Er julen aflyst? Fem ting, du skal overveje, når du lægger planer for julen

I lyset af stigende smittetal indførte regeringen fredag aften nye restriktioner for at få styr på spredningen af coronavirus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
At holde i hånd og synge sammen er ikke det smarteste, hvis man vil undgå at smitte hinanden med coronavirus. Foto: Nils Meilvang / Scanpix Denmark
Af Astrid Skov Andersen og Sophie Schou Jensen
I samarbejde med tv2.dk

Der er stigende smittetal, nye coronarestriktioner og to måneder til jul.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har allerede aflyst de traditionelle julefrokoster, og på pressemødet fredag aften sagde hun, at det er for tidligt at sige noget om endnu, men at hun håber, at danskerne kan komme til at holde jul.

Udover sænkning af forsamlingsforbud fra 50 til 10 personer, blev der også indført krav om mundbind flere steder. Få hele overblikket over de nye anbefalinger og restriktioner her.

Men mange danskere er allerede nu i gang med at invitere julegæster og planlægge juledagene, så hvordan skal man forholde sig til coronavirus, når man lægger sine planer for julen?

Indtil videre gælder forsamlingsloftet på ti personer i fire uger - altså indtil 22. november - men det er meget sandsynligt, at det bliver forlænget eller strammet yderligere, vurderer Nina Weis, der er professor og overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital.

- Jeg tror ikke, at vi har knækket kurven om fire uger, siger hun.

Hun mener, at danskernes adfærd den kommende tid bliver afgørende for, hvilke restriktioner, der kommer til at gælde hen over jul og nytår. Men at det - som det ser ud nu - er realistisk, at danskerne kan komme til at holde jul nogenlunde, som de plejer.

- Hvis vi skal komme i nærheden af at holde jul, som vi vil, skal vi stramme an, uanset om vi alle er coronatrætte, siger hun.

Afhængig af hvordan smittespredningen udvikler sig den kommende tid, kan der være nogle juletraditioner, som vi nok bliver nødt til at justere lidt på. Det kan for eksempel være at tilbringe noget af den tid, vi er sammen, udendørs i stedet for at sidde samlet om bordet i mange timer, lyder det fra Nina Weis.

Nina Weis og Christian Wamberg, der er overlæge på Bispebjerg Hospital, giver her deres bud på, hvordan man kan planlægge jul med coronavirus som gæst.

​1. Hvor mange kan man invitere?

Nina Weis anbefaler, at man laver en plan A og en plan B for juleaften. Plan A er der, hvor smittekurven flader ud, og man kan invitere dem, man har lyst til. Plan B er så en model og gæsteliste, hvor man ikke er over ti personer og holder sig til at ses med sin egen gren af familien.

Christian Wamberg mener, at man godt kan planlægge juleaften, som man plejer, men at man skal være indstillet på at aflyse, hvis situationen kræver det. Her kan man eksempelvis tænke over, om dem, man inviterer, har en bred kontaktflade eller kun ses med ganske få.

- Hvis man samles med nogen, der har 200 kontakter hver dag, er der stor risiko for smittespredning. Hvis man er sammen med nogen med få kontakter, er risikoen jo mindre, siger Christian Wamberg.

2. Hvad skal man være særligt opmærksom på?

Ifølge Nina Weis er afstand og god håndhygiejne afgørende. Og så skal alle, der deltager i arrangementet, være raske.

- Hvis man er forkølet, og man bare tænker, at det er en forkølelse, skal man blive hjemme, indtil man er testet negativ, siger Nina Weis.

Man kan også tænke det ind i borddækningen juleaften, at man sidder med de familiemedlemmer, man ses med til daglig, og med god afstand.

Christian Wamberg anbefaler, at man også overvejer, hvordan man kommer hjem til jul, så der ikke kommer for stort pres på den kollektive trafik på de store rejsedage.

3. Hvad med de ældre familiemedlemmer?

Både Nina Weis og Christian Wamberg mener, at man godt kan invitere sine ældre familiemedlemmer til jul.

- Det ville da være synd for bedstemor på 82, hvis hun skal holde jul alene, siger Christian Wamberg og tilføjer:

- Det synes jeg også, at vi skal tænke i den her situation: Alle de stakkels mennesker, der sidder på plejehjemmene og ikke må få besøg. Hvor er deres livskvalitet henne? Og var det bedre for dem, at der kom nogen og besøgte dem engang imellem med den risiko, der måtte være?

4. Kan man synge og holde i hånd omkring juletræet?

I de fleste hjem tager danskerne hinanden i hånden og traver rundt om juletræet, mens de synger julesalmer og sange. Men håndtryk og sang indebærer en smitterisiko.

- Det med at synge julesalmer skal man også virkelig tænke over. Man skal stå med fysisk god afstand, så man ikke spytter partikler ud i hovedet på hinanden, siger Nina Weis.

Både Christian Wamberg og Nina Weis er enige om, at man godt kan gå rundt om juletræet hånd i hånd.

- Hvis alle har vasket hænder lige inden, tror jeg, at det går, siger Nina Weis.

Man skal måske også tænke over, at man ikke krammer alle i selskabet. Nogle familiemedlemmer krammer man måske allerede med i dag, og det kan man fortsætte med, men igen skal man tænke over, hvem man krammer og forsøge at begrænse det, lyder rådet fra Nina Weis og Christian Wamberg.

5. Hvad med julegudstjenesten?

Mange danskere har tradition for at gå i kirke juleaften, men også her kan coronavirus komme til at have indflydelse på traditionerne.

- Fra kirkens side må man, som så mange andre steder, tænke alternativt. I stedet for én eller to må man måske afholde tre gudstjenester, og så kan man for eksempel lave forhåndstilmeldinger og arrangere det sådan, at man sidder sammen med dem, man har bestilt plads sammen med, siger Nina Weis.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her