Afgørelsen er her endelig: Kommune taber stor fredningssag

Syddjurs Kommune får ikke lov til at lave byggegrunde i et område tæt ved Kalø Slotsruin. Det står klart, efter Miljø- og Fødevareklagenævnet har stadfæstet en fredning af området.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efter seks år er den endelige afgørelse her endelig. Syddjurs kommunes plan om et større byudviklingsprojekt i området ved Ekserod og Rodskov bliver ikke til noget.

Det har Miljø- og Fødevareklagenævnet afgjort, eftersom de har stadfæstet en fredning af det 271 hektar store område.

Og det glæder Peter Iversen fra Eskerod, der bor klos op ad området, som han beskriver som idyllisk, fredeligt og naturskønt.

- Jeg er meget tilfreds med, at det er blevet fredet i sidste instans. Jeg ville for eksempel ikke kunne se Kalø Slotsruin ovre i baggrunden og nyde det på samme måde, som hvis jeg skulle kigge ud over røde hustage, siger han.

Området blev i 2017 fredet for at: "sikre de store landskabelige kvaliteter i området samt i særdeleshed udsigten fra Landevejen mod Kalø Vig" Foto: TV2 ØSTJYLLAND (grafik)

Sag fra 2014

Var fredningen ikke blevet en realitet, håbede kommunen på, at nye byggegrunde skulle være med til at skaffe masser af nye borgere og millioner af skattekroner til kommunen.

I 2014 gik lokale beboere dog sammen med Danmarks Naturfredningsforening og foreslog en fredning. Det blev vedtaget tre år senere, men det daværende flertal i Syddjurs kommune klagede over afgørelsen.

Sagen kort

2014: Danmarks Naturfredningsforening foreslår, at området ved Kalø Vig skal fredes. Foreningen har siden 1937 haft den særlige ret til at foreslå fredninger i Danmark.

2017: Fredningsnævnet beslutter at frede 271 ha jord i alt. Det er størstedelen af det område, som oprindeligt blev foreslået fredet. Det klagede Syddjurs' daværende politiske flertal over.

2020: Derfor behandler Fødevare- og Miljøklagenævnet sagen, og i december stadfæster de fredningen.

- Det er byrådets opgave at skabe en bæredygtig udvikling også i Syddjurs og gerne også med en vækst i antal borgere, sagde den daværende borgmester, Claus Wistoft fra Venstre, i 2017.

Den nuværende socialdemokratiske borgmester var af en anden opfattelse. Under en vælgerdebat i 2017 udtrykte han bekymring for områdets fremtid.

- Hvis man ikke følger fredningsnævnets indstilling, så vil det blive et nyt Mallorca nedenfor, sagde Ole Bollesen (S) dengang.

Kigger nye veje

Noget Mallorca bliver det altså ikke til. Kommunen er da også allerede i gang med at lave en plan for, hvor de kan udlægge nye perspektivområder – og der har man kig på et ny område lidt nord for Eskerod.

- Det er jo heldigvis stadig sådan, at mange gerne vil flytte til Syddjurs, så vi finder nogle andre områder at gøre attraktive i stedet for, siger Claus Wistoft (V).

Det er også den bedste løsning, mener Peter Iversen. Han var selv klar til at udstykke sin grund, rykke teltpælene op og sælge sin ejendom, hvis fredningen ikke var blevet en realitet.

Han forstår dog også godt de lodsejere, der er trætte af fredningen. Han har selv måttet fjerne 10.000 juletræer fra sine marker, efter fredningen trådte i kraft.

- Jeg har følt mig lidt krænket på min ejendomsret, og jeg har godt kunnet se perspektiverne i byggegrunde, men samtidig har jeg også haft overvejelser om, at vi bor fantastisk og naturskønt herude, siger Peter Iversen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her