Vi vil redde liv: Mange tusinde har meldt sig som hjerteløbere
På tre måneder har 10.000 i Region Midtjylland meldt sig som hjerteløbere. De er løbet til knap 200 hjertestop.
Med inspiration fra hovedstaden valgte Region Midtjylland i oktober sidste år at introducere en såkaldt 'hjerteløber-app', og man kan i den grad sige, at folk har taget den til sig.
Med app'en på din telefon melder dig du frivilligt til at løbe ud med en hjertestarter og yde livreddende førstehjælp, hvis der sker et hjertestop i nærheden. Det har 10.000 midtjyder valgt at gøre.
- Det er fantastisk, at så mange allerede har meldt sig som frivillige hjerteløbere. Det overstiger alle vores forventninger og viser, at vi har mange borgere, der er engagerede og har lyst til at gøre en forskel, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S) i en pressemeddelelse.
- Med hjerteløberne bygger vi videre på vores gode erfaringer med frivillige 112-førstehjælpere, der har hjulpet ved hjertestop i nogle af regionens lokalsamfund. Nu kan mange flere frivillige løbe for andres hjerter på tværs af hele regionen. Og det er jeg meget glad for, fortsætter han.
Hurtig hjælp øger chancen for at overleve
- Når der sker hjertestop uden for et hospital i Danmark, træder vidner i dag til med livreddende førstehjælp i cirka to ud af tre tilfælde, dog langt oftere i det offentlige rum end i private hjem.
- Hvis en person med hjertestop først får hjælp, når ambulanceredderne ankommer, er der tre procent chance for at overleve.
- Yder en hjerteløber eller anden såkaldt lægmand hjertelungeredning, inden ambulancen ankommer, stiger overlevelseschancen til 12 pct.
- Hvis der også påsættes en hjertestarter og afgives stød inden ambulancens ankomst, kan mere end 50 pct. overleve.
Kilde: Region Midtjylland
Sendt til knap 200 hjertestop
I regionen får omkring 1200 personer hvert år hjertestop, og de vil få den hurtigste hjælp, hvis forbipasserende eller andre i nærheden er klar til at yde livreddende førstehjælp.
Der har indtil nu været sendt hjerteløbere til knap 200 hjertestop.
Bo Nees Iversen, som er overlæge i Præhospitalet og leder af de midtjyske akutlægebiler og akutbiler, forventer, at flere i fremtiden nu vil overleve hjertestop:
- Tiden er en særlig kritisk faktor ved hjertestop. Vi ved, at hvis man ikke får hjælp meget hurtigt, overlever kun én ud af 30. Men hvis der kommer hjerteløbere, som meget hurtigt kan give hjertelungeredning, overlever mere end hver tiende. Hvis der også hurtigt afgives stød med en hjertestarter, kan mere end hver anden overleve.
Mange hjertestartere tilgængelige
Han opfordrer derfor alle borgere, der har mod på det, til at downloade app'en 'TrygFonden Hjerteløber', ligesom 10.000 andre indtil nu altså har gjort.
- Rigtig mange danskere har fået undervisning i livreddende førstehjælp, og der er mange tilgængelige hjertestartere rundt om i landet. Med hjerteløberprojektet skubber vi lidt til den gode udvikling og får sat hjælpen mere i system med moderne teknologi, siger Grethe Thomas, projektchef i TrygFonden, i pressemeddelelsen.
Hjerteløberne er via app'en koblet til AMK-vagtcentralens system, så den sundhedsfaglige medarbejder kan alarmere de 20 nærmeste med et enkelt tryk på en knap.
Hjerteløberne kan også altid ringe op til de sundhedsfaglige medarbejdere på vagtcentralen og få hjælp til den konkrete situation, hvis der er behov for det.
TrygFonden Hjerteløber
- TrygFonden Hjerteløber er et samarbejde mellem Region Hovedstadens Akutberedskab, Præhospitalet i Region Midtjylland, hjertestopforskere og TrygFonden.
- Når man er tilmeldt som frivillig i 'TrygFonden Hjerteløber', kan man blive kaldt ud, hvis man befinder sig nær et hjertestop i Region Midtjylland eller Region Hovedstaden.
- Hjerteløberne modtager via appen 'TrygFonden Hjerteløber' en alarm direkte fra AMK-vagtcentralen, når der er et formodet hjertestop i nærheden.
- Der alarmeres 20 hjerteløbere pr. hjertestop. Erfaringen viser, at 5-10 hjerteløbere ser alarmen og reagerer på den.
- Hjerteløberne startede 1. september 2017 i Region Hovedstaden og den 16. oktober 2018 i Region Midtjylland.
- I dag er 37.000 frivillige hjerteløbere tilmeldt 'TrygFonden Hjerteløber' i Regionerne Midtjylland og Hovedstaden.
- TrygFonden står bag 'TrygFonden Hjertestart' og 'TrygFonden Hjerteløber', som begge er apps, der gør det muligt for danskerne at finde hjertestartere og træde frivilligt til ved hjertestop.
Kilde: Region Midtjylland