Guide: Sådan får du mest ud af Black Friday
Selvom rabatten er større i én butik end en anden, er det ikke sikkert, at prisen er bedre.
Nedtællingen til årets største udsalgsdag nærmer sig hastigt nul med løfter om store rabatter og gode tilbud.
Men de blinkende udsalgsskilte er ikke det eneste, forbrugerne bør have for øje på dagen, mener seniorjurist hos Forbrugerrådet Tænk, Maria Liljeqvist.
- Man kan gøre gode tilbud på Black Friday, men man kan så sandelig også blive snydt, siger hun.
Nedenfor kan du læse en række råd, hvordan du får mest muligt ud af den store udsalgsdag.
1) Beslut dig på forhånd, og planlæg fremad
Det kan være svært at holde igen med de mange tilbud.
Men eftersom dagen lægger op til besparelser, er det en god idé at vide, hvilken vare eller varer, du i virkeligheden er brug for. Er det julegaver, en ny telefon eller noget helt tredje, du går efter?
- Det, der tit sker, er, at folk bliver grebet af den her udsalgsstemning og glemmer at gøre sig klar over, om de overhovedet har brug for en bluse i grøn, når de allerede har tre liggende derhjemme, siger Maria Liljeqvist.
2) Kig på prisen - ikke procenterne
Selvom rabatten er større i én butik end den er i en anden, er det ikke sikkert, at prisen også er lavest.
Hold derfor øje med den pris, du skal betale, i stedet for hvor mange procenter rabat butikken tilbyder.
En undersøgelse fra prisportalen Pricerunner viser således, at syv ud af ti store webshops har skruet priserne op i tiden til Black Friday. Derfor kan rabatten få det til at ligne, at du er ved at gøre en god handel - uden at det nødvendigvis er tilfældet.
3) Tjek op på varens prishistorik
Vejledende udsalgspriser og rabatter er ikke altid den bedste rettesnor for, om der er tale om en god handel.
Du kan derfor med fordel tjekke prishistorikken på en prisportal for at se, om der er tale om et reelt tilbud, eller om prisen bare har været usædvanligt høj i tiden op til udsalget.
Her er det muligt at se, hvad varen har været prissat til tidligere, såfremt butikken har oplyst det til prisportalen. På den måde kan du gennemskue om der er tale om et såkaldt "falskt tilbud".
Læs også:
Ifølge Pricerunner var hvert fjerde tilbud på Black Friday sidste år et "falskt tilbud", hvor varen havde været endnu billigere i ugerne inden den store udsalgsdag.
4) Sammenlign med konkurrenterne
Ikke alle butikker har de samme tilbud.
Tjek derfor op på de konkurrerende forhandlere for at se, om deres tilbud matcher, eller måske ligefrem overgår det, du har fundet frem til i første omgang.
5) Hold øje med de sociale medier
En måde at holde sig opdateret på tilbudsdagen er via de sociale medier. Både for overblikkets skyld, men også fordi der kan være særlige rabatter eller tilbud, som ikke fremgår andre steder.
Nyhedsbreve og lignende kan også indeholde særlige rabatter.
6) Find ud af, hvad fragtomkostningerne er
Selvom der er tale om et godt tilbud, er det ikke altid kun varen, der i sidste ende skal betales for.
Tjek derfor op på, hvad fragten koster, før købet bliver gennemført for at få overblik over den samlede pris.
7) Vær opmærksom på levering og afhentning
Black Friday har for vane at øge forbrugernes købelyst.
Det afspejler sig efterfølgende i landets pakkeudleveringer, som bliver fyldt godt og grundigt op af ordrer fra Black Friday.
Derfor opfordrer Dansk Erhverv og Postnord til, at danskerne er hurtige til at hente deres pakker. Ellers kan der opstå kaos.
Vær desuden opmærksom på leveringstiden, hvis du køber online. Det er ikke ualmindeligt med længere leveringstider på bagkant af større shoppingdage som Black Friday, og derfor skal du holde særligt øje, hvis du skal bruge din vare inden for den kommende tid.
Nogle steder kan man i stedet vælge selv at afhente sin vare. Der skal man omvendt være opmærksom på myldretid med videre.
8) Tjek om hjemmesiden ser troværdig ud
Der er særligt ét mærke, man som forbruger bør se efter, for at sikre sig, at man ikke køber katten i sækken hos en falsk webshop.
Nemlig e-mærket, som blandt andre Forbrugerrådet Tænk er med til at drive.
Andet at have for øje er, om virksomheden har et CVR-nummer, om sproget på hjemmesiden indeholder mange stavefejl, og om der kontaktinformation tilgængelig.
- Ser siden på en eller anden måde underlig ud, og bliver du i virkeligheden tvivl, om det er en fuphjemmeside, så lad være med at handle med dem, siger Maria Liljeqvist.
Man kan også søge på nettet efter brugeranmeldelser af en given webshop, men disse skal tages med et gran salt, da nogle af dem kan være falske, tilføjer Maria Liljeqvist.
9) Tjek byttereglerne
Alt efter hvilken butik, der er tale om, kan der være forskel på reglerne for returret. Derfor kan det være en god idé at finde ud af, hvad byttereglerne er, før købet af varen bliver gennemført.
Til gengæld er der altid 14 dages returret, hvis varen købes på internettet. Det fremgår af Forbrugeraftaleloven.
Byttefristen begynder i det øjeblik, hvor varen er modtaget.
10) Undgå impulskøb
I en tid hvor danskernes opsparing er bugnende, og hvor mange har fået udbetalt sine indefrosne feriepenge, er det tillokkende at gå shop-amok.
Men fra Maria Liljeqvist lyder anbefalingen, at man starter med at gøre sit behov klart og derefter spørger sig selv om følgende:
- Har jeg overhovedet brug for noget? Og hvad er det så i givet fald, jeg går efter?, siger Maria Liljeqvist og fortsætter:
- På den måde undgår du at blive revet med og få købt en hel masse ting, du i virkeligheden slet ikke har brug for. Så risikerer du nemlig at komme til at bruge penge i stedet for at spare dem.