Midtjylland i toppen: Flere nye iværksættere under corona end normalt
Coronakrisen er hård ved erhvervslivet. Alligevel er midtjyderne lykkedes med at starte flere virksomheder op i 2020 end i 2019.
Nedlukning og krisetid er ikke ligefrem to ord, der giver lyst til at starte sin egen forretning op, og næsten alle steder har der også været en nedgang i antallet af iværksættere fra 2019 til 2020.
Undtagelsen er Region Midtjylland. Her er der nemlig kommet flere iværksættere, og en af dem er Hjalte Kjær på 20 år, der har lanceret sit eget tøjmærke.
- Det var jo en tanke, jeg har haft i mange år, men jeg har altid været lidt bange for, om jeg havde tid til det eller havde modet til at springe ud i det, siger den unge iværksætter til TV MIDTVEST.
Men da Danmark lukkede i marts sidste år, mistede den unge gymnasieelev på én gang sine tre fritidsjob.
- Kunne lige så godt springe ud i det
Og det skubbede ham i gang, for når man ikke kan få et job, kan man jo lige så godt skabe et selv.
- Det var den eneste mulighed. Så kunne jeg lige så godt prøve at springe ud i det der med at prøve at være iværksætter, siger Hjalte Kjær.
I Lemvig Kommune sprang 164 indbyggere ud som iværksættere i corona-året 2020, og det kan virke som noget af en risiko at løbe, når alt bliver tvangslukket i måneder ad gangen.
Men det er netop krisen, der har fået flere til at overveje deres arbejdssituation, mener kommunens borgmester.
- Jeg tror, at det ligger dybt i rigtig mange i den her del af Danmark, at man gerne vil gå selv og være med til at skabe noget nyt, siger Erik Flyvholm (V), der er borgmester i Lemvig Kommune.
Gode vilkår for byggeri og internet handel
Krisen har skabt store problemer for nogle brancher, men den har omvendt skabt vækst for andre.
Nedenfor kan du se antallet af nye iværksættere fordelt i kommuner og årstal:
Og selvom midtjyder bestemt er både dygtige og har god arbejdsmoral, så er der måske også en smule held indblandet.
- Hvis vi ser på brancherne, så er der nogle midtjyske brancher, som for eksempel byggeri og anlæg og internethandel, som er store her, og de har faktisk okay vilkår, siger Erik Krarup, der er direktør for Erhvervshus Midtjylland.
Større risikovillighed
Samtidig kan risikoen for en fyreseddel få flere iværksættere ud af busken:
- Der er måske i virkeligheden nogen, der i årevis har tænkt, at det godt kunne være en fremtid for dem, men har været lønmodtagere. Så sker der en ændring i deres privatsituation, som gør, at det er nu, de tager chancen og springet, siger Erik Krarup til TV MIDTVEST.
Hjalte Kjær nærmer sig sit 1-års jubilæum som selvstændig, og han er ikke ligefrem ved at køre træt i det.
Til sommer bliver han student, og så regner han med at gå helt og fuldt ind i sin virksomhed.
- Jeg skal helt sikkert blive ved med at være selvstændig. Det har været min ambition lige siden, jeg var helt lille, da jeg sagde, at jeg skulle være ligesom Lars Larsen. Jeg skulle ud og være min egen chef og have en stor virksomhed, siger den unge iværksætter.