Imponerende blodmåne kunne ses flere steder

Det var også supermåne, da en total måneformørkelse kunne ses fra Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Foto af blodmånen taget fra Silkeborg den 21. januar 2019. Foto: Anja Knappe / Seerfoto
Af ANDERS BRANDT og Sofus Sten Hansen
I samarbejde med tv2.dk

På trods af snefnug i luften og skyer på himlen fik mange danskere mandag morgen sig et glimt af den totale måneformørkelse, der kunne ses fra Danmark, da månen i mere end en time gled ind i Jordens skygge.

Den blodrøde måne, som stod på morgenhimlen i vestlig retning fra klokken 5.41 til klokken 6.43 kunne trods skyer, sne og slud ses i flere steder i landet.

Opklaring i Jylland gav god udsigt til blodmånen

Måneformørkelsen kunne ses i hele den vestlige halvdel af Jylland, hvor det nåede at klare op, ligesom man mange steder på både Fyn, Sjælland og Lolland-Falster en overgang havde klart vejr midt under den totale del af måneformørkelsen.

Og andre steder i landet gik der kortvarigt hul i skydækket.

Blodmåne set fra Thy den 21. januar 2019.  Foto: Dennis Andersen / Seerfoto

Man skulle således væbne sig med tålmodighed for at se måneformørkelsen, og mange var ud over tålmodige også heldige at få taget billeder af den røde måne på morgenhimlen, inden den forsvandt bag skyerne.

Var en superblodmåne

Ud over at være totalt formørket var månen mandag morgen også en såkaldt supermåne, som gjorde den lidt større og lidt mere lysstærk end ellers.

Det betegnes som en supermåne, når månen er inden for 90 procent af det tætteste, den kan komme på Jorden - og det samtidig er fuldmåne. Det er en afstand, der svarer til 360.000 kilometer.

Den 27. juli 2018 var der også blodmåne og måneformørkelse. Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

Det betyder også, at den er 14 procent større og 30 procent mere lysstærk, end når den er længst fra Jorden.

To chancer for at se blodmåne i de næste ti år

Fik man ikke set den totale måneformørkelse, skal man vente nogle år på at få chancen igen.

Blodmåne set fra Tarm i Vestjylland den 21. januar 2019. Foto: Ulla Pedersen / Seerfoto

Der går seks år, før vi atter kan se en total måneformørkelse fra Danmark. Det sker i september 2025. Da kan vi dog kun se en del af den.

Vi skal vente til nytårsaften 2028, før vi atter kan se en total måneformørkelse i sin fulde udstrækning - fra start til slut. Ligesom man kunne det mange steder i landet her til morgen. Det vil ske lige mens dronningen - eller måske kongen - holder nytårstale.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her