Kæmpe politisk drama: - Klar ydmygelse af borgmesteren
Kommunalforsker Roger Buch kalder det politiske drama i Silkeborg Kommune for usædvanligt. Og mener også, at det skal ses i lyset af det kommende kommunalvalg.
Fredag eftermiddag dumpede der en overraskende mail ind i Silkeborg-borgmester Helle Gades (S) indbakke.
Et flertal uden om hende var blevet enige om et udkast til næste års budgetaftale. De kunne ikke se sig i det udspil, hun var kommet med, og kritiserede at hun havde lytte for lidt til udvalgsformænd og andre partier og for meget til egne socialdemokrater.
- Det er en klar ydmygelse af en borgmester, når sådan noget sker. Det er et kæmpe nederlag, hvis borgmesterpartiet kommer til at stå udenfor aftalen, siger Roger Buch, der er kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Det alternative flertal bag budgetforslaget består af Venstre, Konservative, Radikale Venstre og løsgænger Søren Kristensen, der tidligere har været medlem af Socialdemokratiet.
- Det handler sikkert om, at man ikke synes, borgmesteren har givet nok i forhandlingerne, og så tager man det selv ved at skubbe borgmesteren ud på sidelinjen, siger Roger Buch.
Han sammenligner situationen med tilfældet af, at Finansloven i Folketinget blev vedtaget udenom regeringen.
- Hvis det skete på Christiansborg, ville regeringen gå af eller udskrive valg. Det kan man ikke som kommunalpolitiker, så hvis det ender med, at aftalen bliver vedtaget uden borgmesteren, er det borgmesterens lod at føre oppositionens politik ud i livet, siger Roger Buch.
Det slutter ikke her
Kommunerne skal dog først have vedtaget budgettet for 2025 senest den 15. oktober. Og på den tid kan der nå at ske meget, understreger Roger Buch.
- Når den slags diskussioner opstår, sker der tit det, at borgmesteren alligevel for vredet sig ind i budgetforliget ved at give nogle indrømmelser. Eller at borgmesteren må bøje nakken og acceptere det alternative forslag, siger han.
Ifølge Roger Buch sker det af og til i kommunalpolitik, at der er udsigt til et budgetforlig udenom borgmesteren, men at det er sjældent, det rent faktisk ender sådan.
Både i Aarhus og København har der været lignende situationer. I 2002 endte det i Aarhus med et budget-kup, hvor daværende borgmester Louise Gade (V) stod uden for økonomisk indflydelse.
Optakt til valgkamp?
Næste kommunalvalg nærmer sig og er allerede i november 2025. Det faktum kan også spille ind på den dramatiske politiske situation i byrådet i Silkeborg, mener Roger Buch.
- På side ét i den uskrevne håndbog for borgmestre står der, at det er bedst at indgå brede forlig især op til en valg. For man skal signalere, at der er styr på tingene og bred opbakning til den måde, kommunen bliver ført på. Så som borgmester vil man absolut gerne slippe for drama og uro, for det er en svækkelse, siger han.
Omvendt kan der være noget at vinde for oppositionen.
- Ballade og uro kan omvendt være godt for borgmesterens opposition. Det styrker oppositionen. Og man kan forestille sig, at hvis der kan findes et flertal for et alternativt budgetforslag, kan der måske også findes flertal for en alternativ borgmester, siger han.
Er det her så bare et stort valgkampsstunt?
- Jeg tror bestemt ikke, det alene er derfor. Jeg tror, politikerne mener, de har fået nok af det, borgmesteren bød ind med. Men det er klart, at alt der foregår, også skal ses i det lys, at alle ved, valget nærmer sig, siger han.
Fronterne er trukket op
Konservative Martin Jakobsen, der er formand for Plan- og Vejudvalget i Silkeborg Kommune, fortalte lørdag til TV2 Østjylland, at hans parti var gået med i det alternative budgetforslag, fordi han ikke mente, der var kommet tilstrækkeligt med politiske indrømmelser fra borgmesteren.
Især kritiserede han Helle Gade for ikke at lytte til fagudvalgene og de ønsker, der kom herfra.
- Der var stort set ikke ét ønske, der var blevet imødekommet, så på den måde var det ikke en sindssygt svær beslutning at gå fra forslaget, sagde han.
Borgmester Helle Gade undrede sig derimod over den noget alternative budgetforhandlingsproces, der har udspillet sig uden for hendes borgmesterkontor. Blandt andet det faktum, at Midtjyllands Avis fik tilsendt budgetudkastet kort efter, det landede hos hende.
Hun understreger også, at meget i den alternative budgetaftale ifølge hende har taget udgangspunkt i det udkast, der kom fra hendes kontor 14. august.
- Det er jo lidt som at pynte sig med lånte fjer, sagde hun.
Borgmesteren regner med forhandlinger om budgetaftalen fortsætter i næste uge.