Ny aftale om lønkompensation til selvstændige: - Jeg kan desværre ikke bruge den

Tina Dige Nielsen, som ejer fem frisørsaloner, mener ikke, at det er alle selvstændige, som kan få gavn af den nye aftale.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Tina Dige Nielsen ville ønske, at den nye ordningen også ville gavne hende.

Selvstændige kan nu få mindst 30.000 kroner udbetalt om måneden, hvis de er ramt på omsætningen på grund af nedlukningen. Det sikrer en ny aftale om lønkompensation, som Regeringen tirsdag har indgået sammen med et bredt flertal i Folketinget. 

Før aftalen kunne selvstændige, der har tabt mindst 30 procent af deres omsætning, få kompenseret 90 procent af deres tab. Dog med et loft på 23.000 kroner om måneden.

Men aftalen bliver loftet hævet fra 23.000 kroner til 33.000 kroner for selvstændige med mindst én fuldtidsansat og til 30.000 kroner om måneden for selvstændige uden ansatte.

Det er dog ikke alle selvstændige, som kan få gavn af den nye aftale. Det fortæller Tina Dige Nielsen, der driver tre frisørsaloner i Silkeborg og to i Viborg. 

- Jeg kan desværre ikke bruge den. Der er mange, som har brug for at hæve mere end 23.000 kroner om måneden, inklusiv mig, og så får vi ikke gavn af aftalen, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND. 

Hvis du har brug for at have mere end 23.000 kroner til at betale dine faste udgifter, så kan det ikke lade sig gøre.
Tina Dige Nielsen, selvstændig

For at modtage den højere kompensation, må den selvstændige nemlig fortsat kun tage 23.000 kroner ud af virksomheden om måneden til sig selv. Og det er ifølge Tina Dige Nielsen ikke en mulighed for alle. 

- Hvis du har brug for at have mere end 23.000 kroner til at betale dine faste udgifter, så kan det ikke lade sig gøre, forklarer hun. 

Tina Dige Nielsen fremhæver dog, at der stadig er mange andre, som vil kunne få gavn af den nye ordning. Hun ville dog ønske, at den også kunne have hjulpet hende i forhold til den løn, som hun udbetaler til sine 29 ansatte. 

- Jeg ville ønske, at den også kunne hjælpe os, når vi har ansatte. Vi har jo stadig en ekstra lønudgift til vores medarbejdere efter hjælpepakkerne, men vi har ikke nogen indtægt, siger hun. 

Ifølge Tina Dige Nielsen kan merudgiften til hendes ansattes løn løbe op i flere tusinde kroner om måneden. 

Her kan du se, hvad den nye aftale indeholder:

  • Lempelse af krav

Hidtil har det været sådan, at hvis man ville have adgang til kompensation gennem ordningen for selvstændige, så skulle man have haft en omsætning på mindst 10.000 kroner, før coronaepidemien ramte Danmark.

Det krav sænkes med aftalen til 8000 kroner.


  • Loftet for udbetalinger hæves

Før aftalen kunne selvstændige, der har tabt mindst 30 procent af deres omsætning, få kompenseret 90 procent af deres tab. Dog med et loft på 23.000 kroner om måneden.

Men aftalen bliver loftet hævet fra 23.000 kroner til 33.000 kroner for selvstændige med mindst én fuldtidsansat og til 30.000 kroner om måneden for selvstændige uden ansatte.

For at modtage den højere kompensation, må den selvstændige selv dog fortsat kun tage 23.000 kroner ud af virksomheden om måneden til sig selv.


  • Tab dækkes bagud i tiden

Selvstændige kan søge om at få kompensation under de nye regler for tabt omsætningen gældende fra 9. december sidste år.

Leverandører til offentlige arrangementer får også hjælp

Aftalen inkluderer også en hjælpende hånd til virksomheder, der skulle have været leverandører til begivenheder med over 50 deltagende, som nu er aflyst.


  • De leverandører får med aftalen adgang til ordningen for faste omkostninger.

Det samme gælder for virksomheder, der er blevet ramt af rejsevejledningerne fra Udenrigsministeriet, men som ikke er med i en rejsegarantiordning.


  • Dagpengeuret sættes på pause til og med april

En række tidsfrister for arbejdsløse forlænges også i aftalen. Eksempelvis vil dagpengemodtagere ikke få medregnet månederne til og med april i det antal måneder, som de må være på dagpenge.


  • Hjælpepakker muliggøres til og med april

I aftalen indgår også, at hvis regeringen og myndighedernes restriktioner forlænges, vil hjælpepakkerne også følge med. Det gælder til og med 30. april.

Det gælder også for de målrettede puljer til erhvervs- og kulturliv.


  • Pris: 9,5 milliarder kroner

I alt forventes aftalen at udvide regningen for ordningen med 9,5 milliarder kroner.


Kilde: Erhvervsministeriet

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her