Dronninger og ”flyvende sædceller” – nu er det sæson for myrer med vinger

De flyvende myrer har en noget forskellig skæbne efter parringen i luften, alt efter om de er hanner eller hunner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
De flyvende myrer tager på koordineret indsats én gang om året for at parre sig i luften med myrer fra andre tuer end deres egen. Foto: Oli Scarff/ Scanpix Denmark
Af Maja Langberg og Anne Povlsen
I samarbejde med tv2.dk

Det er sjældent, man støder på myrer i øjenhøjde.

Men én gang om året er det dog ret sandsynligt, og det er netop nu. For flyvemyrerne er tilbage.

- Man ser dem altid om sommeren, når det er godt vejr. Så myldrer de op af jorden, siger Joachim Offenberg, der er seniorforsker på Institut for Ecoscience ved Aarhus Universitet og ekspert i myrer, til TV 2.

Hvorfor har de vinger?

De talrige flyvemyrer, der ofte stimler sammen i tusindvis, har vinger af en helt simpel grund.

De mange nyudklækkede dronninger og hanner, der findes i en enkelt tue, har nemlig samme mor. Og derfor flyver de ud og parrer sig med partnere fra andre tuer, så der ikke opstår indavl.

- Der er én moderdronning i hver tue, som hver år producerer en masse hanner og nye dronninger. Men det duer jo ikke, at en dronning parrer sig med en han fra samme tue, forklarer Joachim Offenberg.

Dronningen lægger også æg, der kan blive til almindelige arbejdermyrer, som er sterile hunner, der altså hverken får vinger eller skal ud at parre sig.

En koordineret indsats

Flyvemyrerne er yderst koordinerede, når de flyver fra tuerne, og derfor vil de store flokke også ofte være væk igen på få dage.

Inden for større geografiske områder – eksempelvis områder på størrelse med Østjylland - flyver alle myrerne nemlig på samme dag. Faktisk også på samme tidspunkt.

- De flyver på en højtryksdag med meget varmt og stille vejr. Og når de første så flyver afsted, udsender de duftstoffet feromon. Det får de andre til at følge efter, siger myreeksperten.

Han tilføjer, at der nok har været "vildt gang i den" tirsdag denne uge på grund af vejret.

"Flyvende sædceller"

Når parringen er slut, flyver dronningerne ned igen, skiller sig af med vingerne og graver sig ned i jorden for at lægge sine æg, forklarer eksperten.

Hannerne falder til jorden og dør.

- De er bare flyvende sædceller, der skal bringe gener videre til næste generation.

Hvis flyvemyrerne indfinder sig i hjemmet, kan det være til stor gene for nogen.

- Det er selvfølgelig superubehageligt, når de er inde i stuen i stedet for på fortovet. For der kommer rigtig, rigtig mange, siger Joachim Offenberg.

Selv opfordrer han ikke til at dræbe de flyvende myrer. Det er synd for dem, siger han.

Hvis man alligevel synes, de er for stor en plage, kan man støvsuge dem, lyder det fra myreeksperten.

Også insektgift eller kogende vand kan dræbe myrerne, og derudover kan det hjælpe at fjerne søde sager fra hjemmet, da det også tiltrækker dem.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her