Børn bliver udsat for deres egne prutter i søvne - i forskningens navn

Et nyt aarhusiansk forskningsprojekt sætter fokus på børns søvn og indlæring dagen efter. Forsøgene er ikke færdige, men allerede nu har forskerne et godt råd

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Lige nu overnatter grupper af 10- til 12-årige børn af flere omgange i et lufttæt klimakammer på Aarhus Universitet.
Af Natali Braagaard og Alexander Ravn
I samarbejde med tv2.dk

Bliver dit barns indlæring påvirket af hans eller hendes prutter om natten?

Det er der faktisk ikke nogen, der ved. Og derfor undersøger forskerne fra Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet lige nu i et nyt forskningsprojekt, hvordan det påvirker børns indlæringsevne og sundhed at sove i et indelukket værelse - med alt, hvad der dertil hører.

De fleste ved, at søvn er meget vigtig for den måde, vi som mennesker lærer på, og for den måde vi overhovedet fungerer på dagen efter.

- Vi ved faktisk ikke, om forholdene, når man sover, er afgørende for, hvordan man indlærer næste dag. Det er dét, vi i første omgang er interesseret i. Det næste spørgsmål er, om kuldioxid (udåndingsluft, red.) alene eller i en blanding med bioinfluenter som prutter og sved gør, om indlæringen bliver dårlig, siger Torben Sigsgaard, der er professor ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet og hovedansvarlig for forskningsprojektet.

Børn overnatter i kamre på universitet

Lige nu overnatter grupper af 10- til 12-årige børn af flere omgange derfor i et lufttæt klimakammer på universitetet, hvor forskerne måler deres nattesøvn og mængden af affaldsstoffer fra prutter, sved og udånding.

Efter en god nats søvn, hvor børnene bliver udsat for forskellig luft om natten, tester forskerne, om børnene har sværere ved at lære noget, hvis de har sovet i et rum med for dårlig luft.

Det sker blandt andet ved nogle kognitive test, hvor børnenes reaktionshastighed bliver målt ved, at de følger nogle prikker på en iPad.

I alt 36 børn skal af tre omgange sove i et klimakammer, hvor der enten er god ventilation, god ventilation tilsat kuldioxid. Foto: TV 2

Hjernen renser sig selv under søvn

Forskere ved Københavns Universitet påviste i 2013, at hjernen renser sig selv under søvn. Hjernen har ikke noget lymfesystem, som i den øvrige krop fjerner affaldsstoffer og renser cellerne, men hjernen laver om natten et kunstigt lymfesystem, forklarer Torben Sigsgaard.

- Spørgsmålet er så, om en god søvn er vigtig for, at hjernen bliver renset og bliver klar til næste dags arbejde.

- Vi ved ikke, om hjernen bliver renset ordentligt om natten, hvis der er dårlig luft i rummet. Det er dét, vi undersøger, siger Torben Sigsgaard.

Forskerne har allerede et godt råd til forældre

I alt 36 børn skal af tre omgange sove i et klimakammer, hvor der enten er god ventilation, god ventilation tilsat kuldioxid – som svarer til, hvad der er i børnenes egen udånding – eller dårlig ventilation og frit løb for børnenes prutter og sved.

Vi anbefaler, at man ikke lukker døren ind til børneværelset, for så er der i hvert slet ikke nogen former for udluftning
Torben Sigsgaard, professor, Aarhus Universitet

Hvornår luften er god eller dårlig er hemmeligt, og på den måde kan forskerne se, hvad der betyder mest: Udåndingen, prutterne eller sveden – eller en kombination af dem.

Undersøgelserne er stadig i fuld gang, men allerede nu kan forskerne give et godt råd:

- Vi anbefaler, at man ikke lukker døren ind til børneværelset, for så er der i hvert slet ikke nogen former for udluftning - og det er der en tendens til, at man gør, fordi man er bange for at vække sine børn om aftenen, når nu de endelig er faldet i søvn, siger Torben Sigsgaard.

Derudover gælder dét råd, som de fleste allerede kender, men måske ikke altid får gjort: At lufte ud i børne- og soveværelset inden en god nats søvn.

Forskningsprojektet bliver støttet af RealDania.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her