er afdelingschef for udvikling og arbejdsmiljø i Region Midtjylland til TV2 ØSTJYLLAND.
Hvem kan hjælpe?
Det er en forudsætning for at kunne udføre vaccinationer, at du har en sundhedsfaglig uddannelse eller er i gang med sidste del af din uddannelse som:
· Læge
· Sygeplejerske
· Social- og sundhedsassistent
· Bioanalytiker
· Tandlæge
· Farmaceut
· Farmakonom
· Jordemoder
Region Midtjylland har oprettet hjemmesiden www.assistance.rm.dk, hvor interesserede med de rette kompetencer kan udfylde et elektronisk ansøgningsskema og læse mere om opgaven.
Når man registrerer sig som ansøger, vil man blive bedt om at oplyse sin uddannelsesmæssige baggrund, hvor mange timer, man kan arbejde, hvornår og hvor.
Kilde: Region Midtjylland
Tenna Miesen regner med at kunne hjælpe 15 til 20 timer om ugen. Hun ser tjansen som en udfordring og noget, hun sent vil glemme.
- Det er en speciel oplevelse at være med til. Måske kan jeg engang sige til nogle børnebørn, at dengang, vi havde en pandemi, der var jeg med til at vaccinere. Det er jo specielt, og det har været et specielt år, siger hun.
Hun håber, at hun med sin indsats kan være med til at sørge for, at det er et mere opløftende år, vi om et par uger springer ind i.
- Jeg tror alle sammen, vi har lyst til at skylle 2020 ud i toilettet. Nu skal vi videre, så vi skal have nogle vaccineret. Det vil jeg gerne hjælpe med, siger Tenna Miesen.
Kan begynde mellem jul og nytår
Tirsdag meddelte Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), der står for at godkende vacciner i EU, at man den 21. december afholder et ekstraordinært møde i en ekspertkomité under EMA.
På dagsordenen er coronavaccinen fra Pfizer og BioNTech, og om vaccinen kan godkendes til brug af EU's medlemslande.
Samme dag udtalte Sundhedsminister Magnus Heunicke til TV2, at hvis alt går efter planen, kan de første danskere blive vaccineret mellem jul og nytår.
I første fase er der i Sundheds- og Ældreministeriets plan lagt op til, at det er borgere i risikogruppen, der bliver vaccineret. Det omfatter ældre og personer med kronisk sygdom. Dernæst er det sundheds- og omsorgspersonalets tur.
Men før vi kan vinke farvel til de efterhånden gængse retningslinjer, vi lever under nu, skal størstedelen af befolkningen vaccineres.
- Vi ved det ikke præcist, men vi anslår, at det er omkring 70 procent af den danske befolkning, der skal være vaccinerede, før vi kan begynde at slække lidt på de her retningslinjer med mundbind, sprit og afstand, siger Lars Østergaard, der er ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital, til TV2 ØSTJYLLAND.
Det svarer til, at lidt over fire millioner danskere skal vaccineres.
- Så må vi se, hvordan og hvorledes vi kan klare den, siger Tenna Miesen, der er klar til at tage den første tørn allerede meget snart, hvis der bliver brug for det:
- Jeg har da lidt fri mellem jul og nytår, så det kunne da godt være, at jeg kunne gå ind og hjælpe der.
Region Midtjylland har oprettet hjemmesiden www.assistance.rm.dk, hvor interesserede med de rette kompetencer læse mere om arbejdet med at vaccinere og ansøge. Det er endnu ikke fastlagt, hvor selve vaccinationerne kommer til at foregå.
Er du interesseret i at læse mere om covid-19-vacciner har Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen samlet information om det her og her.