Gæster lærer at omgås vilde køer efter flere sammenstød i nationalpark
Efter flere sammenstød mellem mennesker og de vilde køer i Nationalpark Mols Bjerge giver nationalparken nu gæsterne gode råd i at omgås dyrene.
I kølvandet på flere sammenstød mellem mennesker og de vilde køer i Nationalpark Mols Bjerge vil nationalparken nu forsøge at komme problemet til livs. Det vil de ved at klæde parkens gæster bedre på i forhold til, hvordan de omgås køerne.
- Vi vil gerne gøre folk bedre til at aflæse dyrenes reaktioner. Simpelthen så man kan undgå ubehagelige sammenstød, siger Thomas Stampe Petersen, naturprojektmedarbejder hos Nationalpark Mols Bjerge til TV2 ØSTJYLLAND.
Respekt for dyr
Onsdag var første skridt på vejen, hvor parkens gæster blev tilbudt en gåtur blandt køerne.
Blandt deltagerne var Jane Vilhelmsen. Hun er opvokset i byen, fortæller hun. Af den grund har hun stor respekt for dyrene, da hun ikke er vant til dem.
- Køerne kan trampe en ned. De kan... Ja, hvad ved jeg, siger Jane Vilhelmsen.
Mand og kvinde trampet ned
Og det kan der være noget om. Så sent som den 26. august blev en tysk mand trampet ned af en af de vilde køer i Nationalpark Mols Bjerge. Året inden havde en kvinde også et sammenstød med køerne ved Helgenæs, hvilket resulterede i en indlæggelse på intensiv afdeling.
- Vi kan indtil videre se, at hver eneste gang der har været sammenstød, har der været en hund involveret, siger Thomas Stampe Petersen.
Råd til at omgås de vilde køer
- Lad være med at råbe.
- Lad være med at løbe.
- Lad være med at skrige.
- Lad være med overraskende bevægelser.
Kilde: Thomas Stampe Petersen, Nationalpark Mols Bjerge.
Dog understreger naturprojektmedarbejderen hos Nationalpark Mols Bjerge, at chancen for sammenstød mellem køer og gæster er lille:
- Hvis koen sætter af efter en, så vil jeg stille og roligt trække ud til siden og lade dyret gå forbi, siger Thomas Stampe Petersen.
Efter dagens undervisning er håbet nu hos Jane Vilhelmsen, at hun undgår sammenstød.
- Jeg har fået en dybere forståelse af selve dyret, siger Jane Vilhelmsen.