Bekymret restauratør: Restriktioner kan koste restauranter livet
Formanden for Danske Restauranter og Cafeer, Jacob Niebuhr, der selv har tre restauranter i Silkeborg, tror, at de nye restriktioner kan koste livet for nogle restaurationer.
Restaurationer kan for andet gang under coronaepidemien se frem til et omsætningsdyk, mener formanden for Danmarks Restauranter og Cafeer, Jacob Niebuhr.
Mette Frederiksen meldte på fredagens pressemøde ud, at restauranter og caféer fra lørdag skal lukke klokken 22. Det sker efter uger med stigende smittetal. Det seneste døgn er 454 bekræftet smittet på landsplan.
Jacob Niebuhr og organisationen bag ham mener, at der er et for stort fokus på spisesteder i forhold til andre brancher.
- Det er ensiddet fokus på restaurationsbranchen i forhold til restriktioner. Man ser ikke samme restriktioner hos andre brancher, siger formanden for Danmarks Restauranter og Cafeer.
HER ER REGERINGENS RESTRIKTIONER
- Restauranter, barer og caféer skal lukke klokken 22 i hele landet. Restriktionerne har siden torsdag været aktuelle for beværtninger i hovedstadsområdet.
- Der indføres krav om mundbind eller visir, når man står eller går på en restaurant indføres i hele landet. Og det gælder både gæster og ansatte.
- Andre arbejdspladser - både private og offentlige - opfordres til at lade medarbejdere arbejde hjemmefra, i det omfang det er "muligt og hensigtsmæssigt".
- Der indføres skærpede besøgsrestriktioner på sygehuse og plejehjem.
- Forsamlingsforbuddet sænkes til 50 personer i hele landet.
- Restriktioner og anbefalinger gælder fra lørdag 19. september.
Kilde: Regeringen
I et åbent brev til regeringen opfordrer organisationens medlemmer til at gentænke restriktionerne på restauranter og caféer, der blev fremlagt tirsdag gældende for kommunerne ved København - men som altså nu breddes ud til hele landet.
Men Jacob Niebuhr mener, at restauranter pålægges for strenge krav i forhold til den smitterisiko, som stederne kan være.
- Smitten stiger blandt de 20-30-årige, og for almindelige spisesteder er det ikke kundegruppen. Vi erkender fuldstændig, at jo mere alkohol, der kommer ind, jo sværere bliver det at håndhæve, men min egen erfaring siger, at det først er efter midnat, det stikker af, siger restauratøren.
Det går ud over forretningsgrundlaget
Jacob Niebuhr frygter, at den tidlige lukketid vil afholde gæsterne fra at komme på restaurant, og i stedet blive hjemme.
- Hvis du ved, at du skal være hjemme klokken 22, så lægger det en begrænsning på din købelyst og på din lyst til at gå ud. Så tror jeg, man søger andre muligheder, og inviterer folk hjem i privaten.
Læs også:
Med en lukketid vil mange restauranter også opleve, at de i løbet af en aften kun kan have et hold gæster per bord om aftenen, hvor de normalt ville have to eller tre. Det kan betyde, at restauranter vil miste en stor indtægt, lyder bekymringen.
- Det kan betyde op til 40 procents omsætningsnedgang. Det kan koste arbejdspladser og livet for nogle restauranter. Det er de sidste 10-15 procent i omsætning, vi tjener på, siger restauratøren fra Silkeborg.
Der skal laves langsigtede løsninger
Jacob Niebuhr er fuld af forståelse for, at der skal laves nogle tiltag for at begrænse smitten. Han mener dog, at man kunne gribe det anderledes an fra regeringens side med langsigtede løsninger.
I restaurationsbranchen var der før coronaepidemien 120.000 ansatte ifølge restauratøren. Det tal er allerede blevet mindre, og med denne pludselige løsning, kan det koste endnu flere jobs.
- Branchen vil rigtig gerne samarbejde for at begrænse smitte også for at kunne overleve. Vi har allerede mistet 18.000 jobs, så vi mener, at der skal laves langsigtede løsninger, men det ligner ikke, de kommer, fortæller formanden for Danske Restauranter og Caféer.
Foruden en ny lukketid har regeringen reduceret forsamlingsforbuddet til 50 personer, mens der maks må være 500 personer til en fodboldkamp. Mette Frederiksen anbefalede også, at folk arbejder hjemmefra, hvis det er muligt, og at man generelt skal undgå social kontakt.