Skilt mod sexisme: Det er kun en start, mener band
Som noget nyt har Smukfest lavet plakater, som viser, hvor man som artist kan henvende sig, hvis man er udsat for blandt andet sexisme.
"Nej tak til grænseoverskridende adfærd, krænkelser og sexisme" står der med rød skrift på en plakat i backstageområdet på Smukfest.
Plakaten er et nyt tiltag, hvor folkene bag Smukfest ønsker at synliggøre, hvor man som artist kan henvende sig, hvis man er udsat for krænkende adfærd.
For bandet Kryd, som består af fire kvinder, er den nye plakat et skridt i den rigtige retning.
- Jeg tror, at skiltet gør, at man bliver opmærksom på, at sexisme rent faktisk er en ting, så det ikke bare bliver en legeplads deromme backstage, hvor jargonen er, som den plejer, siger bandmedlemmet Maria Jelonek.
Resten af bandet er enigt, dog mener de også, at Smukfest kunne gøre meget mere end blot at hænge en plakat op.
Musikernes sikkerhedsnet
Ifølge indholdschefen fra Smukfest, Trine Bang, sker det nye tiltag med plakaterne på grund af en øget opmærksomhed på den sexisme, som kan være i musikbranchen.
Dog er det også vigtigt for folkene bag Smukfest at understrege, at festivalen har ry for at være et godt, trygt og professionelt miljø.
- Vi er en musikfestival, og de dage, hvor gæsterne er hos os, så er vi jo også arbejdsgivere. Det vil sige, at vi skal pege på det sikkerhedsnet, der er, når man optræder her, siger Trine Bang.
Smukfest har længe haft et beredskab, man som artist kan trække på, hvis man oplever sexisme eller andre ubehagelige ting. Det er bare først nu, de synliggør det.
Er der sket ting blandt jeres artister, siden I har behov for at tydeliggøre det nu?
- Nej, det er overhovedet ikke på anledning af hændelser eller problemer, siger Trine Bang.
Der skal mere til
Bandet Kryd fortæller, at de ikke har oplevet nogle ubehagelige episoder til dette års festival, men hvis de gjorde, ville de gerne benytte sig af de muligheder, festivalen stiller til rådighed.
Dog mener de også, at Smukfest sagtens kunne gøre mere.
- Man kunne som festival tage det næste skridt og sige, at når vi tjekker ind som artister, så kunne de kigge os i øjnene og sige: "Velkommen til. Bare så I ved det, så er backstage et trygt rum, og hvis I oplever noget, så kommer I hen til os, fordi vores procedure er sådan her og sådan her". For så ville man jo tænke: "Wow, det betyder noget for jer, at vi har det godt", siger Anne Marie Wraae fra Kryd.
Derudover understreger bandet også, at når man er backstage, inden man skal på scenen, har man ofte mange andre ting at tage sig til, hvorfor man måske ikke opdager, at der hænger en plakat om et ellers for dem vigtigt emne.
- Selvom der er en plakat, der gør opmærksom på det, så handler det jo i bund og grund også om, hvad der så sker, når man ringer til dem (..). For det er jo fuldstændig ligegyldigt, hvis der ikke er nogen, der tager en seriøst på den anden side, siger Viktoria Holten Høgh fra Kryd.
En vigtig debat
Plakaterne hænger i backstageområder og bandvogne, og ifølge indholdschef Trine Bang er de kommet for at blive.
Hun kan godt forstå, at bandmedlemmerne fra Kryd synes, at det som forholdsvist ny artist kunne være rart at blive set i øjnene, når man ankommer til en festival for at høre om stedets procedure i stedet for at læse om det på en plakat.
- Jeg kan sagtens se, at det her er noget, man kunne gøre på Live Camp, hvor Kryd optrådte, og hvor det er nye artister, der kommer ind. Men jeg er ikke sikker på, at det ville fungere på de mere etablerede scener, for der kommer folk, som har været i branchen i så lang tid, siger Trine Bang.
For kvinderne i Kryd er plakaten et skridt i den rigtige retning i den debat, som lige nu fylder meget i deres branche.
- Vi håber jo, at der lige er en tid nu, hvor man taler rigtig meget om det her emne, og at det så på et tidspunkt bliver normaliseret, siger Signe Lønstrup Kirkeby fra Kryd.