Klimaprojekt for 100 familier: Ind med det grønne og ud med kød
100 familier i Skanderborg har skåret væsentligt ned på kødforbruget og op for det plantebaserede til gavn for både sundhed og klima.
I 30 dage har 100 familier i Skanderborg Kommune skåret ned for kødforbruget og op for den plantebaserede kost og spist mere klimavenligt.
Den daglige madlavning er blevet suppleret med plantebaserede fødevarer hos blandt andre familien Smed fra Hylke.
- Vi har fået to kasser med 14 dages mellemrum med forskellige erstatningsvarer som erstatningskød eller -fløde. Og så har der også været en del bælgfrugter, fortæller Johannes Smed.
Det er Aarhus Universitet, der står bag projektet med de 100 familier, der skal undersøge, hvordan forbrugernes holdninger og adfærd ændrer sig, når man forsøger at spise mere plantebaseret.
- Vi meldte os til for at få nogle indspark ude fra i forhold til klima, dyrevelfærd og sundhed, siger Johannes Smed.
Projektet skal vise, hvordan man bedst kan accelerere, at der kommer mere grønt på menuen hos både private og i virksomheder og offentlige institutioner.
Det kan have en stor effekt for vores klimamålsætning, fortæller professor Jessica Aschemann-Witzel fra Aarhus Universitet.
- Hvis vi allesammen spiser mere planterigt og mindre animalsk baseret, kan det have en ret stor effekt, siger hun.
Børnene skal lige overtales
En af de største udfordringer for familien er at få de tre børn med på den grønne bølge.
- Fordi det smager dårligt, siger familiens yngste medlem, seksårige Isak.
Han vil hellere bare bede om en almindelig pizza.
- Lige nu er udfordringen at få børnene til at synes, det er en nogenlunde god ide. De rynker på næsen, bare vi nævner noget, der kunne være kødfrit, siger Johannes Smed.
- Jeg tager det som en udfordring på sigt, smiler han.
Mange grønne fordele
Men der er mange fordel ved at omlægge kosten og vænne sig til flere linser og mindre kød.
- Det er grundlæggende en meget sundere kost, og det kan man også høre på mange af deltagerne, at de faktisk har fået det bedre ved at spise mindre rødt kød eksempelvis og mere plantebaseret. Så på den måde er der store fordele ved det, siger klinisk professor Jens Meldgaard Bruun, Steno Diabetes Center, Aarhus Universitet.
Det er en del af et treårigt projekt koordineret af Aarhus Universitet i samarbejde med KU, CBS og plantebranchen.