Kvægavler med klar besked til hundeejere: - Gå udenom

Forslaget skal forhindre ulykker og beskytte de mange turister og hundeejere, som går ture i indhegninger med græssende kvæg og heste på Mols.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Jørgen Ivar Brus Mikkelsens kødkvæg står for naturpleje i Mols Bjerge, og så sidder han i byrådet for Venstre.

Lad hunden blive ude. Vi kan ikke tvinge dig, men vil du ikke nok lade være med at tage den med? For din egen og andres skyld.

Sådan lyder opfordringen nu fra kvægavler Jørgen Ivar Brus Mikkelsen, der har 200 kvæg til at græsse og naturpleje i Mols Bjerge. 

- Vi skal være meget tydeligere omkring den risiko, det er at tage en hund med, siger han. 

Budskabet er i høj grad henvendt til de jordejere, som står for indhegningerne og inviterer folk til at gå ture i området. 

- Min intention er, at det skal være trygt at færdes her, og at rigtig mange skal færdes herude, siger han og uddyber:

- Men det kræver også, at vi er ærlige og oprigtige og ikke forråder gæsterne, ved ikke at give dem den rigtige information.

Se dronevideo af Jørgen Ivar Brus Mikkelsens kvæg i det naturskønne Mols Bjerge.

Hunde næsten altid involveret

Der er ikke nogen præcis statistik over, hvor mange ulykker der har været på Mols og Helgenæs, hvor græssende kvæg og hunde har været involveret.

Men ifølge Jørgen Ivar Brus Mikkelsen har der været flere episoder end dem offentligheden kender til.

- Vi ser jævnligt folk, som har været utrygge, fordi dyrene reagerer i forhold til hunden, og det vil være forfærdeligt ulykkeligt, hvis en blev slået ihjel på grund af, at dyr er aggressive overfor for en hund.

TV2 Østjylland har fortalt om flere ulykkestilfælde. Blandt andet blev Merete Brix trampet ned af kvæg på Helgenæs i september 2020, da kvægene jagtede en hund i området.

I sidste måned blev et tysk turistpar trampet ned på Mols, og hos TV2 ØSTJYLLAND har vi kendskab til en episode, hvor en gravid kvinde med en hund i kort snor næsten blev trampet ned.

Og det er mængden af episoder, som får kvægavleren til at komme med forslaget om, at der ved indhegningerne skal stå ”hunde frarådes”.

- Det skal være kort, præcis information, der gerne visuelt viser, at her bør man ikke tage sin hund med, og at der er alternative steder at gå en tur med sin hund, siger Jørgen Ivar Brus Mikkelsen.

Ønsker ikke et forbud

Han ønsker ikke et decideret forbud mod hunde i indhegninger med kvæg.

Hvorfor ikke?

- Vi skal ikke være et forbudsland, og der er folk som ved, at man skal holde sig flere 100 meter væk fra dyrene, men der er også masser folk, som med kyshånd vil tage imod god information om, hvordan man færdes trygt herude.

Det er disse ord, der i dag møder gæster, som træder ind i Naturstyrelsens folde i Mols Bjerge. Det er dem, som Jørgen Ivar Brus Mikkelsen gerne vil have ændret.

- Er du ikke med til at begrænse folks adgang til områderne?

Jo. Det kan man godt sige. Det er hele tiden en balance mellem den naturpleje, som man ønsker at lave – det er derfor, dyrene er her – og så det, at der er offentlig adgang. Min pointe er, at vi skal anvise steder, hvor hunde kan gå uden at møde kvæg, siger Jørgen Ivar Brus Mikkelsen.

Naturstyrelsen: Et forbud vil ikke være lovligt

Staten ejer meget af den jord i Mols Bjerge, hvor kvæg græsser i dag. 

Naturstyrelsen har ikke ønsket at stille op til interview, men tidligere har skovridder Peter Brostrøm forholdt sig til spørgsmålet, om der kunne komme et forbud mod hunde i nogle indhegninger. 

- Lovgivningen siger grundlæggende, at der er adgang 24/7 og adgang med din hund til offentlige naturarealer. Vi kan så sætte den begrænsning, at hunden skal være i snor, sagde Peter Brostrøm til TV2 ØSTJYLLAND i juni måned. 

Molslaboratoriet overvejer at ændre information

Naturhistorisk Museum ejer godt 150 ha i området, kaldet Molslaboratoriet. Her er direktør Bo Skaarup ikke afvisende overfor forslaget.

Bo Skaarup er direktør for Naturhistorisk Museum, som er en selvejende institution. Foto: Kim Haugaard - Ritzau Scanpix

- Hvis det viser sig, at problemerne bliver større end det, vi kan håndtere eller vil acceptere, så vil vi også ændre i skiltningen, siger han.

Men hvor mange tilfælde skal der til?

- Et tilfælde er et tilfælde for mange.

Men der har jo været tilfælde?

- Ja, og det er også derfor, vi anbefaler, at man ikke tager dyrene med, siger Bo Skaarup.

Men hvorfor står det ikke på skiltene ind til foldene?

-  Vi anbefaler, at hunde skal være i snor på vores skilte.

 Men hvorfor ikke anbefale: gå uden om med hunden, hvis I kan?

- Vi håber, at fok læser skiltene, forstår formidlingen og tænker, at vi sagtens kan færdes der fornuftigt, men hvis det skærpes yderligere, så kunne vi godt gå hen og ændre skiltningen.

Ikke en god ide

På Christiansborg er Venstres Michael Aastrup Jensen imod forslaget. 

Han forstår, at det ikke indebærer et decideret forbud, men enhver yderligere hindring af folks adgang til offentlig natur er for ham problematisk.

Michael Aastrup Jensen er valgt i Østjylland for partiet Venstre og er tidligere borgmester i Randers Kommune. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

- For hvad bliver det næste. Skal folk heller ikke have deres børn med, fordi det kan også være farligt? lyder det fra Michael Aastrup Jensen.

Men vi har også fuglereservater, hvor offentlig adgang helt er forbudt. Hvorfor er det så ikke et problem?

- Det er anderledes. Naturplejearealer er store områder, og hvis der er få enkelte indhegninger, hvor mennesker ikke kunne komme ind, så ville det være helt okay, men jeg er bekymret for, at vi sætter begrænsninger op for folks brug af naturen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her