Pia tager chancen og kører sin søn på samvær hos far i Nordjylland
De nye coronarestriktioner skaber svære dilemmaer for delebørnsfamilier. Særligt hvis den ene forælder bor i Nordjylland, hvor der lige nu er udstukket hårde anbefalinger.
- I går kørte jeg min søn på samvær med sin far, der bor i Vesthimmerland i Nordjylland. Og jeg har tænkt mig at køre derop og hente ham igen søndag.
Så kontant lød det, da TV2 ØSTJYLLAND spurgte Pia Andersen fra Havndal ved Randers om det dilemma, man som deleforældre lige nu står i, hvis den ene forælder bor i Nordjylland, der er ramt af hårde restriktioner og endnu mere omfattende anbefalinger.
- Jeg har da gjort mig mine tanker, og jeg forhørte mig også hos coronahotlinen, men der var meldingen, at selvom de fraråder det, så er det jo ikke en lov, og vi kan derfor ikke blive straffet for det, siger hun.
Samvær i nordjyske kommuner
Familieretshuset oplyser på sin hjemmeside, at børn der skal have samvær fortsat skal afleveres til samvær - også når den ene eller begge forældre bor i en af de syv nordjyske kommuner, der i øjeblikket er underlagt restriktioner.
- Det at komme på samvær og se sin anden forælder kan sagtens være et væsentligt og uopsætteligt hensyn til barnet, skriver familieretshuset på sin hjemmeside.
- Det er dog vigtigt, at børn og forældre i de syv berørte kommuner er særligt opmærksomme på sundhedsmyndighedernes anbefalinger.
Hvis det er muligt at finde andre løsninger end fysisk samvær anbefaler Familieretshuset, at man forsøger at gøre det.
Kilde: Familieretshuset.dk
Kender risikoen, men tager den gerne
Selvom Pia Andersen og hendes 12-årige søns far kender risikoen for både dem selv, men også for at tage eventuel smitte med tilbage fra regionen, så tager hun den gerne.
Også når det kommer til den muterede coronavirus, Cluster5, der stadig kan være på spil i regionen.
Nye restriktioner i syv nordjyske kommuner
På baggrund af coronasmitteudbrud og frygten for den nye mutation, Cluster 5 fra mink, er der indført en række nye restriktioner i syv nordjyske kommuner, samt en reel nedlukning af Vesthimmerland, Hjørring, Frederikshavn, Læsø, Brønderslev, Jammerbugt, og Thisted.
Gældende fra 7. november:
- Restauranter, barer, værtshuse, caféer og andre serveringssteder skal lukke for servering til indtagelse på salgsstedet (dog mulighed for take away).
Gældende fra 9. november:
- Midlertidigt stop for kollektiv trafik ind og ud af de ramte kommuner
- Alle undtagelser for forsamlingsforbuddet på 10 personer - som for eksempel ved siddende arrangementer og idrætsstævner - afskaffes
- Skoleelever fra 5. til og med 8. klasse skal have fjernundervisning
- Studerende på videregående uddannelser skal undervises digitalt
- Kultur- og idrætsliv samt forlystelser lukkes ned
- Udlændinge, der vil rejse ind i Danmark for at være i de berørte kommuner, afvises
- Opfordring om ikke at krydse kommunegrænser unødigt, medmindre man har et uopsætteligt ærinde eller en kritisk jobfunktion
- Offentlige og private arbejdspladser opfordres i endnu højere grad til at arbejde hjemme
- Derudover bliver alle i de berørte kommuner bedt om at blive testet.
Kilde: Coronasmitte.dk
Det er jo ikke kun dig selv og din familie, du risikerer at ramme. Man taler jo om, hvor vidt den her nye virus kan kickstarte en helt ny bølge med en ny nedlukning, hvor en eventuel vaccine ikke vil virke. Kan du godt tillade dig at tage den beslutning?
- Jeg ved godt, hvad risikoen er. Og det kan da godt være, at mange vil blive forargede over den beslutning. Men der mangler for mig at se for det første evidens for mange af de her ting, og så ønsker jeg heller ikke at fratage min søn og hans far deres samvær, siger hun og fortsætter:
- Jeg synes slet ikke, at dem der sidder og bestemmer har taget højde for de problemer, man stiller os med delebørn i. Hvorfor kan man ikke sidde i en lukket bil, køre til Nordjylland og aflevere sit barn hos hans raske far? Det er jo ikke fordi, vi tager ud at handle på turen og laver alt muligt. Min søn vil bare se sin far.
Anbefalinger skaber svære dilemmaer
Pia Andersen oplyser, at hendes eksmand og deres søn tidligere i livet har haft et turbulent forhold til hinanden, og at samværet derfor betyder meget for dem begge.
Og så ser hun enormt potentiale til konflikt i de familier, hvor samarbejdet måske ikke altid har kørt på skinner forældrene imellem.
- Nu kan jeg fint snakke med min eks, men det er der måske nogle, der ikke kan. Der kunne man nemt forestille sig, at det ville blive tolket som om, at man modarbejdede samarbejdet, hvis man nægtede at aflevere sit barn, siger hun.
Hun håber derfor, at der kommer klarere retningslinjer på bordet fra myndighedernes side, så det bliver tydeligere, hvad man må og ikke må.
- Det er anbefalinger. Det er ikke lov. Men der er regler om samvær. Det giver ingen mening i mit hoved, siger hun.