Ø-boere har kæmpet i flere år – nu er sag om solcellepark afgjort
En omdiskuteret solcellepark på Samsø bliver ikke en realitet. Det besluttede otte ud af kommunalbestyrelsens 11 medlemmer tirsdag aften.
Tirsdag aften blev champagneflasken poppet og østersene fundet frem ved ’Hotel Vadstrup 1771’ på Samsø.
I mere end 2,5 år har hotelejerne Rie Toft og Poul Hamann nemlig været plaget af søvnløse nætter og ondt i maven af frygt for, at deres udsigt til bølgende marker skulle forvandles til et stort aluminiumshav bestående af en solcellepark på størrelse med knap 100 fodboldbaner. Nu kan de endelig ånde lettet op.
- Jeg er så glad og lettet. I 2,5 år har det været en kæmpe gyser, hvor vores hjem, levebrød og hele økonomi har været usikker. Det føles helt surrealistisk, at sagen endelige er endt, som vi ønskede, siger Rie Toft til TV2 ØSTJYLLAND.
Tirsdag aften havde kommunalbestyrelsen nemlig møde, og her tog de den endelige afgørelse om, hvorvidt en solcellepark på et projektområde på 64 hektar syd for Bisgård mellem Østerby og Onsbjerg skulle blive en realitet.
Strider imod at være klima-ø
Kommunalbestyrelsen stemte solcelleparken ned med otte stemmer i mod og tre stemmer for. Borgmester Marcel Meijer har tidligere udtalt, at han ikke var interesseret i, at solcelleparken blev til virkelighed, og derfor er han også blandt dem, der stemte solcelleparken ned.
- Jeg er rigtig glad for at nogle af politikerne endte med at skifte mening og stemme imod. Visuelt mener jeg, projektet vil ødelægge for meget for Samsø og naturen, siger Marcel Meijer (S) til TV2 ØSTJYLLAND.
Hvis det stod til de tre venstrepolitikere Carsten Bruun, Henrik Kjær og Søren Weise, skulle solcelleparken ikke stemmes ned. Tværtimod. Derfor stemte de, som de tre eneste i kommunalbestyrelsen, også for solcelleparken.
- I Venstre er vi grundlæggende for vedvarende energi og især på Samsø, så vi synes ikke, det er smart, at man siger nej til at få et solcelleanlæg, siger Carsten Bruun til TV2 ØSTJYLLAND.
Kattegatøen er kendt for at være Danmarks vedvarende energi-ø, men denne titel, mener Carsten Bruun, ikke kommunalbestyrelsen kan blive ved med at leve op til, når de stemmer et projekt som et solcelleanlæg ned. Han mener også, de kan få problemer med at nå deres mål om at være fossilfri i 2030.
- Jeg synes, de andre partier har et problem med at leve op til den klimaplan, vi har lavet for Samsø, og det er svært at nå et mål, når man siger nej til et solcelleanlæg, som kan pumpe energi ud. Det er ren snak fra de andre partiers side, at vi er en klima-ø, siger Carsten Bruun.
Ifølge borgmesteren er det noget helt andet, der spiller ind i denne beslutning.
- Ved første øjekast kan jeg godt forstå, hvis folk tænker, beslutningen strider imod at være energi-ø. Men normalt laver vi energi-projekter, som har lokal opbakning, og hvor lokalbefolkningen også kan investere i projekterne, og det var ikke tilfældet med dette projekt. Her er der kun tale om en investor, som får glæde af det, siger borgmesteren.
Modstand fra befolkningen
Det er den lokale godsejer, Anders Lassen, der for cirka 2,5 år siden ansøgte kommunen om at etablere solcelleparken. Siden da er energiselskabet NRGI kommet med på projektet.
Oprindeligt var det det solcelleanlæg, Anders Lassen ønsker, tænkt som et 100 hektar stort projekt. Sidenhen blev forslaget nedjusteret til at være en solcellepark på 64 hektar, hvor der dog ikke ville være solceller på hele arealet, da der også skulle være plads til læhegn, som kunne afskærme, så det generede borgerne mindst muligt.
- Jeg mener, der er blevet taget rigtig meget hensyn til de borgere og naboer til anlægget, som ikke ønsker solcelleparken, så jeg er ærgerlig over, at det er stemt ned. Vi må bare konstatere, at de fleste er for vedvarende energi, så længe det ikke er i nærheden af dem selv, siger Carsten Bruun til TV2 ØSTJYLLAND.
Solcelleparken har helt fra begyndelsen mødt modstand fra en stor del af befolkningen på Samsø. Tilbage i marts 2019 protesterede en række borgere mod anlægget ved et byrådsmøde, hvor de havde indsamlet knap 900 underskrifter, som var imod det store aluminiumshav.
Borgere forventede ikke at 'vinde kampen'
Hos det idylliske ’Hotel Vadstrup 1771’ havde hotelparret ikke forventet, at de ville vinde kampen, da den begyndte for mere end 2,5 år siden.
- Det er da ubeskriveligt dejligt, at det kan lade sig gøre. Vi har jo været oppe imod kæmpe mastodonter – en godsejer og et energi-selskab, og det er så dejligt, at det viser sig, at man som den lille David godt kan gøre noget, hvis man bare kæmper videre, og ikke giver op forhånd, siger Rie Toft til TV2 ØSTJYLLAND.
Hotelparret har de sidste par år sat deres liv på hotellet på standby. De har nemlig mange drømme om udvidelser og tilbygninger, men de har ikke turde gøre drømmene til virkelighed.
- Vi har haft mange bolde i luften, som vi har lagt ned de sidste par år, men nu kan vi kaste dem op igen og begynde at gribe dem. Det bliver en sjov fremtid, siger Rie Toft.