Genbrug må betale for at komme af med folks usælgelige ting
Det koster penge for Kirkens Korshær i Hornslet at komme af med ting, som andre ikke vil have. Det ærgrer organisationen.
En ny affaldsordning, der trådte i kraft ved årsskiftet, har givet Kirkens Korshær i Hornslet et problem.
For når møbler og andre effekter ikke kan sælges, kører organisationen det på genbrugspladsen. Men det koster penge. Penge, der ellers skulle bruges til at hjælpe de mest udsatte, fortæller Kurt Laursen, der er frivillig i Kirkens Korshær Hornslet.
- Vi går jo og laver et frivilligt stykke arbejde, og så synes vi, det er lidt unfair, at vi skal betale for at komme af med noget, folk selv kunne have afleveret, siger han.
Indtjeningen fra Kirkens Korshærs genbrugsbutikker, der sælger alt fra aflagt tøj til møbler, går ubeskåret til hjemløse og andre socialt udsatte.
- Det er jo dem, der kommer til at lide under det, siger Kurt Laursen.
Efter 1. januar har organisationen skullet betale 200 kroner plus moms, hver gang de kører på genbrugsstationen.
Ifølge den lokale bestyrelsesformand kommer det til at betyde en ekstraudgift på cirka 10.000 kroner årligt.
Folk gider ikke sortere
Ifølge reglerne er det nemlig sådan, at det koster, hvis virksomheden gerne vil benytte genbrugspladsen.
Det er især ærgerligt, når nogle af de ting, der bliver afleveret i butikken, primært havner der, fordi folk ikke selv gider tage turen på genbrugspladsen, mener Bent Nielsen, der er bestyrelsesformand i Kirkens Korshær Hornslet.
- Vi får en masse affald, for så er folk fri for at sortere på genbrugspladsen. Så sorterer vi for dem, siger han.
Flere har foreslået, at organisationen blot hæver priserne, men det ønsker man heller ikke.
- Men vi vil gerne, at det giver så stort et overskud som muligt. Det er det, vi arbejder for. Det er derfor, vi er her. For at tjene penge til foretagendet, siger Bent Nielsen.
Håb for fremtiden
Ærgrelsen i Hornslet bakkes op af organisationens genbrugschef, Dorthe Hansen.
- Det betyder jo, at vi har færre midler til det, vi egentlig er sat i verden for, siger hun.
- Vi bidrager relativt meget til at få ting ud af affaldshierarkiet og få dem genanvendt, så selvfølgelig er det ærgerligt, at vi også skal betale for at komme af med det.
Men genbrugschefen har et håb for fremtiden.
- Det er ikke, fordi der ikke har været politisk velvilje til at gå ind og lave en ordning for civilorganisationerne, men lovgivningen er kompleks og har indtil videre spændt ben for det. Så vi håber selvfølgelig på, at der kommer en løsning, siger Dorthe Hansen.
I kommunen er man heller ikke tilfreds med ordningen, men mener, at nødhjælpsorganisationer burde fritages for at betale gebyrer på genbrugspladsen, lyder det fra formanden for natur-, teknik- og miljøudvalget i Syddjurs Kommune, Kim Lykke Jensen (SF).
- Personligt er jeg ked af det, men der er kommet en klokkeklar udmelding fra Christiansborgs side om, at vi faktisk ikke må undtage hverken Kirkens Korshær eller andre godgørende humanitærorganisationer for et affaldsgebyr. Det skyldes, at der fra EU's side er nogle regler for statsstøtte, som det formentlig konflikter med, siger han.
I Hornslet holder man indtil videre igen med genbrugsturene og håber, der bliver fundet en anden løsning snart.