Personaleflugt får hospice til at nedlægge pladser
Der mangler meget snart erfarne sygeplejersker på Hospice Djursland, som må nedlægge pladser midlertidigt.
Fra 1. december har hele 9 ud af 26 sygeplejersker på Hospice Djursland i Rønde sagt deres stillinger op.
- Det er en stor procentdel. Det er det. En stor del af dem er på grund af ændringer i arbejdsopgaver, nogle stykker er der andre årsager til, siger bestyrelsesformand Jørgen Keinicke.
Ændringerne i arbejdsopgaver går blandt andet på, at man går fra to til en nattevagt og skal dække ind på tværs med det nærliggende børne- og ungehospice Strandbakkehuset.
- Det er vi rigtig kede af. Vi mister meget god viden, siger Jørgen Keinicke.
Der er ansat tre nye sygeplejersker med start den 1. december, men der er stadig et stykke til de ni, som altså har sagt op.
Derfor har hospicet også fået dispensation fra regionen til at nedlægge fem ud af dets 15 hospicepladser frem til den 1. februar 2024, hvor man forventer at have besat stillingerne igen.
Har lyttet til de ansatte
Bestyrelsesformanden kunne godt have drømt, at de ansatte, som nu har sagt op, havde givet de nye arbejdsopgaver en chance.
- Vi er selvfølgelig kede af at de har sagt op, inden de ved, hvor meget impact det får.
- Jeg anerkender, at det er store ændringer, men det handler om en nattevagt og at hjælpe hinanden i forbindelse med, at der er behov for hjælp, siger Jørgen Keinicke.
Noget af det, ledelsen har fået kritik for, er at have kommunikeret forskellige meldinger ud, men ifølge Jørgen Keinicke er de ansatte inddraget.
Han anerkender også, at det er sygeplejerskernes oplevelse, og at det kan gøre dem utrygge.
- Vi har haft adskillige processer og adskillige møder. Vi har også bedt dem om komme med forslag til, hvad man kunne gøre. Vi har lyttet til nogle, forklarer formanden.
Der er en proces i gang og også med at gøre de ansatte trygge igennem ændringerne.
Brev til regionen
Ændringerne kom frem i oktober og fik en række af de ansatte til at skrive et åbent brev til regionen, hvori de udtrykte deres bekymring.
Uddrag fra brev til Anders Kühnau
Det er væsentligt, at der er specialiseret sundhedsfagligt personale til stede døgnet rundt, som har mulighed for at udøve akutte indsatser til barnets og familiens ønsker i forhold til døgnrytmen, samt varetage og facilitere svære samtaler og alt det andet komplekse sygepleje, der er omkring et alvorligt sygt barn.
De fleste nætter går godt, men er vi virkelig der, hvor vi tør risikere de nætter, der ikke går godt – og hvor efterlader det os som sygeplejersker?
Vi er bekymrede for, om det vil være muligt at varetage vores arbejde kompetent, med omhu og samvittighedsfuldhed.
Brevet er underskrevet af den samlede gruppe af sygeplejersker på Hospice Djursland og Strandbakkehuset.
De ansatte mener, at der er afsat for få penge til at drive Strandbakkehuset, der blev indviet i 2020 som landets blot andet hospice for børn. Det går - ifølge dem - nu udover begge hospicer.
- Hvis man vil have et børnehospice, vil man så betale det, det koster, spurgte sygeplejerske Mette Gammelgaard dengang retorisk og fortsatte sit eget spørgsmål:
- Eller vil man gøre så store indhug i voksenhospice, at det går udover patienterne, for at holde butikken åben på børnehospice, fordi bevillingen til børnehospice ikke er stor nok?