Annette har kæmpet i seks år: Bliver vores område fredet eller ej?

Der lander snart en endelig afgørelse om, hvorvidt et stort område ved Kalø Vig bliver fredet eller ej.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Annette Kjeldbjerg har siden 2014 arbejdet sammen med gruppe lokale beboere og Danmarks Naturfredningsforening for, at et stort område ved Kalø Vig skal udsigtsfredes.

- Kom så Rivaldo, kalder Annette Kjeldbjerg efter sin hingst.

I 16 år har hun boet på sin nuværende ejendom tæt på skov og vand ved Kalø Vig.

- Det er fantastisk at bo herude – det er det, siger hun.

Det er området bag Annette Kjeldbjergs hestefold, hvor der har været planer om at opføre boliger.

Da Syddjurs Kommune begyndte at udlægge dele af de nærliggende marker til et område, hvor der kunne udstykkes grunde i fremtiden, så begyndte hun at kæmpe imod planerne.

- Det er jo et morænelandskab fra sidste istid, vi står på, og det findes ikke så mange steder i Danmark, siger Annette Kjeldbjerg.

Først fredet, så klaget

Derfor tog hun sammen med en gruppe lokale andre borgere kontakt til Danmarks Naturfredningsforening, som rejste en sag hos Fredningsnævnet.

Det drejer sig om i alt 271 hektar fra Rodskov og Eskerod ned mod vandet, som måske ender med at blive fredet. Foto: Fredningsnævnet

Det endte med, at området blev fredet d. 21. august 2017. Blandt andet med det formål, at "sikre de store landskabelige kvaliteter i området samt i særdeleshed udsigten fra Landevejen mod Kalø Vig".

Den beslutning satte en kæp i hjulpet i planerne om at bygge nye, attraktive boliger i området, og derfor klagede det daværende politiske flertal i Syddjurs Kommune over beslutningen.

- Det er byrådets opgave at skabe en bæredygtig udvikling også i Syddjurs og gerne også med en vækst i antal borgere, sagde den daværende borgmester, Claus Wistoft fra Venstre, i 2017.

Den nuværende socialdemokratiske borgmester er af en anden opfattelse. Under en vælgerdebat i 2017 udtrykte han bekymring for områdets fremtid.

- Hvis man ikke følger fredningsnævnets indstilling, så vil det blive et nyt Mallorca nedenfor, sagde Ole Bollesen (S) dengang.

Sagen kort

2014: Danmarks Naturfredningsforening foreslår, at området ved Kalø Vig skal fredes. Foreningen har siden 1937 haft den særlige ret til at foreslå fredninger i Danmark.

2017: Fredningsnævnet beslutter at frede 271 ha jord i alt. Det er størstedelen af det område, som oprindeligt blev foreslået fredet. Det klagede Syddjurs' daværende politiske flertal over.

2020: Derfor behandler Fødevare- og Miljøklagenævnet sagen, og der forventes at kunne være en afgørelse inden årets udgang. 

Lokale imod fredningen

Selvom det politiske flertal er skiftet efter kommunalvalget, så har klagen mod fredningen fortsat, og derfor skulle det såkaldte Fødevare- og miljøklagenævn i dag på tur i området.

De så flere punkter i området, hvor forskellige borgere havde indsigelser og kommentarer til sagen.

Flere lokale deltog på turen og talte for en fredning af området, men der var også modstandere med.

Blandt andet Asger Sørensen fra Eskerod, som selv har klaget over fredningen.

- Der står mange mennesker her i dag og blander sig i andres planer, og det er jeg grundlæggende imod, siger han.

Asger Sørensen ejer 25 hektar jord ved Eskerod. På et mindre stykke tæt ved landevejen ønsker han at kunne udstykke grunde til en række huse. Langt det største stykke ønsker han dog ikke at udvikle, men han vil derimod bevare det i sin nuværende form.

Han er indehaver af 25 hektar jord ved Eskerod og håber på, at han kan få lov til at udstykke grunde på en del af sin jord.

- Jeg vil beskytte mine værdier, og jeg mener, at det har en værdi som udstykningsområde. Og så mener jeg ikke, at det skader hverken landskabeligheden eller hvad det er, man kalder det, eller at det vil være en ulempe for byen, siger Asger Sørensen.

Konkret ønsker han, at en mindre del af hans jord bliver taget ud af fredningen, fordi han ikke mener, at bebyggelse her vil skæmme for udsigten over Kalø Vig.

Annette Kjeldbjerg vil ikke have erstattet sin udsigt til marker med masse af bebyggelse.

Annette håber på en fredning

Annette Kjeldbjerg mener dog, at fredningen er en nødvendighed.

Hun er glad for udsigten til marker, og det er en udsigt, som hun helst ikke vil dele med andre.

- Vi er nødt til at kigge på, hvad vi skaber for de fremtidige generationer, og det er et totalt bebygget område, hvor de ikke ved, at der er noget, som hedder morænelandskab, og hvor de ikke ved, at der var noget, som hed istid, siger hun.

Men hvorfor skal andre ikke have lov til at få samme udsigt som dig?

- Det kan man også godt få. Så skal man flytte nogle steder hen, hvor der er et skønt område ligesom her. Det kan man godt få andre steder, siger hun.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her