73.000 har gjort som Anna Maria: Flyttet fra Aarhus og til anden østjysk kommune
I alt er 73.117 personer flyttet ud af Aarhus Kommune og til en anden østjyske kommune i årene 2006-2016, viser tal fra Danmarks Statistik
Lejligheden ved Vesterbro Torv i det centrale Aarhus blev tidligere på året udskiftet med en stor villa i Thorsager på Djursland.
- For et år siden havde vi troet, at vi aldrig ville flytte ud af Aarhus, men lige pludselig fandt vi ud af, at der var rigtig smukt heromkring, siger Anna Maria Borg, der til dagligt arbejder i Aarhus.
Lejligheden var blevet for lille for familien med to børn, og en bolig efter deres ønsker havde de ikke råd til i Aarhus.
Derfor så de efter et sted med en god skole, indkøbsmuligheder og en relativ kort afstand til Aarhus.
- Vi havde også set efter steder i Knebel på Mols, men det virkede til at være lidt for langt væk fra vores arbejdspladser i Aarhus, siger Anna Maria Borg.
Unge flytter ind, familier flytter ud
I alt er der 73.117 personer, der er flyttet ud af Aarhus Kommune og hen til en anden østjyske kommune i årene 2006-2016, viser tal fra Danmarks Statistik.
I samme periode er der dog også 63.565 personer, der er flyttet den anden vej.
Dermed bliver det samlede regnskab i kampen om at lokke folk fra Aarhus, at de ni østjyske kommuner har fået et plus på lige godt 10.000 personer på ti år.
Familien Borg er et klassisk eksempel på borgere, som mange østjyske kommuner bejler efter i disse år, og ordet bosætning går igen i valgkampagnen mange steder.
For ifølge fremtidsforsker Jesper Bo Jensen fra Center for Fremtidsforskning, så er der stor forskel på en flytning til og fra Aarhus.
- Vi har set en kraftig tilflytning til Aarhus af unge studerende i løbet af krisen, og fraflytningen af nystiftede familier er samtidig blevet mindre, siger han og uddyber:
- Men folk er ikke længere så bange for at flytte, og samtidig stiger priserne markant i Aarhus, så flere folk flytter nu væk fra byen.
Tallene bekræfter Jesper Bo Jensens analyse. I 2012 var der samlet set flere, som flyttede fra de ni østjyske kommuner og til Aarhus end den vej. Den tendens er nu vendt igen.
"Silkeborg Kalder" og træt af AGF-fans
Flere af de østjyske kommuner har satset massivt på at lokke familier ud af Aarhus og over på deres side af kommunegrænsen.
Horsens Kommune har haft en popup-shop på gågaden i Aarhus, Odder havde sloganet "Odder - det er da ret OK", og Silkeborg Kalder er stadig Silkeborg Kommunes kampagne for at få tilflyttere.
- Nogle af kampagnerne er noget værre pop og spild af penge. Familierne sidder ikke i speltgaderne i Aarhus og ser efter, hvilken kommune de skal flytte til. De ser efter et bosætningsområde, hvor de kan få en god hverdag, der passer dem, siger fremtidsforsker Jesper Bo Jensen til TV2 ØSTJYLLAND.
Læs også:
Eksempelvis langer han ud efter Silkeborgs slogan.
- "Silkeborg Kalder", og jeg svarer hallo, hallo. Silkeborg har mange fantastiske områder, som man skal gøre opmærksom på. Børnefamilierne er ligeglad med, at kommunen kalder, så i forhold til bosætning holder det ikke med en kommunal brandingkampagne, siger Jesper Bo Jensen.
En letbane og en helt lokal kampagne
I Thorsager i Syddjurs Kommune er der også en ekstra grund til, at Anna Maria Borg flyttede dertil sammen med som mand og to børn.
- Letbanestoppet har været altafgørende. Hvis det ikke havde været for det, så tror jeg ikke, at vi havde valgt stedet, siger hun.
Det første spadestik til den nye station i Thorsager blev taget tidligere på måneden, og når letbanen en gang i 2018 kører mellem Grenaa og Aarhus, så regner enten Anna Maria Borg eller hendes mand, Ove Borg Pedersen, med at tage letbanen på arbejde.
- Og når børnene bliver lidt større, er det også smart, at de kan komme forholdsvist nemt til Aarhus og tilbage igen, siger Anna Maria Borg.
I Thorsager indvier Brugsen snart nye lokaler, og her kan både brugsuddeleren og næstformanden for Thorsager Distriktsråd mærke, at der kommer folk til byen.
For to år siden indledte de en fælles kampagne, hvor alle tilflytterbørn og børn født i byen ville få et gavekort på 2.000 kroner.
- Men nu er det kun børn, der bliver født her, der udløser gavekortet. Det blev for meget for vores budget at give til alle, der flyttede hertil, siger næstformand i Distriktsrådet Michael Bak.
Fremtidsforsker: Folk holder af hverdagen
Selvom Michael Bak fra Thorsager Distriktsråd gerne vil rose kampagnen med gavekortet, så ved han godt, at det er store ting som en ordentlig skole og infrastrukturen, der lokker folk.
- Stort set samtlige tilflyttere fra Aarhus, jeg har snakket med, nævner, at letbanen har haft en stor betydning for deres valg, siger han.
Fra fremtidsforsker Jesper Bo Jensen er det primære budskab til de kommunale politikere, der gerne vil have flere til at flytte til deres kommunen, enkelt.
- Folk holder af hverdagen, allermest holder de af hverdagen. Børnefamilier flytter ikke efter de kulturelle tilbud, men rykker sig derhen, hvor hverdagen med skole, indkøb og transport fungerer bedst for dem - og så gerne tæt på noget natur, siger han.
Se mere i videoen øverst i artiklen.