Justitsminister efter overfald på Mette Frederiksen: - Straffen for vold skal skærpes
Overfald på statsminister er et angreb på demokratiet, siger minister, der er chokeret over "tastaturkrigere".
Overfaldet på statsminister Mette Frederiksen (S) er - uanset motiv - et angreb på alle danskere og demokratiet.
Det siger justitsminister Peter Hummelgaard (S), efter at Mette Frederiksen blev overfaldet på Kultorvet i København.
Han pointerer samtidig, at regeringen har i sinde at skærpe straffen for vold.
- Vi vil slet ikke have det (vold, red.). Slet ikke på vores regeringschef, som er en repræsentant for os alle sammen.
- Vi er nødt til at lade straffen i højere grad stå overens med den skade, man gør på sit offer, siger Hummelgaard søndag til Ritzau.
Vurderes som enkeltstående
En 39-årig polsk mand, der ikke taler dansk, er sigtet for vold i sagen. Ved et grundlovsforhør lørdag blev han varetægtsfængslet i 12 dage.
Da TV 2 var til stede i retten lørdag fortalte den sigtede, at han blev ”positivt overrasket” over at se statsministeren ved Kultorvet i København. Han afviste, at han skulle have noget imod Mette Frederiksen.
Manden var tilsyneladende skæv og sløv på grund af såvel alkohol som euforiserende stoffer. Desuden har en læge bedømt ham til at være psykisk uligevægtig.
Peter Hummelgaard vurderer "overhovedet ikke" overfaldet til at være et uheldigt sammentræf.
- Folk skal lade være med at begå vold. Jeg er flintrende ligeglad med, om de er påvirket af det ene eller det andet, siger han.
Det er ikke alene overfaldet, som chokerer ham. Han har noteret sig, at flere personer på sociale medier angiveligt har hyldet overfaldet.
- Det, der chokerer mig mindst lige så meget som overfaldet, er alle de tastaturkrigere - nogle endda offentlige personer - som har fundet anledning til at hylde overfaldsmanden, siger justitsministeren.
Hummelgaard siger, at han på baggrund af overfaldet vurderer, at flere og flere mener, at det er legitimt at opfordre til eller hylde vold for at opnå sine politiske formål.
- Det er dybt chokerende, siger han.
Havde ikke noget imod Mette Frederiksen
Mette Frederiksen blev ramt af et slag med en knyttet hånd på sin ene overarm, så hun "kom ud af kurs", fremgår det af sigtelsen.
Den hårdere straf for at begå vold kommer til at være en del af en kommende strafreform, som regeringen allerede har varslet i sit regeringsgrundlag.
Her fremgår det, at man vil gennemføre en egentlig strafreform, "hvor der sættes hårdere og mere konsekvent ind over for blandt andet alvorlig personfarlig kriminalitet".
Politiet har efter grundlovsforhøret meldt ud, at det ikke er deres tese, at hændelsen er politisk motiveret.
Politiinspektør Trine Møller har til Ritzau beskrevet sagen som "en enkeltstående, spontan handling".