Claus sælger brugte planter: - Det giver ikke mening bare at smide ud

Claus Stoustrup vidste ikke, at det var bæredygtigt, når han gik og samlede sammen i gemmerne. I dag sælger han brugte planter videre frem for at smide dem ud i forsøget på at blive mere bæredygtig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Siden 2019 har direktør i Decoplant, Claus Stoustrup, for alvor sat skub i den grønne omstilling.

Grønne blade i alle afskygninger vælter frem fra de industrielle metalreoler på hjul, der står i rækker mellem vandkander og plastikpotter stablet i stakkevis.

Claus Stoustrup går mellem planterne og skubber et par reoler til side for at komme frem til det, det virkelig handler om.

- Herude er guldet. Det er vores genbrugsting, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Han er direktør for virksomheden Decoplant, der tilbyder planteløsninger til virksomheder og også sælger til private fra hovedsædet i Herskind.

Han slår begejstret ud med armene, mens ordene vælter frem.

- Det er planter, som har stået ved en kunde, som gerne vil have opgraderet deres løsninger, og i stedet for at smide planten i den store dynge af affald, tænker vi, det har en værdi.

Brugte planter får nyt liv

Det er de såkaldte second hand-planter, han fortæller om. Et koncept, han har udviklet for at færre planter skulle gå til spilde.

Når en plante er vokset en kunde over hovedet, tager Decoplant planten retur og sælger den videre til en anden kunde med bedre plads. Det er både billigere for kunderne og bedre for klimaet, lyder mantraet.

- Det giver ikke mening bare at smide det ud, hvis det stadig har værdi, siger Claus Stoustrup.

Det er noget, jeg sætter mere og mere pris på, det her med bæredygtighed.
Trine Frengler, Herskind

Trine Frengler, der bor over for Decoplant, er en af dem, der jævnligt slår vejen forbi for at kigge på planter – også gerne de brugte af slagsen.

- Det er noget, jeg sætter mere og mere pris på, det her med bæredygtighed. Det betyder, at hvis jeg kunne blive fristet til at køre i et eller andet billigt, så ville jeg vælge at gå lokalt i stedet for, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Da hun på et tidspunkt stod og skulle stable et projekt på benene og havde brug for en god portion planter til billige penge, henvendte hun sig til Decoplant.

- Der var jeg i kontakt med Claus om at købe noget second hand. Det var egentligt der, det startede, og så har jeg selv privat brugt det her med at købe second hand, når muligheden var der, siger Trine Frengler.

Pludselig hed det bæredygtighed

Loftet på Decoplant har altid bugnet af ting og sager. Claus Stoustrup er typen, der hellere gemmer end smider ud.

- Mine medarbejdere var ikke altid tilfredse med, at jeg gemte så meget. Men det kan jo måske bruges til et eller andet, who knows?

At det var bæredygtigt, stod ikke nødvendigvis i kortene.

- Jeg ved ikke, hvornår jeg er begyndt på det. Jeg har i princippet altid gjort det. Pludselig begyndte man en dag at kalde det bæredygtighed. Jeg vidste ikke, at det hed bæredygtighed. Vi bruger bare vores ting, når det giver mening.

Decoplant har 27 medarbejdere ansat, hvoraf størstedelen er gartnere.

Siden 2019 har han og Decoplant for alvor sat det i system. Her satte de gang i en grøn omstilling af virksomheden, der udover genbrugsplanterne betød et større fokus på affaldssortering.

- Der er stadig den grumme af dem. Ren forbrænding, siger Claus Stoustrup, mens låget på den store affaldscontainer brummende hæver sig og afslører flamingoplader og sorte sække.

Plastik har længe været et problem, men er i dag et fantastisk materiale, der kan bruges til noget andet. Det skal vi bare udnytte.
Claus Stoustrup, direktør, Decoplant

Men det er mindre og mindre, der ryger i den ’grumme’ container. Decoplant har sparet 35 procent forbrændingsaffald, siden de begyndte at sortere deres affald.

Claus Stoustrup peger mod en anden container.

- Det er alt vores planteaffald. Tidligere blev det også bare brændt af. Det er jo helt vanvittigt, når det i princippet kan gå i cyklus og blive komposteret.

Et plastikeventyr

Plastikaffald fra landbrug og gartnerier udgør årligt 1 procent af Danmarks samlede affald. Hos Decoplant håndterer de kilovis af plastik hvert år.

Men i dag bliver de mange potter og emballager af plastik, som plantevirksomheden bruger, hentet af andre virksomheder, der knuser plastikken, så det kan genanvendes.

- Plastik har længe været et problem, men er i dag et fantastisk materiale, der kan bruges til noget andet. Det skal vi bare udnytte.

'Vi kører med grønt', står der på siden af Decoplant nye elbil, der kører planter ud til virksomhedens kunder.

På sigt drømmer Claus Stoustrup om at skabe sin egen plastikpotte, der består af 100 procent genbrugsplastik.

- Den dag det lykkes, så er vi derhenne, hvor vi gerne vil være. Så kommer der sandsynligvis noget nyt, vi begynder at jagte, siger han. 

Selvom Claus Stoustrups plastikeventyr næsten lyder for godt til at være sandt, kommer det ikke uden omkostninger.

- I forhold til økonomi kan jeg hurtigt lave en beregning, der siger, det var meget bedre ikke at gøre det. Men jeg tror på, at det bliver god økonomi i fremtiden. I hvert fald rent PR-mæssigt, siger han.

Er det så bare et reklamestunt?

- Nej, det kan det jo blive til. Men det er ikke meningen. Det tænder bare en at vide, at man har været med til ikke at smide noget ud, der kan bruges til noget andet, siger Claus Stoustrup.

Se Claus Stoustrup vise rundt blandt planterne hos Decoplant.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her