Vaccineeksperiment forløb gnidningsfrit
Fredagens store test af vaccinationssystemet er indtil videre forløbet uproblematisk ifølge AUH.
Aarhus Universitetshospital melder sig klar til at vaccinere op mod 3.000 borgere om dagen.
Det siger Anette Rantala, der er leder af vaccinationsindsatsen på Aarhus Universitetshospital til TV2 Østjylland.
Fredag vaccinerer man på landsplan op mod 35.000 borgere mod covid-19 i en tryktest af vaccinationsprogrammet. Det er det hidtil højeste antal på én dag.
Formålet er at undersøge, hvor systemet bliver presset, når vaccineudrulningen bliver skaleret op.
Og i Aarhus er det indtil videre gået gnidningsfrit.
- Kl. 13 havde vi vaccineret, hvad der svarer til omkring 180 borgere i timen. Vi havde bekymring for, at der skulle opstå kø og flaskehalse, men det har ikke været noget problem. Det går også uproblematisk i forhold til transport til og fra stedet, siger Anette Rantala, der er leder af vaccinationsindsatsen på Aarhus Universitetshospital, til TV2 Østjylland.
Så mange vil regeringen have mulighed for at vaccinere:
Regeringens plan er, at alle danskere, der ønsker det, skal være vaccineret inden 30. juni. Det betyder, at der, når vaccinationerne går hurtigst, skal vaccineres 100.000 danskere hver dag.
Af de 100.000 skal de 22.000 være i Region Midtjylland, og derfor skal kapaciteten på vaccinationscentrene i dag prøves af.
Derudover har Sundhedsministeriet tidligere meldt ud, at ministeriet ville lave et udbud, der skal sikre mulighed for at vaccinere over 400.000 personer om dagen mod covid-19. Det er private virksomheder, der kan byde ind på den opgave.
Kilde: TV Midtvest
Også en god dag i Randers
På Regionshospitalet Randers var de også en del af forsøget i dag.
Her vaccinerede de i gennemsnit 110 borgere i timen i løbet af dagen.
- Når vi får rigtig mange vacciner senere på foråret, så kan vi med det her setup vaccinere 1600 borgere om dagen uden at skabe kø, og uden at folk kommer til at sidde for tæt, siger Bent Windelborg Nielsen, ledende overlæge på Regionshospitalet Randers til TV2 Østjylland.
Overlægen er derfor meget tilfreds med dagens forløb.
- Det var lidt formålet, at det skulle gå galt for at finde svaghederne. Vi havde nogle trafikale udfordringer med en parkeringsautomat, der ikke duede, men det blev også løst. Så det er mere end bestået, siger Bent Windelborg Nielsen.
Næsten ingen kø
I Region Midtjylland regner man med at vaccinere 9200 i løbet af fredag, heraf 3000 på AUHs vaccinationscenter i Skejby.
Her vaccinerer de normalt 1500 borgere om dagen, et antal, der altså er fordoblet i forbindelse med dagens test af systemet, hvor antallet af vaccinationsbåse er øget fra 11 til 22.
- Når vi tager de her knap 200 borgere ind i timen, så står der kun en håndfuld i kø. Så det har vist sig, at vi har de faciliteter, der skal til for at vaccinere 3.000 om dagen, uden at der opstår uønskede køer og forsamlinger, siger Anette Rantala, der er leder af vaccinationsindsatsen på Aarhus Universitetshospital, til TV2 Østjylland.
Selvom der er opstillet en pavillon, hvor borgere kan stå i kø til vaccination, bliver den lige nu ikke brugt til andet end gennemgang.
Ifølge Anette Rantala er det positivt, da man altid gerne vil undgå, at flere borgere end højst nødvendigt forsamles.
Udover den eksisterende pavillon til kø, blev man i nat færdig med en ny observationsbygning, hvor borgere skal gå over efter endt vaccination og opholde sig i 15 minutter til observation, inden man kan forlade området.
Problemer i Randers
I sidste uge kunne TV2 Østjylland fortælle om, at forholdene på vaccinationscentret i Randers har afholdt flere borgere fra at blive vaccineret.
Der var alt for mange mennesker og ingen styr på køen på centret, lød kritikken.
Regionshospital Randers erkendte, at der har været problemer i vaccinationscentret på Kirketerpsvej.
Men problemerne skulle gerne være løst nu, lyder det fra hospitalet, der også er en del af det store testforsøg i dag.
Sådan vaccinerer Region Midtjylland i dag:
I Midtjylland regner man med at vaccinere 9200 personer i løbet af fredag. De skal findes i målgruppe to, tre og fem, og flest skal have et stik på Aarhus Universitetshospital.
Modsat i hovedstaden har man spredt doserne ud, så der bliver vaccineret fra syv forskellige vaccinationscentre i Region Midtjylland.
Det skyldes, at man endnu ikke har ét center, hvor kapaciteten er så stor, at det ville give mening.
I Aarhus er makskapaciteten 3000 daglige vaccinationer, oplyser regionen.
Målet er, at der skal kunne vaccineres mellem 21.000 og 23.000 midtjyder hver dag. Indtil videre er det højeste antal vacciner lige under 6000.